«Ζει χύτρα, ζη φιλία»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2019 16:34

Η φράση που αναφέρει ο Πλούταρχος στο σύγγραμμά του «Περί παίδων αγωγής», σημαίνει κατά λέξη «όσο βράζει η χύτρα, υπάρχει φιλία» και εννοεί μεταφορικά ότι η φιλία μεταξύ των περισσοτέρων ανθρώπων διατηρείται όσο υπάρχει συμφέρον και οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση.

Σχετικές είναι και οι λαϊκές παροιμίες, «όταν έχει το πουγκί μου, όλοι οι φίλοι είναι δικοί μου» και «αδειανό βαρέλι φίλο δεν πιάνει».

Όταν εκλείψει το συμφέρον οι πρώην «καλοί φίλοι» εξαφανίζονται δια μαγείας. Έτσι στην περίπτωση π.χ. ατόμων που κατέχουν υψηλές θέσεις [πολιτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί κ.α] μόλις αποχωρήσουν από το επάγγελμά τους χάνουν ξαφνικά τα τηλεφωνήματα, τις προσκλήσεις σε δεξιώσεις, τα δώρα, τις φιλοφρονήσεις και τον θαυμασμό όλων εκείνων των «φίλων», που προσδοκούσαν εξυπηρετήσεις και οφέλη όσο εκείνοι κατείχαν τις θέσεις τους.

Ατυχώς οι πιστοί και ειλικρινείς φίλοι, που θεμελιώνουν μια φιλική σχέση στην ανιδιοτέλεια, την αυτοπροσφορά και τη θυσιαστική αγάπη προς τον σύντροφό τους, συμπαριστάμενοι και στις πιο τραγικές και επώδυνες στιγμές της ζωής τους σπανίζουν σήμερα. Είναι οι άνθρωποι των αγνών αισθημάτων που δεν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν κάποια οικονομικά ή άλλης φύσεως οφέλη από τη σύναψη μιας φιλίας.

Στην εποχή της «αφιλίας» που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος για να καλύψει το κενό της επικοινωνίας και αληθινής συντροφικότητας, που σοβαρά τον απασχολεί, στράφηκε στη σύναψη εικονικών σχέσεων φιλίας μέσω του ηλεκτρονικού διαδικτύου [face book, instagram, email κλπ]. Δεκάδες αιτήματα φιλίας δέχονται οι συνδρομητές του διαδικτύου από γνωστά ,αλλά κυρίως άγνωστα άτομα από όλη την υφήλιο, γίνονται καθημερινά ανταλλαγές μηνυμάτων, απόψεων ,εικόνων, φωτογραφιών και σχολιασμών και όλα αυτά χωρίς φυσική προσωπική παρουσία. Πρόκειται για ψυχρή, ανεύθυνη και στερούμενη συναισθημάτων επικοινωνία, που κάποιες φορές καταλήγει σε απογοήτευση ή πρόκληση θλιβερών καταστάσεων. Μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορείς να αποκτήσεις χιλιάδες «φίλους», χωρίς να αισθανθείς ποτέ την ζεστασιά και ασφάλεια μιας γνήσιας φιλίας.

Ενόψει της εκλογικής περιόδου που διερχόμαστε οι προσεγγίσεις και τα αιτήματα φιλίας θα πολλαπλασιαστούν. Η αξιολόγηση και η επιλογή των φίλων είναι σπουδαία υπόθεση και απαιτεί περίσκεψη και προσοχή.

Από τον Δημήτριο Δημηνά – δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass