Αναπτυξιακή πολιτική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 18 Απρ 2019 14:28

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την κεντροβαρή και εύκολα προσπελάσιμη γεωγραφική της θέση, την τεράστια πεδινή και εύφορη έκταση που προσφέρεται για παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας και τη δυνατότητα επιλογών ανάμεσα σε πληθώρα τουριστικών προορισμών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο πόλο βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα. 

Η Αγροτική Οικονομία και η Κτηνοτροφία, λόγω των ιδιαίτερων γεωφυσικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειάς μας, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να αποτελούν βασικό αναπτυξιακό σχεδιασμό: Η συγκρότηση και λειτουργία Περιφερειακής Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για σήμανση και προώθηση σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των αγροδιατροφικών προϊόντων της Θεσσαλίας είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Η στήριξη της προώθησης σήμανσης και πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, βιολογικών και ποιοτικών τοπικών εταιρικών προϊόντων, καθώς και η υποστήριξη των τοπικών παραγωγικών και καταναλωτικών συστημάτων συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων, λαϊκών και αγροτικών αγορών, τοπικών συμφώνων ποιότητας και συνεργατικών δικτύων διανομής, κρίνεται απαραίτητη! Τα θεσσαλικά προϊόντα επιλέγονται από τους καταναλωτές στις πρώτες θέσεις εντός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και εκτός Ελλάδος και η οποιαδήποτε Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ενισχύσει αυτή τη στρατηγική προώθησης των προϊόντων μας...
Η τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη με την περαιτέρω διαμόρφωση τουριστικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών διαδρομών και προϊόντων αγροδιατροφής της Θεσσαλίας και διασύνδεσή τους με τις διαπεριφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές διαδρομές, θα έδινε ώθηση στην τοπική οικονομία! Επίσης κάτι που παραμελείται έως σήμερα είναι η ανάδειξη της θεσσαλικής ιστορίας και η ενίσχυση δράσεων των τοπικών μουσείων και λαογραφικών υποδομών, δράσεις που θα ενίσχυαν την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών... Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Όλυμπο, τα παράλια, τα νησιά, τα Μετέωρα, τη λίμνη Πλαστήρα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τους ιστορικούς χώρους, μπορεί να αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης όλες τις εποχές του χρόνου! Επίσης, σημαντικό αναπτυξιακό πόλο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αποτελεί η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (ΜμΕ), μιας και είναι η συνηθέστερη μορφή στην περιοχή μας. Οι λεγόμενες οικογενειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις των 10-20 εργαζομένων, αποτελούν τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δημιουργία επιχειρηματικών κλαδικών δικτύων και θεσσαλικού Πόλου καινοτομίας με εφαρμογή προγραμμάτων και διασύνδεση των τοπικών παραγωγικών μονάδων με τα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, θα ενίσχυε τις τοπικές ΜμΕ με την παραγωγή ολοένα και περισσότερο καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων! Τέλος, αναπτυξιακή πολιτική χωρίς φροντίδα για το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να οργανώνει ενημερώσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε δράσεις διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Η περιβαλλοντική «ατζέντα» θα ολοκληρωνόταν με την προώθηση προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ηλιακής, αιολικής, υδροηλεκτρικής και την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα τα οποία είτε κωλυσιεργούν είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αναπτυξιακή στρατηγική, συνοχή, αλληλεγγύη και δημοκρατική συμμετοχή, θα πρωταγωνιστήσει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, δίνοντας προοπτική για περισσότερες θέσεις εργασίας και για τη δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος, το οποίο και εμείς, αλλά και τα παιδιά μας, θα μπορούν να χαίρονται!

Από τον Χρήστο Μάρκου, πρόεδρο Δ.Σ. Συλ. Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass