Προς αναδιάταξη της Παγκόσμιας Τάξης εν μέσω πανδημίας

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2020 17:32

Τα ΜΜΕ, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί τις τελευταίες εβδομάδες από φωτογραφίες αεροσκαφών που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ιατρικού υλικού από την Κίνα, συνοδευόμενες από διθυραμβικά σχόλια για την έμπρακτη στήριξη της Κίνας στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζονται ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν μια τέτοιας έκτασης κρίση, τόσο σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού, όσο και ηγεσίας στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων, αλλά και στον συντονισμό των προσπαθειών με άλλα κράτη. «Φωτεινή» εξαίρεση, η Ελλάδα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, όμως. Κοινός τόπος πια ότι η επιδημία του κορονοϊού αφορά όλον τον πλανήτη. Η εξωτερική πολιτική της «συμπάθειας» και της «αλληλεγγύης των λαών» είναι αρκετά δημοφιλής και συγκινεί το δημόσιο αίσθημα. Πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις, βοηθάει την Κίνα να αποκτήσει ερείσματα στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και των Κυβερνήσεών τους, ως η νέα Παγκόσμια Ηγέτιδα. Και οι ΗΠΑ; Η αποδοχή των ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη είχε βασιστεί ως τώρα όχι μόνο στον πλούτο και τη στρατιωτική ισχύ, αλλά και, εξίσου, στην ικανότητα να εγγυάται δημόσια αγαθά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να συντονίζει τη διεθνή διαχείριση των κρίσεων. Η επιδημία του κορονοϊού δοκιμάζει τα χαρακτηριστικά της Αμερικανικής υπερδύναμης, η οποία έως τώρα μάλλον… δυσκολεύεται να «περάσει το τεστ». Κι ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν ακόμα και τις δικές τους εσωτερικές ανάγκες στην ιατρική περίθαλψη, η Κίνα προσπαθεί να υπερβεί το πρόσφατο παρελθόν των δικών της λαθών και παραλείψεων ως προς την έγκαιρη διάγνωση και περιορισμό μιας επιδημίας, η οποία έτσι απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις. Εκμεταλλευόμενο την «αρρυθμία» της Αμερικής, το Πεκίνο κινείται γρήγορα, χρησιμοποιώντας τα ισχυρά του πλεονεκτήματα, προκειμένου να αναδιατάξει την αντίληψη περί παγκόσμιας ηγεσίας και, ανοιχτά πια, να ανταγωνιστεί την Αμερική στη θέση της ηγέτιδας δύναμης στον αιώνα που διανύουμε. Άλλωστε, με βάση τα δημόσια στοιχεία, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως, ιατρικού υλικού, όπως ιδίως μάσκες, αναπνευστήρες, αλλά και των συστατικών των περισσότερων φαρμάκων. Εκτός της βοήθειας που έστειλε στην Ελλάδα, η Κίνα αποστέλλει στην Ιταλία περί (δεκάδες) χιλιάδες μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές, αλλά και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες χώρες όπως το Ιράν, η Σερβία, όλες τις χώρες της Αφρικής, αλλά και τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας στο παιχνίδι και τους μεγάλους Κινέζους επιχειρηματίες, όπως ο Jack Ma της Alibaba. Με απλά λόγια, το ιατρικό υλικό αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό όπλο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας για την Κίνα.

Η Αμερική, όμως, δεν έχει χάσει ακόμα το παιχνίδι. Μπορεί η Κίνα να κατέχει συντριπτικό μερίδιο εφοδιασμού της αμερικανικής αγοράς αντιβιοτικών, εντούτοις η Αμερική παραμένει ηγέτιδα δύναμη στις επιστήμες υγείας και στη βιοτεχνολογία. Συνεπώς, οι ταχύτερες επενδύσεις προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η ενδεχόμενη ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19 μπορεί να διατηρήσουν τις ΗΠΑ στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, ικανή να δώσει παγκόσμιες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Αλλά και η Κίνα θα διεκδικήσει να ικανοποιήσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της, τώρα που η ευκαιρία είναι παρούσα. Άλλωστε, η «φύση» δεν συγχωρεί κενά…

Ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός μετά την πανδημία. Ακόμα και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Οψόμεθα…

Από την Αθηνά Σιαφαρίκα, Δικηγόρο (MJur Oxford), υπ. βουλευτή Λάρισας της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass