Λάρισα. Η «έξυπνη» πόλη που ονειρευόμαστε

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2020 16:34

Όσος χρόνος κι αν περάσει, η σκέψη σου παραμένει εκεί. Στην πόλη που γεννήθηκες και μεγάλωσες. Γι’ αυτό η φυσική παρουσία είναι συχνή, οι δεσμοί στενοί και η ενημέρωση επί πολλών ζητημάτων καθημερινή.

Όταν προέρχεσαι άλλωστε από μία οικογένεια, που εγκαταστάθηκε στην πόλη της Λάρισας πριν από περίπου 170 χρόνια, και διαβιεί αλλά και παράγει επαγγελματικά μέχρι και σήμερα εκεί, μέσα από την εναλλαγή των γενεών, επιβάλλεται να έχεις και γνώση αλλά και ενημέρωση για πολλά θέματα, που αφορούν τη γενέτειρά σου.

Η επίσκεψή μου στις φετινές γιορτές, γέννησε δύο ειδών συναισθήματα. Από τη μία συναίσθημα χαράς, γιατί είδα μία πόλη φωτεινή, ζωντανή, με παραγωγικούς ανθρώπους, που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, και από την άλλη ένα συναίσθημα προβληματισμού, γιατί κάνοντας κάποιος μία βόλτα στην πόλη της Λάρισας, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη, προκειμένου οι δημότες και όχι μόνο, να μπορέσουν να απολαύσουν μία ποιοτική καθημερινότητα.

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα έκανε χρήση αφοριστικών εκφράσεων. Μακριά από μένα η στείρα αντιπαράθεση και οι κομματικές παρωπίδες. Οι δημοτικές αρχές όλων των ετών άφησαν το στίγμα τους στην πόλη της Λάρισας. Όλοι προσέφεραν. Όλοι συνέβαλαν προς το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδειξε στην πράξη και όχι στα λόγια, τη διάθεση προσφοράς αλλά και την ικανότητα, με αρκετά μεγάλα και εμβληματικής σημασίας έργα, σε μία από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας. Άλλωστε τα μεγάλα ποσοστά επανεκλογής της Περιφερειακής Αρχής, στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές, καταμαρτυρούν τόσο την αποδοχή των πολιτών, όσο και την αναγνώριση του έργου της.

Η Λάρισα έχει όλες τις προδιαγραφές, ούτως ώστε με μία στρατηγική που να ταιριάζει στον 21ο αιώνα, να μετατραπεί σε σπουδαίο διαμεταφορικό κέντρο, που θα ενώνει το Βορρά με το Νότο. Πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων εντός και εκτός πόλης, προόδου στην καινοτομία, πολιτισμού, μεγάλων αθλητικών γεγονότων και το κυριότερο προσέλκυσης ικανού αριθμού τουριστών, οι οποίοι θα έρθουν να θαυμάσουν, να επενδύσουν, να στηρίξουν τον εμπορικό κόσμο και όχι απλά να δουν τις περιβόητες πλατείες και να απολαύσουν έναν ποιοτικό καφέ. Οι λεγόμενες «Έξυπνες» πόλεις είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Η Λάρισα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μία «Έξυπνη» πόλη. Μία πόλη που οι ψηφιακές δυνατότητες και οι νέες τεχνολογίες, θα βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη σε κάθε γωνία, σε κάθε πλατεία, σε κάθε κεντρικό δρόμο. Μία πόλη που τα δημοτικά τέλη θα πιάνουν τόπο και ο δημότης θα απολαμβάνει στην πράξη την ανταποδοτικότητα. Αρχικά όμως θα πρέπει να λυθούν άλλα ζητήματα, όπως εκείνα της οδοποιίας, της καθαριότητας, της δημιουργίας μίας αμιγώς πράσινης πόλης, που δυστυχώς έχει περισσότερο μπετόν στις πλατείες της από ό,τι πρέπει, και ασφαλώς το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο προκαλούν πολλοί παράγοντες. Από την κακή οδηγική συμπεριφορά και την περιορισμένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μέχρι τη μεγάλη έλλειψη κεντρικών χώρων στάθμευσης.

Το κέντρο της Λάρισας επιβάλλεται να γίνει ένα ζηλευτό ιστορικό κέντρο, όπως ταιριάζει σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με όλο και λιγότερα αυτοκίνητα. Μία ευρωπαϊκή πόλη με καθαρούς πεζοδρόμους, στους οποίους πρόσβαση θα έχουν αποκλειστικά τα παιδιά, οι πεζοί, μόνο τα οχήματα μόνιμων κάτοικων με ειδική άδεια εισόδου και σε έκτακτες περιπτώσεις, τα περιπολικά, τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα. Κανείς άλλος…

Οι Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να μετατραπούν σε Φορείς Τοπικής Ανάπτυξης. Οφείλουν να εφαρμόσουν στο έπακρο τις αυτοματοποιημένες, ψηφιακές διαδικασίες, προς όφελος του πολίτη. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και οφείλουμε να συμπορευθούμε μαζί της.

«Έξυπνη» πόλη σημαίνει ότι ο δημότης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει φυσική παρουσία στο Δήμο της περιοχής του, για να λάβει το οποιοδήποτε πιστοποιητικό. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει σωστά ενημερωμένους δημότες, για τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή τους, και το κυριότερο για τα προβλήματα που επιλύθηκαν άμεσα στη γειτονιά τους, μετά από υπόδειξη των ίδιων, μέσω μίας απλής ηλεκτρονικής αίτησης. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει δράσεις που γεννούν κουλτούρα για αποκλειστικά ανακυκλώσιμη διαχείριση απορριμμάτων. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει «έξυπνος» φωτισμός αλλά και καλύτερη οικονομική διαχείριση των υποδομών και των δημοτικών έργων. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει βιώσιμες και απλές λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ένα ιστορικό κέντρο με λίγα οχήματα. «Έξυπνη» πόλη σημαίνει, παροχή σε πολίτες και επισκέπτες εντός ιστορικού κέντρου, μιας σειράς από καθημερινές ψηφιακές ευκολίες, όπως παγκάκια με δημόσιο wi-fi, ψηφιακούς χάρτες της πόλης στις πλατείες, δέκτες με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τον Πολιτισμό και τα αξιοθέατα, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Λάρισα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, και μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την απορρόφηση των ήδη υπαρχόντων προς διάθεση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, να γίνει μία πόλη πρότυπο, μία πόλη παράδειγμα προς μίμηση, μία «Έξυπνη» και ακόμη πιο όμορφη πόλη.

Από τον Βάσο Π. Καραμπίλια

* Ο Βάσος Π. Καραμπίλιας είναι δικηγόρος Αθηνών, μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ., επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass