ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΥΘΟΙ

Η Αταλάντη

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2015 8:27

Από τον Κων/νο Οικονόμου

ΓΕΝΙΚΑ: Η Αταλάντη είναι μια ηρωίδα της ελληνικής Μυθολογίας που έλκει την καταγωγή της σε παραδόσεις της Αρκαδίας αλλά και της Θήβας.

ΣΤΗ ΘΗΒΑ: Όσοι αρχαίοι συγγραφείς πιστεύουν ότι η ηρωίδα κατάγεται από τη Θήβα, αναφέρουν την Αταλάντη ως κόρη του Σχοινέα και εγγονή του Αθάμαντα. Μητέρα της ήταν η Κλυμένη1 κόρη του βασιλιά Μινύα. Η Αταλάντη ήταν ωραιότατη κοπέλα αλλά και περίφημη δρομέας. Απέφευγε τελείως τη συναναστροφή με άλλες παρθένες και τρόμαζε ιδιαίτερα στην ιδέα του γάμου. Επειδή όμως πολλοί επιθυμούσαν να την παντρευτούν, και ο πατέρας της απαιτούσε να διαλέξει κάποιον αντάξιό της, εκείνη δήλωσε ότι θα παντρευόταν μόνον εκείνον που θα κατάφερνε να την νικήσει σε αγώνα δρόμου. Όμως, όποιος υποψήφιος θα έχανε στον αγώνα αυτός θα φονεύονταν στη συνέχεια από την ίδια! Αν και οι όροι ήταν βαρείς, πολλοί ήταν και οι μνηστήρες και, όπως καταλαβαίνουμε, πολλά υπήρξαν και τα θύματά της. Τελικά βρέθηκε κάποιος που κατάφερε να την νικήσει. Ήταν ο Ιππομένης ή Μελανίων, που το κατόρθωσε, όμως, χάρη σε ένα δώρο της θεάς Αφροδίτης. Η θεά του είχε δώσει τρία μήλα των Εσπερίδων με τη ρητή εντολή να τα χρησιμοποιήσει μόνο όταν κινδύνευε να χάσει στον αγώνα, ρίχνοντας ένα - ένα στα πλάγια. Πράγματι η Αταλάντη, σίγουρη για τη νίκη της, λοξοδρομούσε κάθε φορά για να κυνηγήσει τα μήλα, με αποτέλεσμα τελικά να χάσει τον αγώνα. Έτσι, μετά τη νίκη του, ο Ιππομένης νυμφεύθηκε την Αταλάντη. Επειδή, όμως, ο Ιππομένης ξέχασε να κάνει τις απαραίτητες γαμήλιες σπονδές στην Αφροδίτη, που τόσο τον είχε βοηθήσει, καταδικάστηκαν να μείνουν οι δυο τους για πάντα στο ιερό δάσος της Ήρας μεταμορφωμένοι σε λιοντάρια! Κατά μια άλλη εκδοχή, το ότι χρησιμοποίησαν ως ερωτική κλίνη το ιερό δάσος της θεάς Ήρας ή κατ' άλλους της Ρέας, ήταν η αιτία που οι θεοί τους τιμώρησαν. Η Ήρα έδειξε την αγανάκτησή της στην ασέβεια των δύο θνητών, μεταμορφώνοντας και τους δύο εραστές σε ζεύγος λεόντων! Η διήγηση αυτή έφτασε σε μας από τους Καταλόγους Γυναικών του Ησιόδου [Ηοίαι]. Βεβαίως η μυθική αυτή ιστορία απαντάται και σε άλλους συγγραφείς με παραλλαγές. Ακόμη, πριν νυμφευθεί η Αταλάντη, φαίνεται ότι συμμετείχε στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, όπου και πέτυχε να τραυματίσει πρώτη το ζώο και να λάβει, ως εκ τούτου το δέρμα του ζώου από τον φονέα του κάπρου, Μελέαγρο.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ: Κατά την δεύτερη εκδοχή του Μύθου, η Αταλάντη ήταν κόρη κάποιου βασιλιά. Όμως, όταν γεννήθηκε, ο πατέρας της [πιθανώς ο Ιάσιος του Άργους], απογοητευμένος που το νεογέννητο ήταν κόρη, την άφησε, μωρό ακόμη, στο βουνό Μαίναλο. Εκεί μια αρκούδα τη φρόντισε το πρώτο διάστημα, ενώ έπειτα την πήραν μαζί της κάποιοι κυνηγοί και έζησε μ' αυτούς μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η Αταλάντη έμαθε την τέχνη του κυνηγιού. Η νεαρή κυνηγός ζούσε από τότε στα αρκαδικά βουνά και ανήκε στην ακολουθία της Αρτέμιδος. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν επιθυμούσε να την αγγίξει άνδρας. Βεβαίως, στην εκδοχή αυτή του Μύθου, η Αταλάντη δεν είναι δρομέας. Ένας ακόμη λόγος που δεν ήθελε να την πλησιάσει ερωτικά άνδρας, ήταν μια επίθεση που είχε δεχθεί στα εφηβικά της χρόνια από δύο Κενταύρους. Συγκεκριμένα, της είχαν επιτεθεί οι Υλαίος και Φοίκος, δύο τρομεροί Κένταυροι, αλλά εκείνη τους σκότωσε με τα βέλη της. Παρ' όλα αυτά, η Αταλάντη [και στην εκδοχή αυτή] παντρεύτηκε τον Μελανίωνα, ο οποίος αρχικά δεν ήθελε να ακούσει τίποτε για γάμο. Σε συνάντησή τους όμως, η κοινή τους αυτή παράδοξη πεποίθηση τους έκανε να αισθανθούν μεταξύ τους έλξη και τελικά να ενωθούν. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Παρθενοπαίος2.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αταλάντη, μαζί με το Μελέαγρο, εμφανίζονται και ως μέλη του πληρώματος της Αργούς κατά την Αργοναυτική εκστρατεία. Μάλιστα, μετά το τέλος της εκστρατείας, στους ταφικούς αθλητικούς αγώνες που έγιναν προς τιμήν του Πελία, πατέρα του Ιάσονα, η Αταλάντη νίκησε στην πάλη τον Πηλέα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 3 9 2. Αισχύλος, Αταλάντη[αποσπ.]. Οβίδιος, Μεταμορφώσεις 8 270, 10 560 κ.ε. Οβίδιος, Heroides 4 99 κ.ε. Υγίνος, Fabulae 70, 99, 185, 270. Οβίδιος, Τέχνη της Αγάπης 2 188. Βιργίλιος, Γεωργικά, 6 61. Προπέρτιος, Ελεγείες 1 1 1. Νόννος, Διονυσιακά 12 88. Στάτιος, Θηβαΐδα 4 246, 309. 6 631,561. 9 570,789. Αισχύλος, Επτά επί Θήβας. Ευριπίδης, Φοίνισσαι 145. Απολλώνιος ο Ρόδιος, Αργοναυτικά Η. Καλλίμαχος, Ύμνοι. Αιλιανός, Ποικίλη Ιστορία. Φιλόστρατος ο Νεότερος, Οβίδιος, Ιστορία της Αγάπης. Θεόκτριτος Ειδύλλια 3 40 κ.ε. Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη 4 65 4.

konstantinosa.oikonomou@gmail.com www.scribd.com/oikonomoukon

Ο Κωνσταντίνος Αθ. Οικονόμου, είναι δάσκαλος στο 32ο Δ. Σχ. Λάρισας, συγγραφέας

1. Η Κλυμένη αυτή είναι διαφορετική από τη συνώνυμή της μητέρα του Φαέθοντα.

2. Ο Παρθενοπαίος ήταν ο ένας από τους επτά αρχηγούς που εξεστράτευσαν εναντίον των Θηβών, που έγιναν γνωστοί ως οι Επτά επί Θήβας. Ο Παρθενοπαίος σκοτώθηκε από τον Περικλύμενο (γιο του Ποσειδώνα), κατά τον Ευριπίδη [Φοίνισσες, στ. 1160 κ.ε.]

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass