«Οχι» σε παραπλάνηση για τον Αχελώο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 18:42

Αγαπητή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,
Αφού σας ευχηθούμε καλό και δημιουργικό νέο έτος με υγεία, δύναμη και αντοχή, λυπούμαστε που θα απασχολήσουμε τη φιλόξενη στήλη σας και πάλι με θέματα, που από τη μεριά ορισμένων συζητούνται με ευκολία που δεν αρμόζει στη σημασία τους, η οποία είναι όντως μεγάλη.

Αποφασίσαμε λοιπόν να επανέλθουμε για τελευταία φορά με μία συνόψιση του μύθου της «εκτροπής του Αχελώου» (τώρα το μετονόμασαν «μεταφορά νερών από τον Αχελώο», λες και αν αλλάξει ο Μανωλιός τα ρούχα του, θα αλλάξει και ο ίδιος).
Με πολύ λίγα λόγια πρέπει να απαντήσουμε στα όσα αναφέρουν οι αγαπητοί αρθρογράφοι σας (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29-12-2020) περί «πολιτικής ασάφειας», «λάθους» του υπουργού Χρ. Σπίρτζη και «άνεσης» του πρ. πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα «να εκστομίζει υποσχέσεις». Αυτό κυρίως χάριν της σωστής ενημέρωσης των πολιτών και όχι των ιδίων, οι οποίοι δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε ποτέ «πολιτική ασάφεια»: Ο ΣΥΡΙΖΑ (τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όσο και ο Σ. Φάμελλος) δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε καμία εκτροπή από τη Συκιά και μέσω της Συκιάς. Το όποιο πιθανό υδροηλεκτρικό έργο εκεί απαιτεί μελέτες που δεν υπάρχουν. Γιατί μετά το σκληρό μάθημα της Μεσοχώρας, φυσικά δεν πρόκειται να γίνει το αρχικά μελετηθέν έργο, που υδραυλικά ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με την εκτροπή, η οποία έκλεισε και τυπικά το 2017. Και η συμπερίληψή του ή μη στο ΕΣΕΚ δεν αποτελεί δέσμευση και σε καμία περίπτωση τεχνική μελέτη του έργου. Δεν το γνωρίζουν αυτό οι αρθογράφοι; Καλό θα ήταν να μην παραπλανούν ή να ενημερωθούν καλύτερα πριν εκτοξεύσουν τις ευφυείς απόψεις περί «πολιτικής ασάφειας», για ένα θέμα που σήμερα δεν είναι το μείζον ούτε το πρωτεύον.
Για τα όσα αποδίδουν στον πρ. υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος όντως απάντησε στην ερώτηση του κ. Κ. Τσιάρα, όπως αναφέρουν, τους υπενθυμίζουμε ότι ο εκάστοτε υπουργός Υποδομών -και κάθε υπουργός- δεσμεύεται από τα θεσμικά εργαλεία της Πολιτείας και στην περίπτωσή μας το ισχύον ΣΔΛΑΠ, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το ΣΔΛΑΠ του 2014 και έθετε το πλαίσιο της απάντησης του κ. Χρ. Σπίρτζη. Μήπως οι αρθρογράφοι πιστεύουν ότι μόλις αλλάζει μία κυβέρνηση δεν ισχύουν τα θεσμικά εργαλεία και η νομοθεσία της προηγούμενης; Αλλά αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν, ότι τα πολιτικά πρόσωπα δε δεσμεύονται από τα θεσμικά εργαλεία και λειτουργούν κατά το δοκούν, όπως το απέδειξαν στην περίπτωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που παράνομα δεν εφαρμόζει το ΣΔΛΑΠ του 2017 και μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ έχουν καταδικάσει τη Θεσσαλία σε καθυστέρηση εδώ και δεκαετίες.
Όμως θέλουμε να τους συμβουλεύουμε να μην «ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα», παραπλανώντας τον κόσμο, ενώ από την άλλη δεν αναδεικνύουν την πλήρη απραξία των φιλικών τους αξιωματούχων, όπως του φίλου τους περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, που δεν προωθούν ουσιαστικά έργα, που έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνουν, όπως τα φράγματα Πύλης, Μουζακίου, Φαρσάλων, Νεοχωρίτη, Τεμπών, Αγιάς, κ.λπ.; Επιπλέον, γιατί δεν αναδεικνύουν το πρόβλημα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, παρότι και το πρώτο ΣΔΛΑΠ 2014, το ζητούσε επειγόντως, ούτε φυσικά την αναγκαία αναδιάρθρωση καλλιεργειών λόγω και της κλιματικής κρίσης, αν και οι δύο είναι σχετικοί επιστήμονες και ασφαλώς πολύ καλοί γνώστες της σημασίας αυτών;
Για να τελειώνουμε όμως την όντως κουραστική και ανιαρή επανάληψη των αναμασημάτων των αρθρογράφων, που φοβούμαστε ότι δε στοχεύουν και τόσο στην υπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών, καταλήγουμε με τα εξής μείζονα και πρωτεύοντα ζητήματα, που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, με πρώτους τους αγρότες:
1. Μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2014, αλλά και όσα γνωρίζουμε από την πρόσφατη απόρριψη των προσφυγών κατά των ΣΔΛΑΠ του 2017 επίσης από το ΣτΕ, λήγει το θέμα της εκτροπής Αχελώου. Οποιαδήποτε επαναφορά του θέματος μέσω της αναθεώρησης/επικαιροποίησης των νέων ΣΔΛΑΠ που έχει προκηρύξει η ΝΔ, αποτελεί παραπλάνηση του λαού του θεσσαλικού κάμπου και δικαιολογία για να μην εκτελεί ο εκλεκτός τους κ. περιφερειάρχης τα αναγκαία τοπικά έργα και να μην προωθεί την εξοικονόμηση νερού, εκβιάζοντας έμμεσα καταστάσεις. Ήδη η Θεσσαλία κυνηγώντας τη «λύση» της εκτροπής έχει χάσει δεκαετίες, και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
2. Πρέπει να ολοκληρωθεί η Μεσοχώρα ως αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο, μη συνδεδεμένο με την εκτροπή, με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρέπει να κατατεθεί άμεσα από τη ΔΕΗ. Εάν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι αποφάσεις του ΣτΕ, το έργο θα παραμείνει ένα «έργο-φάντασμα».
3. Μετά από αυτά, που πρέπει να επιλυθούν πρώτα, μπορεί να εξετασθεί η επόμενη ημέρα για τα ημιτελή έργα της Συκιάς και για την αποκατάσταση της σήραγγας εκτροπής με βάση τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία.
Με αυτά, σε ό,τι μας αφορά, εμείς σταματάμε εδώ αναφέροντας μόνο ότι επί δεκαετίες η διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία ήταν καταστροφική. Αυτήν η πολιτική επιλογή οδήγησε σε εκρηκτική κατάσταση τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας, στον βωμό ανεύθυνων πολιτικών που εκμεταλλεύονταν ένα τεράστιας σημασίας θέμα για κομματικές σκοπιμότητες. Ενώ από την άλλη δεν έκαναν τίποτα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιφανειακών υδάτων μέσω των φραγμάτων, τη λήψη μέτρων για τις παράνομες υδροληψίες που χρησιμοποιούνταν ως μικροπολιτικά ρουσφέτια, τη μη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την τελείως ανεύθυνη μη λήψη μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Τελειώνοντας θέλουμε με όλο τον σεβασμό στους καλούς επιστήμονες να πούμε ότι όποιο νερό πάει στη θάλασσα δεν πάει χαμένο γιατί η φύση έχει οικοσυστήματα που παίζουν αναντικατάστατο ρόλο στη διατήρηση της ζωής αλλά και της οικονομίας της χώρας μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για αυτό το θέμα. Εκτός αν θα ήθελαν να καταδικαστεί η χώρα μας και για ένα τέτοιο λάθος…
Αυτά και Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και ελευθερία.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Τμήμα Ανάπτυξης
της ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass