Δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2019 16:38

Και πάλι συζητήσεις για τη Μεσοχώρα, επαφές και δηλώσεις (δες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - 18/10/2019) τη νέα πολιτική περίοδο που ζούμε,ξανά και ξανά η επιχειρηματολογία για τη σημασία του έργου, νέες υποσχέσεις ότι επιτέλους θα λειτουργήσει.

Ως γνωστόν, από το 2001 έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες στο φράγμα της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα και έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στη μονάδα παραγωγής ενέργειας (ΥΗΣ) στη θέση Γλύστρα επί του Άνω Αχελώου.

Τόσα χρόνια, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, τα τεχνητά εμπόδια, το μίσος και τις αντιστάσεις κάποιων «οικολογικών» οργανώσεων και κομμάτων, το έργο αυτό περίμενε υπομονετικά να τελειώσουν οι περιπέτειές του.

Τελικά, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας αλλά και της λογικής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το καλοκαίρι του 2017, έδωσε την απαιτούμενη αδειοδότηση, ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες λειτουργίας της Μεσοχώρας. Υποσχέθηκαν μάλιστα οι αρμόδιοι (Υπουργός κ. Φάμελλος, πρόεδρος ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης) ότι το έργο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2019! (δηλώσεις σε ΜΜΕ, Αύγουστος 2017 ). Το αποτέλεσμα όμως των υποσχέσεών τους μας είναι πλέον γνωστό ….

Όπως τελικά προκύπτει από τις εξελίξεις, η αδειοδότηση του 2017 έγινε μάλλον με κρύα καρδιά. Απόδειξη είναι ότι ενώ οι όροι της αδειοδότησης απαιτούσαν και τη συνδρομή της Πολιτείας στο έργο της ΔΕΗ, είτε με διοικητικές ενέργειες (π.χ. απαλλοτριώσεις, χωροταξικά σχέδια, κ.ά.), είτε με πολιτικές κινήσεις, ώστε να παρασχεθούν στους κατοίκους διαβεβαιώσεις για δίκαιες αποζημιώσεις, τίποτε από αυτά δεν συνέβη έως σήμερα.

Το έργο της Μεσοχώρας βρίσκεται πάλι «στον αέρα» και ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την ακινησία είναι η συνεννόηση με τους κατοίκους για ικανοποιητικές, συμφωνημένες αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους. Παλαιότερα, ήδη από το 1999, αυτό είχε γίνει με απόφαση της Βουλής και οι κάτοικοι, σχεδόν στο σύνολό τους, είχαν αποδεχθεί τις αντίστοιχες τιμές. Χωρίς συμφωνία τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΗ, και απολύτως λογικά, δεν θα προβεί σε ενέργειες και εργασίες που θα προκαλούν δαπάνες, χωρίς να έχει την βεβαιότητα ότι θα φθάσει, σύντομα και με ασφάλεια, στον στόχο λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Η απελθούσα κυβέρνηση, όπως φαίνεται, άσχετα με τις «υποσχέσεις» και για δικούς της λόγους (εσωτερικές αντιδράσεις κ.λπ.), δεν είχε πρόθεση να διευκολύνει τη ΔΕΗ στις δυσκολίες με τους κατοίκους, παρότι, υποτίθεται προστάτευε τα συμφέροντα της ΔΕΗ, αγωνίστηκε για τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της και άλλα παρόμοια. Αγνόησε τις απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ από τη μη λειτουργία της Μεσοχώρας και έτσι μετά την αδειοδότηση την εγκατέλειψε μόνη της να «βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Αγνόησε επίσης παντελώς (ούτε καν απάντησε) το σχετικό υπόμνημα – πρόταση του δημάρχου Πύλης που υποβλήθηκε στον κ. Σταθάκη (24/11/2017), με αυτό ακριβώς το θέμα των κατοίκων.

Ας ελπίσουμε τώρα ότι η νέα κυβέρνηση θα ενεργήσει αποτελεσματικά, με τη συνδρομή αλλά και τη συνευθύνη της αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων της Θεσσαλίας.

Η πραγματική πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων θα αποδειχθεί με την άμεση ενεργοποίησή τους για την τακτοποίηση του προβλήματος των αποζημιώσεων. Όλα τα άλλα, θετικές δηλώσεις, καλλιέργεια ελπίδων κ.λ.π. τα ζήσαμε, τα χορτάσαμε και βεβαίως αποτέλεσμα δεν είδαμε.

Περιμένουμε λοιπόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η Μεσοχώρα να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε πείσμα εχθρών και «φίλων».

Όμως είναι βέβαιο ότι περίοδος χάριτος για τη Μεσοχώρα δεν μπορεί να υπάρξει.

Από τους Φάνη Γέμτο, Κώστα Γκούμα, Τάσο Μπαρμπούτη*

 

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

 

* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε.

 

* Ο Τάσος Μπαρμπούτης είναι μηχανικός, πρ. γεν. γραμματέας ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας, μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1