Οι πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ως εργαλείο για την ψηφιακή εκπαίδευση

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 22:44

Τα σχολεία έκλεισαν, τα φροντιστήρια επίσης, τα παιδιά θα βρεθούν ξαφνικά εν μέσω σχολικής χρονιάς 14 ημέρες (μπορεί και περισσότερο) μακριά από το σχολείο και τα μαθήματά τους, και συγχρόνως πιο κοντά στις καφετέριες και τις οθόνες. Με αφορμή λοιπόν την

κρίση του κορονοϊού, έχουμε την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε τις εκπαιδευτικές υποδομές της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές και τα μαθήματά τους κανονικά, χωρίς παύσεις και αναβολές. Όσον αφορά στα δημόσια σχολεία η μεγάλη εμπειρία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, σε συνδυασμό με μια σειρά από δωρεάν ανοικτά λογισμικά Open Edx, Moodle, open eclass, Big Blue Button, σύγχρονης, αλλά και ασύχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δασκάλους να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως στους μαθητές τους, χωρίς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική καθημερινότητα. Η υποδομή αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις και αφού φύγει ο ιός από τη ζωή μας, ενώ παιδιά και καθηγητές θα βιώσουν τη χρησιμότητα της τεχνολογικής προόδου, χωρίς να χάνουν διακοπές Πάσχα, Χριστουγέννων ή καλοκαιριού. Το ίδιο ισχύει και για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία όφειλαν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να έχουν αναβαθμίσει τις υποδομές τους και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (βλέπε παράδειγμα των Πανεπιστημίων της Κύπρου). Τις ίδιες πρακτικές με ανοικτά ή κλειστά λογισμικά έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια, ΙΕΚ, ώστε να μείνουν όρθια αυτές τις δύσκολες βδομάδες που θα έρθουν, όσες και αν διαρκέσουν, αφού μοιραία θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα με την αποχή από τα μαθήματα. Σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις που πλήττονται ήδη λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Οι σύγχρονες μέθοδοι μαζικής εκπαίδευσης έχουν ήδη αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ανοικτά μαζικά διαδικτυακά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (Massive Open Online Courses - MOOCs) από μεγάλα πανεπιστήμια (Harvard, Yale, MIT) πρωταγωνιστούν μέσω της ανοικτής πλατφόρμας open edX. Στην Ελλάδα μέσω της γνωστής ιστοσελίδας mathesis.cup.gr των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του καθηγητή του Στέφανου Τραχανά. Στα ίδια πρότυπα είναι και η προσπάθεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το τμήμα Ειδικής Αγωγής με υπεύθυνο τον σύμβουλο Α’ Υπουργού Παιδείας κ. Κουρμπέτη Βασίλη, δημιουργίας του iepx.gr. Μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει όλα τα μαθήματα ειδικής αγωγής και θα τα μετατρέψει σε ψηφιακά online μαθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές κάτι που ξεκίνησε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη σωστή κατεύθυνση είναι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής με την πλατφόρμα brainy και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα. Η ζωή συνεχίζεται και είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες για να την κάνουμε πιο εύκολη.

* Από τον Λάζαρο Καραούλη, business consultant, MSc Ψηφιακά Συστήματα Πανεπιστημίου Πειραιώς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass