Αγροτικό Επιμελητήριο: Αναγκαίος θεσμός

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2019 16:40 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβ 2019 18:20

Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι αποφάσεις που αφορούν άμεσα την παραγωγή και το εισόδημά τους λαμβάνονται ως επί το πλείστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αποτέλεσμα τεχνικής διαβούλευσης αλλά και πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών.

Η τεχνολογία δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, εισάγοντας νέες παραμέτρους στον ανταγωνισμό μεταξύ των προϊόντων, ενώ η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές παραμένει πρόκληση σε πολλές περιπτώσεις. Πώς κατοχυρώνονται τα συμφέροντα και η θέση των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων στο σύγχρονο αυτό περιβάλλον; Πώς διασφαλίζεται ότι ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος στη χώρα μας, και ιδίως στον νομό μας, λαμβάνει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και τους επηρεάζουν;

Όλοι συμφωνούμε ότι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας ήταν και είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, κρίσιμος δε για τον νομό Λάρισας. Οφείλει δε να είναι εκ των σημαντικότερων παραμέτρων της αναπτυξιακής στρατηγικής που πρέπει να εφαρμοσθεί για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Ιδίως, θέλουμε νέους αγρότες να καταπιαστούν με την παραγωγή και να μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους από τη γη και τα ζώα τους. Εντούτοις, η κατιούσα πορεία που διαπιστώνεται πια από όλους, εντός και εκτός κλάδου, και ο κατακερματισμός δυνάμεων, αρμοδιοτήτων, αλλά και του ίδιου του αγροτικού κόσμου, μακράν απέχει από το όραμά μας.

Η μάχη πια δεν δίνεται (μόνο) στους δρόμους, αλλά πρώτιστα σε θεσμικό επίπεδο και συχνά εκτός συνόρων. Σε αυτά τα σύγχρονα πεδία των μαχών καλείται να αγωνιστεί (και να νικήσει!) ο αγροτικός κόσμος. Γι’ αυτό, η θεσμική ανασυγκρότηση του κλάδου είναι ζωτικής πια σημασίας. Είναι αναγκαίο, αντί των αποσπασματικών παρεμβάσεων, που είναι απλά προσωρινή ανακούφιση σε “πληγές” που χρονίζουν, να υπάρξει ένας κεντρικός θεσμικός φορέας, ο οποίος θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ενημέρωση, υποστήριξη, καθοδήγηση και εκπροσώπηση του συνόλου του αγροτικού κόσμου. Πώς; Το μοντέλο της ίδρυσης αυτοτελούς Αγροτικού Επιμελητηρίου έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες με ισχυρή αγροτική οικονομία, με το γαλλικό πρότυπο να είναι το πιο εξελιγμένο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

Ειδικότερα, το γαλλικό Αγροτικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1924 και αντιπροσωπεύει το σύνολο του αγροτικού κόσμου: Αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα κλπ.

Η δράση του επικεντρώνεται στους εξής στόχους:

1. Βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, 2.Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της ανάπτυξης της εργασίας στον αγροτικό τομέα, 3. Αποτελεσματική αντιπροσώπευση ενώπιον των δημόσιων αρχών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, 4. Προώθηση και εφαρμογή καινοτομίας τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο μεταποίησης, 5. Συνεργασία όλων των φορέων, συνεταιρισμών, επαγγελματιών κλπ, που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση και εμπορία αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.

Ορισμένες από τις υπηρεσίες που παρέχει είναι:

1. Υποστήριξη και καθοδήγηση στην ίδρυση αγροτικών επιχειρήσεων και στην εφαρμογή της ΚΑΠ, 2. Διαχείριση Αγροτικού Μητρώου και Εθνικού Παρατηρητηρίου για νέους αγρότες και για την έναρξη αγροτικής δραστηριότητας, 3. Ανάπτυξη αγροτικών περιοχών: σχεδιασμός έργων ανάπτυξης βάσει των εδαφικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, διαχείριση βιοποικιλότητας, σχεδιασμός χρήσης γης, διαχείριση κινδύνων και καταστροφών, ανάπτυξη οργανικής καλλιέργειας, προώθηση και ανάδειξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάπτυξη προϊόντων με ΠΟΠ, επίσημες ενδείξεις ποιότητας κλπ., προώθηση προϊόντων, 4. Προστασία περιβάλλοντος: εφαρμογή διεθνών περιβαλλοντικών στρατηγικών για τα εδάφη, διαχείριση και βελτιστοποίηση ραντισμάτων, προστασία καλλιέργειας (τεχνικές συμβουλές για τους αγρότες σε πρακτικές προστασίας φυτών), διαχείριση υδάτων, ποιότητας εδάφους και ανανεώσιμης ενέργειας, εφαρμογή περιβαλλοντικών κανονισμών, 5. Εκπαίδευση, ενημέρωση και πιστοποίηση, 6. Εκπροσώπηση σε εθνικά και υπερεθνικά όργανα και fora, με μόνιμη μάλιστα αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Και ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι εντυπωσιακός.

Εν ολίγοις, εάν έχουμε σοβαρές αξιώσεις από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα στη χώρα μας, αν θέλουμε να πρωτεύει στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό, πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα την αξιόπιστη θεσμική του οργάνωση, υποστήριξη και καθοδήγηση. Μοντέλα και λύσεις υπάρχουν. Κακά τα ψέματα, ο πραγματικός “πόλεμος” δεν γίνεται πια στους δρόμους, αλλά σε κλειστά γραφεία, συχνά εκτός συνόρων. Ας δώσουμε, λοιπόν, τον αγώνα εκεί όπου πραγματικά γίνεται η μάχη - κι ας τον κερδίσουμε.

Από την Αθηνά Σιαφαρίκα

*Η Αθηνά Σιαφαρίκα είναι δικηγόρος, MJur Oxford, υπ. ΔΝ, Μητρώο Στελεχών ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass