Aφιξη στην Ελλάδα σε εποχή πανδημίας

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2020 15:05

Ο ιός Covid-19 έχει τροποποιήσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε στην, κάποτε, «κανονική» καθημερινή μας ζωή. Η αεροπορική πτήση, και ειδικά τώρα τη θερινή περίοδο, έχει γίνει μία από τις πιο αβέβαιες δραστηριότητες για χιλιάδες ανθρώπους.

Ως Ελληνίδα, η επιστροφή στην πατρίδα μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μία εντελώς διαφορετική εμπειρία. Από την είσοδο στο αεροδρόμιο μέχρι την αποβίβαση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και ο σεβασμός της υποδεικνυόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης των 1,50 μέτρων. Τα αεροσκάφη της Aegean εξακολουθούν να σερβίρουν ένα ελαφρύ σνακ και ποτό, αλλά αυτή τη φορά σε μία χάρτινη σακούλα με απολυμαντικό χειρός αντί για τη συνήθη επιλογή ποτών και ζεστών γευμάτων σε ένα τρόλεϊ. Η πτήση, σε αντίθεση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ανακοινώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ήταν γεμάτη, με μόνο τις δύο τελευταίες σειρές άδειες για κάθε επιβάτη που μπορεί να αισθάνεται συμπτωματικός ή αδιαθεσία. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, μας υποδέχτηκαν αστυνομικοί, κατά την αποβίβαση από το αεροσκάφος και κατευθυνθήκαμε σε μία από τις πύλες, που τώρα μετατράπηκε σε περιοχή για τα τεστ κορονοϊού. Σας ζητείτε να συμπληρώσετε δελτίο με όλα τα προσωπικά στοιχεία δύο φορές, πριν εξεταστείτε. Μόλις εξετάστηκαν όλοι οι επιβάτες, κατευθυνθήκαμε όλοι σε ένα λεωφορείο, με το οποίο –όπως μας ανακοινώθηκε- μεταφερθήκαμε προς ένα ξενοδοχείο για την 24ωρη καραντίνα, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο ξενοδοχείο, πού ή σε πόση θα φτάσουμε σ’ αυτό. Περίπου 40 λεπτά αργότερα σταθμεύσαμε μπροστά από το ξενοδοχείο «The Stanley», που βρίσκεται στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας. Μας καλωσορίζει ένας αστυνομικός και δύο αξιωματικοί από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Και οι 20 επιβάτες του λεωφορείου ελέγχθηκαν μέσα σε 10 λεπτά, οδηγούμαστε στα δωμάτιά μας και μας ενημερώνουν να περιμένουμε μια τηλεφωνική ενημέρωση την επόμενη ημέρα σχετικά με το αποτέλεσμα του τεστ Covid-19. Μας υπενθύμισαν ότι δεν μπορούμε να φύγουμε από το δωμάτιο σε καμία περίπτωση γιατί θα αντιμετωπίσουμε πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λίγο μετά χτυπά η πόρτα και το πρώτο μας γεύμα παραδίδεται σε μια χάρτινη σακούλα: σπαγγέτι μπολονέζ, ελληνική σαλάτα, φρούτα, ένα μικρό κομμάτι κέικ, νερό και πλαστικά σκεύη. Το ξενοδοχείο, σε αντίθεση με ορισμένες ανησυχητικές ιστορίες που έχω ακούσει από φίλους και διάβασα στο Διαδίκτυο, ήταν καθαρό, όμορφο, με ευγενικό και φιλόξενο προσωπικό. Μετά από 12 ώρες ή λίγο περισσότερο, λαμβάνω ένα τηλεφώνημα στο δωμάτιό μου, αναφέροντας ότι το αποτέλεσμά μου είναι αρνητικό και μπορώ να συνεχίσω για τον τελικό προορισμό μου και την καραντίνα των 7 ημερών.
Μετά το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη την 1η Ιουλίου, η διαδικασία με τις αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα ήταν ακόμη κάπως ασαφής. Ποιος θα εξετάζονταν; Σε ποια βάση; Επιτρέπεται σε όλους να εισέλθουν στη χώρα; Τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια υποχρεωτική φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) με τη μορφή κωδικού QR για όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονταν στη χώρα. Από τις 9 Ιουλίου, η φόρμα πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το check-in, σε αντίθεση με τις 48 ώρες πριν από αυτήν την ημερομηνία, που ίσχυε πριν. Αυτή η αλλαγή έρχεται για να διευκολύνει τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής στη χώρα. Ο κωδικός περιέχει όλα τα προσωπικά σας στοιχεία, καθώς και τις χώρες που έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν και θα καθορίσει εάν θα υποβληθείτε σε τεστ κατά την άφιξη. Τα αεροπλάνα παραμένουν γεμάτα με λίγες κενές θέσεις και οι επιβάτες δεν σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες, όπως η αποβίβαση από το αεροσκάφος κατά σειρά και η παραμονή των καθήμενων. Σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου ο κωδικός QR σας σαρώθηκε και τα δεδομένα αξιολογούνται, στην Αθήνα, αξιωματούχοι διαβάζουν τον κωδικό και σας κατευθύνουν είτε προς την έξοδο είτε όχι, για το τεστ. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα τεστ των ταξιδιωτών θα στοχευθούν από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2020. Με την ταχεία εξάπλωση του ιού καθώς οι Ευρωπαίοι άνοιξαν τα σύνορά τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν κάθε δυνατό μέσο για να εξετάσουν όλους τους επιβάτες που φτάνουν και να διασφαλίσουν τον περιορισμό του ιού. Και οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για να διατηρήσουν τους ταξιδιώτες ασφαλείς. Διατηρώντας τους ταξιδιώτες ασφαλείς μπορούμε να μειώσουμε τις περιπτώσεις Coronavirus στην Ελλάδα και να αποφύγουμε υψηλότερο αντίκτυπο στην οικονομία. Οι φόροι που πληρώνουμε στο ελληνικό κράτος πρέπει να πηγαίνουν στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να έχουν τα μέσα για την καταπολέμηση του COVID-19. Η Ελλάδα χωρίς COVID-19 πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Της Δανάης Δημητρακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass