Ο εορτασμός της 150ετηρίδος της Επανάστασης κατά το 1971: Ενα παράδειγμα προς αποφυγή

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2020 15:12
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Συνταγματαρχών Παττακός σε εκδηλώσεις  για την 150ή επέτειο του ‘21 στην Καστοριά. Οι εκδηλώσεις του 1971  χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή «των επιτευγμάτων» του καθεστώτος Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Συνταγματαρχών Παττακός σε εκδηλώσεις για την 150ή επέτειο του ‘21 στην Καστοριά. Οι εκδηλώσεις του 1971 χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή «των επιτευγμάτων» του καθεστώτος

Η μελέτη του εγγράφου που θα αναλυθεί παρακάτω αφορά στις εκδηλώσεις που προγραμμάτιζε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών, εν έτει 1971, για τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στα σχολεία

(Πράπας, Ν. (1971, Φεβρουάριος). Κοινοποίηση εγκυκλίου για τον Εορτασμό 150ετηρίδος 1821. Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Ραψάνης (ΕΚΠ. 135). Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Λάρισας).
Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως η εγκύκλιος που έφερε ως αποστολέα το «Γραφείον εορτασμού 150ετηρίδος» του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Χούντας των Συνταγματαρχών και το οποίο υπέγραψε, εντολή Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Εκπαιδεύσεως Κωνσταντίνος Κούρνιας, αποτελεί έναν πρώτης τάξεως «οδοδείκτη» για το πώς δεν θα πρέπει να προσεγγίσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» το ορόσημο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης στις σχολικές μονάδες.
Όπως θα διαφανεί από τα διαλαμβανόμενα στο έγγραφο, το τότε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έμενε προσκολλημένο στην «επιφάνεια» των πραγμάτων και στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αντιμετώπιζε τον εορτασμό ως μοναδική ευκαιρία δικής του προβολής και φανφαρονισμού.
Ιδού... για του λόγου το αληθές: η διακόσμηση των γραφείων, των αιθουσών αλλά και του προαυλείου χώρου κάθε σχολικής μονάδας έπρεπε, σύμφωνα με τη διαταγή του Υπουργείου, να είναι «πλουσία και επιμελημένη». Για τον σκοπό αυτόν, το Υπουργείο επέβαλε να επιλεγούν σπουδαστές και μαθητές με καλλιτεχνικές ικανότητες «ώστε η διακόσμησις να είναι καλαίσθητος και επιτυχής».
Ρήσεις αγωνιστών του 1821 και διδασκάλων του γένους ­τις περισσότερες από αυτές απέστειλε το Υπουργείο, αλλά άφηνε και περιθώριο επιλογής στα σχολεία,­ έπρεπε να αναγραφούν σε καλλιτεχνικές ταινίες και να επικολληθούν στις σχολικές αίθουσες και σε άλλα περίοπτα μέρη των σχολείων. Ομοίως και προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης...
Ιδιαίτερη έμφαση έδινε το καθεστώς στην προβολή μετ’ επιτάσεως του «Έπους του Σουλίου», η οποία θα γινόταν με τον συνήθη, «παραδοσιακό» για τους δικτάτορες, τρόπο: ομιλίες ­παρουσία γονέων και κηδεμόνων­, θεατρικές παραστάσεις έργων εμπνευσμένων από τους αγώνες Σουλιωτών και Σουλιωτισσών, αξιοποίηση συναφών προς το γεγονός κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οργάνωση χειροτεχνικών καλλιτεχνικών εκθέσεων, δημοσίευση στον τοπικό Τύπο μαθητικών εργασιών, διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών για τους μεγαλύτερους μαθητές.
Στις τελευταίες γραμμές της διαταγής του Υπουργείου της Χούντας διατυπώνεται με σαφήνεια η σκοπιμότητα των προγραμματισμένων επετειακών εκδηλώσεων: δηλαδή, «ο φρονηματισμός της μαθητιώσης (sic) και σπουδαζούσης νεολαίας διά της βιώσεως του θρυλικού Έπους και η δημιουργία ατμοσφαίρας εθνικής ανατάσεως μεταξύ του λαού της χώρας».
Με άλλα λόγια, οι Συνταγματάρχες επιδίωκαν μέσω του εορτασμού της επετείου, να διαμορφώσουν μία «ωραία ατμόσφαιρα», να «λειάνουν» δηλαδή, όσο τους το επέτρεπε η περίσταση, την ωμή βία, τις διώξεις, την προπαγάνδα και τα άλλα δεινά που επιφύλαξαν στην πλειονότητα του ελληνικού λαού. Τι θα αποκόμιζαν όμως οι μαθητές από τις προγραμματιζόμενες «επετειακές εκδηλώσεις»; Προφανώς, τη σχεδόν καταναγκαστική συμμετοχή πολλών από αυτούς σε μια «δημώδη πανήγυρη»-επιτελεστική πράξη, χωρίς να αντιληφθούν και κατανοήσουν πολλά τόσο για τη σημασία του ίδιου του γεγονότος της Επανάστασης για τη συγκρότηση ελληνικού κράτους όσο και τις διεθνείς προεκτάσεις του.
Στην πραγματικότητα, η επέτειος της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι μία μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά μας να γίνουν μέτοχοι της «εθνικής αλήθειας». Να γνωρίσουν σε βάθος τα γεγονότα, να βιώσουν έντονα και αληθινά συναισθήματα, από την εθνική υπερηφάνεια για την αποτίναξη του πολύχρονου ζυγού έως την ντροπή για την ταπεινωτική διχόνοια και τους εμφυλίους, να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό παρελθόν και να οραματιστούν το μέλλον.
Η επέτειος αυτή είναι ανάγκη να αποτελέσει μάθημα εθνικής αυτογνωσίας για τους μαθητές και να τιμηθεί από τους ιθύνοντες με τη σεμνότητα που της αρμόζει.

Από τον Βασίλη Πλατή, φιλόλογο-δρα Ιστορίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass