Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2020 16:34

Μέσα στη ζοφερή καταχνιά που αυτές τις ημέρες υπερκαλύπτει τη χώρα μας και σπρώχνει σε ακραία απόγνωση τον λαό, οφείλω να σημειώσω κάποιες επισημάνσεις μου, ως κατάθεση του προσωπικού μου θυλακίου της οδύνης και της λύπης μου, του πόνου και των στεναγμών μου, των δακρύων και της απογοήτευσής μου, για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Το ποδόσφαιρο είναι σαν το κάρβουνο. Όταν είναι σβηστό και το πιάνεις με τα χέρια σου λερώνεσαι. Όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις τότε καίγεσαι. Αυτόν τον καιρό όπου σταθείς και όπου βρεθείς μία είναι η επιθυμία των ανθρώπων που συζητούν γι΄αυτό: Μας πνίγει η δυσοσμία του. Η διαφθορά του. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια και διαφάνεια γύρω από τη λειτουργία του. Ένας φιλόδοξος, αλλά άπειρος «περί τα ποδοσφαιρικά» υφυπουργός της κυβέρνησης θέλησε να κάνει τη δική του επανάσταση μέσα στο κυβερνητικό έργο που η τελευταία ευαγγελίζεται. Όμως το όραμα για την υπέρβαση των σκοτεινών διαπλοκών στο ποδόσφαιρο και ο αγώνας για την ανάπλασή του και απόσβεση των κακών συνηθειών του παρελθόντος, δεν είναι απλή υπόθεση. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πόση διαφθορά υπάρχει μέσα στους κόλπους του, που απλώνεται σε διαστάσεις οικουμενικές και σε εντάσεις εκρηκτικές. Η σύσκεψη του υφυπουργού με τους προέδρους των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή και των υπολοίπων, ήταν πράξη άστοχη, γι΄ αυτό και δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Όπως άστοχη και βεβιασμένη ήταν και η συγκρότηση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τον διορισμό δύο νέων μελών αυτής, από τον υφυπουργό, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Η δίψα του όμως και η ελπίδα πως μπορεί να σηκώσει τον πήχη πιο ψηλά και να είναι αυτός ο πρώτος που μπορεί να κρατήσει γερά και αποτελεσματικά στα χέρια του τη χειραγώγηση του ποδοσφαίρου, ήταν πράξη εγωιστική για τον ίδιο, καταστροφική για το ποδόσφαιρο και την κυβέρνηση. Λίγο έλειψε να χωρίσει τη χώρα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Σε Βόρειους και Νότιους. Και να τινάξει την κυβέρνηση στον αέρα. Τα πρόβλημα του ποδοσφαίρου είναι ακανθώδες και έχει τους δικούς του άγραφους νόμους. Χρόνια τώρα βουτηγμένο στη διαπλοκή και τη διαφθορά, τη φαυλοκρατία και την ανομία, κανείς δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να δώσει τη λύση σ΄ αυτό.

Ο υφυπουργός με τις πράξεις του δεν έδωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας του. Ούτε μπόρεσε να δώσε κάποιο μήνυμα υπευθυνότητας, γνήσιας πολιτικής απόφασης και ανόθευτης αυθεντίας. Δεν μπόρεσε να χαράξει μια καινούρια επικεφαλίδα στο ποδόσφαιρο για να δικαιώσει και τον δικό του ρόλο. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν μια βόμβα στο ίδιο το ποδόσφαιρο. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση επενέβη έγκαιρα για να προστατέψει τόσο τον εαυτό της, όσο και την ομάδα του ΠΑΟΚ, από την καταιγίδα που θα ξέσπαγε, σε περίπτωση εφαρμογής της. Διέβλεψε τον κίνδυνο και προχώρησε με ασυνήθιστη ταχύτητα για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα στην ψήφιση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο « ομάδα που βρίσκεται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας και δεν συμμορφώνεται άμεσα με τον νόμο θα της αφαιρούνται βαθμοί, στην περίπτωση που δεν αίρεται η πολυϊδιοκτησία». Μέσα σ΄ αυτό το ζοφερό κλίμα και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γεραπετρίτης βρέθηκε πάραυτα στις πύλες της UEFA και της FIFA, στην Ευρώπη, αφού προηγουμένως παρέκαμψε τον αρμόδιο υφυπουργό για το ίδιο θέμα, προκειμένου να υπογράψει ένα ποδοσφαιρικό μνημόνιο για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γύρισε με άδεια χέρια αφού οι επικεφαλής αυτών των ομοσπονδιών δεν ήταν στη Γενεύη. Όπως δείχνουν τα πράγματα η κυβέρνηση βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό θέμα και να σηκώσει το βάρος των αλλαγών και των παρεμβάσεων στο χώρο αυτό.

Αγνόησε τα όσα καθημερινά συμβαίνουν στον χώρο και νόμισε ότι είναι σε θέση να συντρίψει το παρασκήνιο και την παράγκα που χρόνια τώρα λειτουργούν και κανείς δεν μπόρεσε να αγγίξει. Στήνει αγώνες. Ελέγχει διαιτητές. Υποβιβάζει και ανεβάζει ομάδες σ΄αλλες κατηγορίες. Προσάγεται στα δικαστήρια, άλλα δεν δικάζεται. Τα ηγετικά της στελέχη εκλέγονται εύκολα βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σε άλλα υψηλά αξιώματα της χώρας. Κρατούν γερά στα χέρια τους τα σκήπτρα της εξουσίας τους και σε στιγμές δύσκολες γνωρίζουν τον τρόπον να ξεγλιστρούν αλώβητοι. Το γλυκύ όραμα του πρωθυπουργού της χώρας για την επιβολή ενός τέλους στη βρομιά και τη δυσωδία τόσων χρόνων φαίνεται πως λειτουργούσε ως αβέβαιο στοίχημα. Την παράγκα του ποδοσφαίρου δύσκολα την πολεμάς όση εξουσία και αν διαθέτεις, αφού έχει τη δύναμη να μεταλλάσσεται και να στήνει ορθό το τσαλακωμένο είδωλό της και να καλεί τις φανατισμένες πλατείες λαϊκές μάζες να προσέλθουν σε νέους αγώνες βαρβαρότητας και απέχθειας. Διερωτώμαι αν η κυβέρνηση θα θελήσει να τα βάλει μαζί της. Θα είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματά της. Ο χρόνος θα το δείξει.

Από τον Αθανάσιο Φώτο, δικηγόρο επί τιμή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass