Ας μπει ένα τέλος στις συγχύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θεσσαλικά νερά

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2019 16:32

Αποκαλυπτική η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για την «αναθέρμανση» της συζήτησης σχετικά με τα υδατικά της Θεσσαλίας (συνολικά και όχι μόνο με τα έργα Αχελώου, στα οποία προσπαθούν ανεπιτυχώς να περιορίσουν το θέμα).

Κατ’ αρχήν, περιέργως, μέμφονται τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή άφησαν τα έργα ημιτελή, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ήθελε ολοκληρωμένα και εκείνοι «κακώς» δεν το επέτυχαν(!). Προφανώς δεν πρόκειται για παραδοξολογία αλλά για μια ακόμη συγκαλυμμένη υποκρισία, αφού κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι οι αλλεπάλληλες διακοπές και καθυστερήσεις των έργων δεν οφείλονταν σε αλλαγή πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά σε εξωγενείς παράγοντες (αποφάσεις ΣτΕ κ.λπ.). Στη συνέχεια πάντως ξεκαθαρίζουν ότι ως κυβέρνηση δεν θεώρησαν υποχρέωσή τους ούτε καν να ασχοληθούν με τα έργα Αχελώου. Αυτή φαίνεται ότι είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχεια του κράτους.

Όσο για τα δήθεν ερωτήματα που θέτουν, αποτελούν κυριολεκτικώς επικοινωνιακά τρικ και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του θέματος.

Εάν πράγματι τους απασχολούσε π.χ. το «κόστος ολοκλήρωσης των έργων» γιατί επί πέντε χρόνια δεν απηύθυναν ένα απλό ερώτημα στις υπηρεσίες και στον ίδιο τον υπουργό κ. Σπίρτζη, που έχουν πλήρη εικόνα;

Γιατί δεν ερώτησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής τους κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος επισκέφθηκε τα έργα (2017) παρουσία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και είχε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα ;

Γιατί δεν φρόντισαν να ρίξουν μια ματιά στα υπομνήματα που οι θεσμικοί θεσσαλικοί φορείς (ΠΕΔ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΘΕΜ) τους παρέδωσαν σε δύο τουλάχιστον επισκέψεις στα γραφεία του κόμματός τους στην Αθήνα;

Τώρα υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν αρδευτικές μελέτες, υπολογισμός κόστους, στοιχεία βιωσιμότητας και άλλα πολλά.

Εκείνο πάντως που συμφωνούμε μαζί τους είναι ότι η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο υδάτινο περιβάλλον της θεσσαλικής λεκάνης και η άθλια διαχείριση υδάτων δεν είναι «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έρχεται από το μακρινό παρελθόν (δεκαετία 1980 και εντεύθεν), με τις παράνομες γεωτρήσεις, τις υπερκαταναλώσεις κ.λπ. Θυμίζουμε ότι όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοζαν ήδη την Οδηγία 60/2000 για τα νερά, οι Ελληνικές κυβερνήσεις μόνο μετά από ποινές και πρόστιμα υποχρεώθηκαν να την αποδεχθούν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, απλώς αναθεώρησε τα Σχέδια Διαχείρισης που παρέλαβε από το 2014. Κατά τα άλλα, όπως και με τους προηγουμένους, ούτε κάποια σοβαρή πολιτική διαχείρισης υδάτων εφαρμόστηκε, ούτε εξοικονόμηση επιτεύχθηκε, ούτε το θεσμικό πλαίσιο βελτιώθηκε.

Ένα άλλο σημείο που επίσης θα συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας είναι ότι οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα δεν βασίζονται σε κάποια ειλημμένη πολιτική απόφαση επανεκκίνησης των έργων Αχελώου, κάτι στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση οφείλει το ταχύτερο να προχωρήσει με τρόπο θεσμικό (π.χ. Βουλή) και αδιαμφισβήτητο. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πρόωρο και χωρίς νόημα να συζητάμε για κατασκευή των έργων, χωρίς να έχει επαναπροσδιοριστεί το (τροποποιημένο) τεχνικό αντικείμενο και (κυρίως) χωρίς την επικαιροποίηση και αδειοδότηση εξ αρχής των σκοπών για τους οποίους θα γίνει η μεταφορά των υδάτων. Σύμφωνα με τη δική μας άποψη, οι σκοποί αυτοί πρέπει να είναι η ασφάλεια του υδατικού διαμερίσματος σε περιόδους ξηρασίας (σκοπός συμβατός με τις πρόσφατες κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών οδηγιών), η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τον ρου του Αχελώου, η αποθήκευση ενέργειας με το σύστημα άντλησης/ταμίευσης προς το Μουζάκι, η χρήση χειμερινών υδάτων για ανακούφιση των υπόγειων υδροφορέων, η αρδευτική χρήση και η ύδρευση.

Και επανέρχεται αναπόφευκτα το ερώτημα, που στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν, σαν «ο διάολος το λιβάνι» να απαντήσουν: Ποια είναι τέλος πάντων η δική τους θέση για την αξιοποίηση των ημιτελών έργων επί του Άνω Αχελώου; Μήπως επιλέγουν την κατεδάφισή τους και διστάζουν να το πούνε ; Όλοι όμως αντιλαμβάνονται πως, ακόμη και μια τέτοια παράλογη απόφαση θα απαιτούσε τεράστιες δαπάνες και θα επέφερε σημαντικές επιβα-ρύνσεις στο περιβάλλον. Αυτά φυσικά τα γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό, όταν ερωτώνται, η απάντησή τους είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Κλείνουμε με μια παραίνεση: Πάντοτε υπάρχει χρόνος και πολιτικός χώρος (στην αντιπολίτευση), εάν πράγματι, ως κόμμα εξουσίας, θέλουν να ξαναδούνε με νέα ματιά και από μηδενική βάση τα έργα Αχελώου. Αντίθετα, η συμπόρευση στο θέμα αυτό με ανεύθυνους οικολόγους, για τους οποίους η καταστροφή των έργων αποτελεί εδώ και χρόνια εμβληματικό στόχο, έχει δυστυχώς εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δικά τους αδιέξοδα και στον αντίποδα της λογικής.

Σεπτέμβριος 2019

* Από τον Κώστα Γκούμα

* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass