Το χθες, αξιόπιστος οδηγός του σήμερα

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 17:20

Η ζωή του Έλληνα, όπως μαρτυρεί η ιστορία του, είναι μέρα με τη μέρα, ζυμωμένη με την παράδοση της πίστης του και αυτήν του Γένους! "Τζιβαϊρικόν πολυτίμητο" κατά τον Μακρυγιάννη και "κιβωτός αγιασμένη" κατά τον Κόντογλου, είναι αδιαμφισβήτητα η άγια κληρονομιά μας, είναι τα διακριτικά μας.

Είναι αξιόπιστες πηγές για να προστρέξουμε σε καιρούς "ανομβρίας" για να δροσιστούμε δίνοντας απαντήσεις σωστές στα προβλήματά μας.

Έτσι και τώρα. Έχουμε χρέος να προστρέξουμε στο παρελθόν, αργήσαμε πολύ - να σταθούμε για λίγο, να στοχαστούμε ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας, άλλα εθνικά, άλλα θρησκευτικά, άλλα οικονομικά, γιατί η κρίση όπως διαπιστώνουμε είναι βαθιά και πλατιά.

Άλλα μας δημιούργησαν οι φίλοι μας οι ξένοι, οι Ευρωπαίοι, και άλλα τα προκαλούμε μόνοι μας. Τα δεύτερα βάζουν φωτιά στα θεμέλια της ιστορίας μας και της παράδοσής μας. Όχι άλλους διχασμούς.

Χρέος των ηγετών είναι να προλαμβάνουν το κακό κι όχι να τρέχουν πίσω από το τρένο για να το θεραπεύσουν. Και τα δίκια της πατρίδας δεν παζαρεύονται με τις βουλευτικές έδρες.

Η παράδοσή μας με φωνή αγίων, ηρώων, διανοουμένων, μας υπενθυμίζει:

"Όταν πιαστήκαμε εις την Συνέλεψη διά την θρησκείαν... Όλοι οι πρέσβεις θυσίασαν πλήθος τραπέζια και χρήματα για να κάνουν τον σκοπό τους. Επιαστήκαμε πολύ. Τους λέγω: Θρησκείαν εις ψήφον δεν βάνουμε. Ορθόδοξοι Χριστιανοί να κομματιαστούμε! Σήμερον πεθαίνουμε όλοι εδώ μέσα..." Μακρυγιάννης.

Αποτέλεσμα; Παμψηφεί πήραν το μέρος του Μακρυγιάννη κι οι ξένοι ήσαν αγανακτισμένοι κατά τον ήρωα.

Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλοι αποδέχονταν πως η πορεία του γένους ήταν "Σταυροαναστάσιμη", αφού σταυρώθηκε για 400 χρόνια και αναστήθηκε.

Ο ίδιος ήρωας πάλι σημειώνει: "Είχα δύο αγάλματα περίφημα... Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα 'χαν πάρει κάτι στρατιώτες και στ' Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων. Χίλια τάλαρα γύρευαν... Πήρα τους στρατιώτες και τους μίλησα. Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην τα καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε!

"Αδελφοί μου, συμβουλεύει ο Πατρο-Κοσμάς, πρέπει να σπουδάζετε τα παιδιά σας για να μαθαίνουν καλά τα ελληνικά γράμματα... Αυτά αποτελούν λαμπρά φανάρια για την ανθρωπότητα...". Για ό,τι έλεγε, κρεμάστηκε...

Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, τονίζει: "Εφ' όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν!".

Πολλά τα "πρότυπα" για μελέτη και μίμηση. Όταν πέθανε ο στρατηγός και πρωθυπουργός Πλαστήρας, τον έντυσαν με κουστούμι που αγόρασαν φίλοι του...

Ο δε Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, αφού αρνήθηκε να ορκιστεί στην κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Γερμανοί (Τσολάκογλου), στις υποδείξεις και συμβουλές κάποιων να δείξει επιείκεια, ώστε να μην εκθρονιστεί, δεν δήλωσε "θρησκευτικά ουδέτερος" αλλά απάντησε πως τους Ιεράρχες τους κρεμούν (Γρηγόριος Ε') και δεν τους εκθρονίζουν...

Γι' αυτό χρειάζεται σεβασμός. "Να παύση η συστηματική περιφρόνησις του κλήρου... Η λεγόμενη ανωτέρα τάξις, να γίνει προστάτις των πατρίων, όχι διώκτρια.. λέει ο Παπαδιαμάντης. Να τιμώμεν τα πάτρια... Ας σταθμίσωσι καλώς την ευθύνην των, οι έχοντες μεγάλη ευθύνη".

Από την ιστορία και την παράδοση, δεν πετάμε τίποτα από την "Άγια Τράπεζά μας". Είναι ζυμωμένες με αίμα ηρώων και αγίων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που όπως λέει ο Σεφέρης, "ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου...".

Εκείνοι καλά τα έλεγαν, καλά τα έκαναν, και άριστα τα έγραφαν. Εμείς τι κάνουμε; Δυστυχώς άλλαξαν οι καιροί. Ίσως γιατί όπως είπε ο Άγιος Παΐσιος "οι άνθρωποι σήμερα δεν νοιάζονται ούτε για την πίστη, ούτε για την τιμή και την ελευθερία. Δώσ' τους χρήματα και αυτοκίνητα...".

Να μην ξεχνάμε όμως ότι η Ορθοδοξία ήταν πατρίδα σε κάθε σκλαβιά και βοηθός μας. Στη ζωή μας δεν κάνουμε μόνο ό,τι μας αρέσει. Πράττουμε και όπως πρέπει...

Ας το θυμούνται κυρίως όσοι κατέχουν αξιώματα, ηγέτες θεσμών, άρχοντες για να είναι "εν πάσιν αρχέτυπος εικών", δηλαδή, σε όλα πρότυπη εικόνα. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη!

Από τον Δημ. Νταφούλη, επ. σχολ. σύμβουλο και θεολόγο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass