ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Θα μιλήσουν επιτέλους;

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2019 17:00

Ολοκληρώνονται απόψε οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης -όταν γραφόταν το παρόν κείμενο δεν είχε αρχίσει καν η σχετική συζήτηση στη Βουλή- μετά από τις πιο αθόρυβες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Ήταν το προβάδισμα των ευρωεκλογών όπου οι επικοινωνιολόγοι πήραν το πάνω χέρι των πολιτικών (σ.σ. όπως οι διαφημιστές των δημοσιογράφων ένα πράγμα) και επέβαλλαν σιγή ασυρμάτου στους φασαριόζους του σύγχρονου δικομματισμού. Τέτοια ευγένεια στον Άδωνη Γεωργιάδη και τέτοια μουγγαμάρα στον Παύλο Πολάκη, δεν πίστευες στα μάτια σου δηλαδή.

Μαζί σιώπησε και η ΝΔ, οπότε με τις προγραμματικές θα πληροφορηθούμε επακριβώς ή έστω θα πάρουμε μια πρώτη γεύση τέλος πάντων των όσων θα υποσχεθεί καθότι στη χώρα μας, δεν είναι δεδομένο ότι θα τηρηθούν κιόλας οι εξαγγελίες.

Διαφορές στη διαχείριση ασφαλώς και θα υπάρξουν, οι πολιτικές ωστόσο είναι δεδομένες αλλά όσοι θέλουν να τηρήσουν στάση αναμονής ας το πράξουν, χάσιμο χρόνου είναι, τέλος πάντων μη διαφωνήσουμε για τα αυτονόητα.

Ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ (σ.σ. άντε όχι διγλωσσίας) ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές».

Μα η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ με αφορμή τα ενεργειακά (και όχι μόνο) συμφέροντα στην περιοχή και για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα την υπηρετήσει. Ίσως όχι φωναχτά στους πολίτες αλλά σίγουρα ζωηρά ενώπιον του πρέσβεως.

Αν η ΝΔ ποντάριζε, προεκλογικά στους «Μακεδονομάχους» δεν το έκανε γιατί – σήμερα ως κυβέρνηση - θα πρότασσε τα στήθη της στον κ. Τζέφρι Πάιατ και θα ακύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. όσο θα έσκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια) αλλά γιατί ψάρευε ψηφαλάκια στα θολά νερά του πατριωτισμού και του εθνικισμού.

Γιατί το μείζον για τη ΝΔ ήταν να αυξήσει την εκλογική της βάση, τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και όσοι το πίστεψαν, να αλληλοπαρηγορηθούν με όλους όσοι πίστεψαν για τα σκισμένα μνημόνια, μην επαναλαμβανόμαστε. Βέβαια οικονόμησαν έδρες και οι της λαϊκής δεξιάς (σ.σ. αλά Καρατζαφέρη) του Κυρ. Βελόπουλου, ενώ απομονώθηκαν τα πρωτοπαλίκαρα του φιλοναζισμού και της «απλής» ανθρωποκτονίας.

Παρεμπιπτόντως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γιατί τα χαϊβάνια του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχαν το ντοκουμέντο της κυβέρνησης Κων. Καραμανλή, το βαστούσαν στο εικονοστάσι και δεν το έβγαλαν στη δημοσιότητα τότε που δεχόντουσαν τα πυρά των πατριωτών, παρά το έβγαλαν μια βδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές. Πολύ αργά δηλαδή αλλά δικό τους πρόβλημα.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να κλείσουμε την παρένθεση των Πρεσπών, αναμένουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα της καθημερινότητας.

Για τον άνεργο που δεν βρίσκει δουλειά, για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που πληρώνεται στη χάση και στη φέξη, για τον νέο που δεν αισιόδοξος, για τον συνταξιούχο που δεν του φθάνει η σύνταξη.

Η οικονομία στα χαρτιά πάει καλά αλλά η αγορά είναι «πεθαμένη» τονίζουν οι μικρομεσαίοι.

Τους οποίους ξεζούμισε η ΝΔ επί Κων. Καραμανλή ακόμη και όταν ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξ. Τσίπρα και τους έκανε συνέταιρους στα χρέη του ελληνικού δημοσίου.

Θα μειώσει το αφορολόγητο η ΝΔ, θα διευρύνει τη φορολογική βάση ή οι μισθωτοί θα παραμείνουν τα συνήθη υποζύγια; Θα εφαρμοσθούν όντως στο ράφι του σούπερ μάρκετ οι μειώσεις του ΦΠΑ ή θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές;

Ήταν κούφια η προεκλογική περίοδος, τόσο που μας φάνηκε ηχηρή η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή. Ανάθεμα και αν κάποιος θυμάται μια κουβέντα του.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις θέσεις της και κυρίως αυτές για την καθημερινότητα του πολίτη. Τώρα αν ο πρωθυπουργός μοίρασε από ένα φάκελο σε κάθε υπουργό στο πρώτο υπουργικό, αν τους έδωσε χαρτί και μολύβι, αυτά είναι επικοινωνιακές πατέντες.

Μια ακόμη παράμετρος για τη δημοσιογραφία και για όλους όσοι έκαναν το άσπρο – μαύρο επί ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. σ’ αυτό είχαν δίκιο οι ΣΥΡΙΖΑίοι) και τώρα τα βλέπουν όλα ρόδινα.

Πέραν των πρωταγωνιστών βεβαίως, είπαμε του μοντέρνου δικομματισμού, έχει ενδιαφέρον το νέο πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώθηκε.

Ποιος θα εδραιωθεί στον χώρο του κέντρου, ποιος θα είναι ο νέος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα επιβιώσει το ΚΙΝΑΛ, τι θα ψηφίζει στα επίμαχα το ΜεΡΑ και η Ελληνική Λύση, αν το ΚΚΕ κοιτάξει κατάματα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αντιπολίτευση και σε ποια θέματα ή θα λαϊκίζει;

Αργά ή γρήγορα θα περάσει η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, που καλόν είναι να θυμάται τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες τιμώρησαν την κυβέρνηση Τσίπρα, με την ίδια «ευκολία» μάλιστα που έστειλαν στον πάγκο όλους τους σοφούς της προμνημονιακής περιόδου.

Θα φανεί δηλαδή η στάση τους και απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, υπουργοί της οποίας, προς το παρόν, κάνουν διαπιστώσεις για τα προβλήματα και… απεντομώσεις.

Με την ευκαιρία, εκείνους τους πρωταγωνιστές μέχρι χθες, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων, μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε στο διάβα σας;

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass