EΠΙΣΤΟΛΗ

Περί μινκ…

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 15:10

Αγαπητή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,


στο φύλλο της 22ας-11-2020 διάβασα το άρθρο που δημοσίευσε η αγαπητή συνάδελφος και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα. Ευαγγελία Λιακούλη σχετικά με τα συμπαθέστατα ζωάκια, τα μινκ, από τη γούνα των οποίων κατασκευάζονται τα περίφημα γούνινα πανωφόρια και τα οποία στοχοποιήθηκαν τελευταία ότι ενδεχομένως να αποτελέσουν φορείς μετάλλαξης του ιού Covid-19, όπως και αναμετάδοσής του στους ανθρώπους με καταστρεπτικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των κατασκευαζομένων σήμερα εμβολίων.
Συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή που επιχειρεί η κα Λιακούλη για τα συμπαθέστατα αυτά ζώα, καθώς και με την οικολογική της ευαισθησία, η οποία άλλωστε τη διακρίνει στη μέχρι σήμερα πορεία της, επαγγελματική και πολιτική. Σκοπός της παρούσης επιστολής δεν είναι ν’ αμφισβητήσω τα γραφόμενά της, ούτε να εκφέρω γνώμη για τα περί μετάλλαξης του ιού Covid-19 μέσω αυτών, αλλά να προλάβω τυχόν εσφαλμένες παρορμητικές ενέργειες μεμονωμένων ανθρώπων ή και οικολογικών οργανώσεων, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να «δράσουν» για την απελευθέρωση αυτών των ζώων και την επαναφορά τους στη φύση, όπως έκαναν προ δεκαετίας περίπου μερικοί άφρονες στα εκτροφεία μινκ της περιοχής της Καστοριάς. Τότε, σε μία νύχτα, κάποιοι άγνωστοι έκοψαν τα συρματοπλέγματα φύλαξής τους και είχαν απελευθερώσει πολλές χιλιάδες φυλακισμένα μινκ από τα εκτροφεία της Καστοριάς, με καταστροφικές συνέπειες για την πανίδα, όχι μόνον του νομού Καστοριάς, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.
Λόγω της συχνής επίσκεψής μου στην Καστοριά για επαγγελματικούς λόγους, έγινα πολλές φορές αυτήκοος μάρτυς των απίστευτων καταστροφών της πανίδας από τα όμορφα, κατά τ’ άλλα αυτά ζωάκια, τα οποία, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους κατέλαβαν κάθε γωνιά του νομού, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης της Καστοριάς, με σκοπό την εξεύρεση τροφής. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για ξενόφερτα σαρκοβόρα ζώα, με απίστευτες ικανότητες θηρευτή, τα οποία δεν έχουν κανέναν εχθρό στην ελληνική πανίδα, αφού το κρέας τους μυρίζει απαίσια, γεγονός που απομακρύνει και τα μεγαλύτερα ζώα απ’ αυτά (όπως π.χ. ο λύκος), τα δε δόντια και νύχια τους σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την ευελιξία τους, αποτελούν ακαταμάχητο όπλο για κάθε είδους θήραμα. Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίστηκαν σχεδόν από την περιοχή ο λαγός, η πέρδικα, ακόμη και πολλά είδη ερπετών. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι σημειώθηκαν και αρκετές επιδρομές σε οικόσιτα ζώα σε διάφορους οικισμούς της περιοχής, αλλά και αισθητή μείωση των πτηνών της λίμνης της Καστοριάς, αφού, εκτός των άλλων, είναι και δεινοί υποβρύχιοι κολυμβητές και συχνά αιφνιδιάζουν τα πουλιά που ξεκουράζονται στη λίμνη. Πολλαπλασιάζονται δε πολύ γρήγορα και οι άνθρωποι αποφεύγουν να τα κυνηγούν γιατί το κρέας τους δεν τρώγεται, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανική τροφή, έστω και με επεξεργασία, γι’ αυτό μετά τη λήψη της γούνας τους ενταφιάζονται σε μεγάλο βάθος για τη μείωση της αφόρητης δυσοσμίας που διαχέουν στην ατμόσφαιρα.
Επειδή τέτοια εκτροφεία μινκ πληροφορούμαι ότι υπάρχουν και στη γειτονική Κοζάνη, η δε ελληνική πανίδα δεν έχει σύνορα, θεώρησα σκόπιμο να υπάρχει και αυτή η ενημέρωση για τα μινκ για την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών από άτομα με καλές και οικολογικές προθέσεις, οι οποίες όμως λόγω άγνοιας μπορούν να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές.
Με τιμή
Θεόφιλος Φιλ. Κώτσιου
Επίτιμος Δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass