ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2019 15:29

Ανάμεσα στα παθήματα της δεκαετίας, κυρίως όμως της τελευταίας πενταετίας, με τη θεσμική κακοποίηση ως πρόδρομο - σύμπτωμα διολίσθησης στον αυταρχισμό, η τωρινή Κυβέρνηση ανέδειξε δύο παθογένειες, με πρώτη την αποϊδεολογικοποίηση και τον ευτελισμό της πολιτικής. Επόμενη είναι η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας από φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, που προδίδει άγνοια εννοιών, ενδεικτική γνωσιολογικής ανεπάρκειας.

Αυτός είναι επαρκέστατος λόγος να αναδειχθούν ψήγματα – που συγκρατεί η μνήμη – της ακατανόητης εκφοράς λόγου. Είναι και το σημερινό θέμα μου, μια που ο ίδιος ανέδειξα σε προηγούμενα σημειώματα αρκετές παθογένειες, που μας χαρακτηρίζουν ως Έθνος και Κράτος, από κορυφής έως ονύχων. Αυτά με επαρκή συμπύκνωση τους τελευταίους χρόνους.

Αποτελεί μεγάλη αλήθεια πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπρωξε τη Χώρα στο μη παρέκει με σκληρή εποπτεία και εξωπραγματικά πλεονάσματα, καθώς και υποθήκευση της Δημόσιας περιουσίας για 90 χρόνια. Θα προσθέσω μόνον, πως όχι μόνο δεν υπάρχει έξοδος από το τρίτο μνημόνιο, αλλά είσοδος σε ένα τέταρτο επαχθέστερο και ίσως ισόβιο μνημόνιο επιτήρησης, που καταλύει την ανεξαρτησία της Χώρας. Είναι τώρα διασκεδαστικό, παρότι λυπηρό, να σας μεταφέρω ελάχιστα δείγματα εκφοράς ακατανόητου λόγου, που αποδεικνύουν επιεικώς αμάθεια, άρα και εξ αντικειμένου αδυναμία άσκησης εξουσίας.

Βεβαίως οι αδαείς δεν κατήλθαν εξ ουρανού. Προέκυψαν από την ψήφο των Ελλήνων, και προέκυψαν, διότι οι ίδιοι εμείς - οι μάλλον αδιόρθωτοι - θελήσαμε και πιστέψαμε τα ανέφικτα που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και από κοντά οι ΑΝΕΛ. Το απόκομμα εκείνο της ΝΔ του Κ. Καραμανλή, που προσέφερε ή απέσπασε συγκυβέρνηση, με αντάλλαγμα την ευεξήγητη πλέον σιωπή για τα αίτια της οικονομικής εκτροπής του 2009. Πιστέψαμε λοιπόν (το πρώτο πρόσωπο χρησιμοποιώ εκ του αποτελέσματος της λαϊκής ψήφου), ότι θα μας χάριζαν τα χρέη των 300 και πλέον δισ., που ως Κράτος οφείλαμε σε ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ξένα funds. Πίστεψε επιπλέον το 36% όσων προσήλθαν στην κάλπη το 2015 – χωρίς ουσιώδη μεταβολή παρά την colotumba του Ιουλίου - ότι ο Τσίπρας θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο, ότι θα μηδενιζόταν η ανεργία με ελάχιστο μισθό 750 ευρώ, ότι θα δίνονταν αμείωτες 13 συντάξεις τον χρόνο και προπάντων, ότι η νέα Κυβέρνηση θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Χαράς ευαγγέλια στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας. Έτσι προέκυψαν οι συγκυβερνήσεις Ιανουαρίου και Ιουλίου του ‘15. Εδώ παρατηρεί κανείς τον θρίαμβο του αλλόκοτου. Οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν τον Ιανουάριο όλα τα παραπάνω, έδωσαν την ίδια ψήφο στον άνθρωπο που διέψευσε παταγωδώς τις εξαγγελίες του, καθώς, όπως ο ίδιος είπε: «Αυτοεξαπατηθήκαμε».

Έχω ξαναγράψει πως οι πλειοψηφίες δεν είναι συνήθως θεάρεστες. Αλλά έτσι λειτουργεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα και αρκετές φορές ο παγκόσμιος Κοινοβουλευτισμός. Απολαύστε τώρα κάποια αλιευθέντα μαργαριτάρια από τον βυθό των γαλάζιων νερών μας, δηλαδή από την Κυβερνητική νομενκλατούρα των τελευταίων χρόνων: «Είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι (αντί διαφανείς) στις ενέργειές μας», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεντευξιαζόμενος στον ΑΝΤ1. Η φράση είναι και κάπως χαριτωμένη, καθώς πιστεύω πως «διάτρητες» από άποψη ωφελιμότητας και σοβαρότητας υπήρξαν οι κυβερνητικές ενέργειες στο σύνολό τους. Οικονομία, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, κοινοβουλευτική λειτουργία κ.λπ. βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Αν προστεθούν η καταστροφή του ΄15, οι προσπάθειες άλωσης Ανεξάρτητων Αρχών, Στρατεύματος και Δικαιοσύνης, όπως και η πρωτοφανής ρουσφετολογία, το παζλ συμπληρώνεται. Εντύπωσή μου είναι – και μάλλον τη συμμερίζονται πολλοί - πως η Χώρα βιώνει σήμερα την έκφραση του αξιώματος: «Ένας κανόνας. Κανένας κανόνας».

«Κάναμε στροφή 360ο» (!) είπε ο κ. Τσίπρας αντί για 180ο. Είναι βέβαια γεγονός ότι με κάθε …colotumba ο άνθρωπος επανέρχεται στην ίδια θέση, οπότε υπάρχει και η χαιρέκακη εκδοχή της έκφρασης. Μόνον που ο Πρωθυπουργός μας ήθελε να τονίσει την αλλαγή πλεύσης λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Βέβαια θυμήθηκα και το αμίμητο της Μυτιλήνης, την οποία λόγω του προσφυγικού επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, και διακήρυξε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Προφανώς ο άνθρωπος δεν άκουσε ποτέ για χωρικά ύδατα ή αλλιώς για αιγιαλίτιδα ζώνη. Άντε τώρα να γνωρίζει και τι σημαίνουν οι λέξεις ακτογραμμή (περίπου 13.500 χλμ. είναι της Ελλάδας), υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, FIR Αθηνών ή ΑΟΖ.

Θα θυμάστε ασφαλώς και τη ρήση του ίδιου, όταν σχολίαζε πως σε κάποια ΜΜΕ, «υπάρχει τυμβοθηρία» (!) αντί του ορθού «τυμβωρυχία», ενώ δεν μου φεύγει από τον νου η φράση του ίδιου: «Οι ακατάληπτοι (αντί της λέξης ακατάλυτοι) δεσμοί, που μας φέρνουν σήμερα εδώ…». Θυμάμαι όμως και κάτι άλλο από μια συνέντευξη στον ΑΝΤ1, όπου υψώνοντας το δεξί δάχτυλο είπε στον δημοσιογράφο «Θα καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγέα» (αντί Αυγεία). Πάντως στ’ αλήθεια καθάρισε την κόπρο ο κ. Τσίπρας τακτοποιώντας ο ίδιος και οι δικοί του περί τα 200 και πλέον στενά συγγενικά πρόσωπα του υπουργικού περιβάλλοντος και πολύ γνωστών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετών των ΑΝΕΛ. Ο κατάλογος του αρχείου μού προκαλεί θλίψη, καθώς δεν πίστευα ποτέ ότι μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση θα προέκυπταν σε τόσο μεγάλη έκταση νοσηρά φαινόμενα ωφελημοθηρίας. Ακόμα όλοι σας θα θυμάστε την προ ετών συνάντηση Τσίπρα – Κλίντον – Αγγελοπούλου στις ΗΠΑ, όπου ο μεν Τσίπρας δεν καταλάβαινε τι τον ρωτούσε ο Κλίντον, επέμενε όμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός να απαντά σε κάτι περίεργα Αγγλικά που δεν καταλάβαινε ο Κλίντον. Η αποθέωση της... συνομιλίας.

Έχω στον νου μου και διάφορα... ακατάληπτα αρκετών που κατέχουν αξιώματα, μεταξύ τους δε και πολιτικών δραπετών του ΠΑΣΟΚ. Το «κόπε πάστε» (αντί του κόπι πέιστ – copypaste) του Πολάκη ή «τον διευθύνων σύμβουλο» (αντί διευθύνοντα) της Νοτοπούλου, καθώς και το πασίγνωστο πια «να επανανοματοδοτήσουμε» της ίδιας, όπου τη λέξη «νόημα» την έκανε «όνομα». Βλέπετε, δεν έχουν την ευπρέπεια οι άνθρωποι να μιλούν τη γλώσσα που ξέρουν και όχι αυτή που δεν γνωρίζουν. Τουλάχιστον η κ. Τασία μάς έκανε και γελάσαμε με τους πρόσφυγες που λιάζονται στην Ομόνοια, αλλά η γυναίκα μίλησε στην απλή γλώσσα του λαού, αν και η ίδια έχει καλή παιδεία. Ξέρετε τι συμβαίνει; Τα μαργαριτάρια του βυθού της θάλασσας προκύπτουν πάντα από ανθρώπους χαμηλής παιδείας, που καμώνονται τους μορφωμένους. Η κ. Νοτοπούλου, λ.χ., είναι νέα και ωραία γυναίκα, αλλά μου θυμίζει κάπως τη Μαντάμ Σουσού του μακαρίτη Δ. Ψαθά. Κοντά της βρίσκεται και ο κ. Πετρόπουλος με το αμίμητο «Φακ Νιους», αντί της ορθής προφοράς «φέικ νιους» (fake news).

Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών – καθώς αυτά θυμήθηκα – δεν είναι η κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά η γνωσιολογική ανεπάρκεια που μας καθό(ά)ρισε τα τελευταία 5 χρόνια._

* Υστερόγραφο: Θα απουσιάσω από την «Ελευθερία» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μάλλον είναι καιρός ύστερα από 2 συνεχή χρόνια, χωρίς διακοπή.

 

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros.el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass