Πώς το φράγμα της Σκοπιάς θα σώσει την περιοχή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 15:15

Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο κ. Δημ. Τύμπας, κάτοικος των Φαρσάλων, αναφέρεται στην αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος στη Σκοπιά και σημειώνει:


κ. Υπουργέ,
Από την ώρα που ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε θετικά τα αδιαμφισβήτητα προσόντα σας και σας εμπιστεύτηκε στο “νευραλγικό” πόστο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλοι οι εμείς οι Θεσσαλοί έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας σε εσάς.
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος επειδή σας γνωρίζω καλά ότι είστε γνώστης των τεκταινόμενων της Θεσσαλίας, όσον αφορά το θέμα φραγμάτων λειψυδρίας και πλημμυρών. Θα μου επιτρέψετε όμως εμένα, έναν άνθρωπο του μόχθου στον κάμπο της Θεσσαλίας, να επισημάνω κάποια πράγματα που κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να γίνουν τώρα που βρίσκεστε σε αυτό το καίριο πόστο.
Ο κάμπος της Θεσσαλίας είναι μια λεκάνη η οποία πνίγεται τον χειμώνα (συνήθως) και διψάει το καλοκαίρι, επειδή δεν έχουμε προβλέψει να συγκρατήσουμε τους μεγάλους υδάτινους πόρους των ορεινών όγκων, οι οποίοι δυστυχώς καταλήγουν μέσω του Πηνειού και των παραποτάμων του, στη θάλασσα.
Όλοι προσβλέπουμε στην εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο που φαίνεται να είναι πολύ μακρινό έως απραγματοποίητο. Η μελέτη της εκτροπής προβλέπει δύο ταμιευτήρες στο Μουζάκι και στην Πύλη, στην οποία εδώ και είκοσι χρόνια περίπου, έγινε η σήραγγα εκτροπής του ποταμού για την κατασκευή του φράγματος. Με ''αντιπάλους'' τους Αιτωλοακαρνάνες, τους Αθηναίους και τους Οικολόγους, δείχνει η εκτροπή ανέφικτη. Μπορείτε όμως άμεσα να κάνετε τα φράγματα-ταμιευτήρες στο Μουζάκι και στην Πύλη για να συγκεντρώνουν τις ποσότητες νερού από τις μεγάλες υδρορροές του ορεινού όγκου που διοχετεύουν οι δύο μεγάλοι παραπόταμοι του Πηνειού στη θάλασσα.
Είδαμε και θρηνήσαμε καταστροφές από τον “Ιανό” σε όλο τον κάμπο της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και του Αλμυρού. Δείτε όμως, και το παράδειγμα της πόλης των Σοφάδων, μιας πόλης που πλημμύριζε από τις πρώτες βροχές με τα νερά του “Ονόχωνου” και με την κατασκευή πλέον του φράγματος του Σμοκόβου, πέρασε την καταστροφή αλώβητη.
Κύριε Υπουργέ, ο κάμπος των Φαρσάλων είναι ο μόνος που δεν πρόκειται να “δροσιστεί” από κανένα φράγμα εκτός από το φράγμα στο “Παλιοδερλί” στη Σκοπιά Φαρσάλων. Ένα φράγμα που μετά από μια προμελέτη της δεκαετίας του '60 δεν ασχολήθηκε κανένας. Τώρα, μετά τη μεγάλη καταστροφή ακούστηκαν κάποιες φωνές που σιγά-σιγά χάνονται.
Στον κάμπο των Φαρσάλων το φάσμα της ερημοποίησης πλέον είναι πολύ ορατό. Οι γεωτρήσεις έχουν φτάσει σε μεγάλο βάθος και ο υδροφόρος ορίζοντας κατεβαίνει ετησίως επικίνδυνα. Το κόστος της άντλησης ανέρχεται από 40 έως 70 ευρώ το στρέμμα, μόνον για την ενέργεια των αντλητικών συγκροτημάτων χωρίς να υπολογίζουμε τα δυσβάσταχτα έξοδα ανόρυξης των γεωτρήσεων και της συντήρησης των αντλητικών συγκροτημάτων. Τώρα πλέον δύσκολα αντικαθίστανται οι γεωτρήσεις λόγω οικονομικής δυσκολίας των παραγωγών με αποτέλεσμα οι εκμεταλλεύσεις να εγκαταλείπονται ή να συνεχίζουν με ξηρικές καλλιέργειες.
Το φράγμα της Σκοπιάς θα αρδεύσει και θα δώσει πνοή στον κάμπο των Φαρσάλων, του Αλμυρού, αλλά και μέρους της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Θα υδροδοτήσει την πόλη των Φαρσάλων και των χωριών της επαρχίας που δεν έχουν πλέον εδώ και πολλά χρόνια πόσιμο νερό. Ακόμη, θα συγκρατήσει τα νερά του Ενιπέα στο φράγμα για να μην έχουμε νέους "Ιανούς". Είναι ένα φράγμα που εσείς κοστολογείτε περίπου στα 136 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τις αποζημιώσεις που καλείται το κράτος να καταβάλει μετά τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και χωράφια.
Κύριε Υπουργέ ή τώρα ή ποτέ. Δώστε τη δυνατότητα στον εαυτό σας, να γίνετε ένας νέος “Πλαστήρας” για την περιοχή μας και τον κάμπο της Θεσσαλίας και να σας ευγνωμονούν οι νέοι και οι επόμενες γενιές. Είστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, με ανάθεση Πρωθυπουργού για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων για όλη την Επικράτεια. Δώστε και σε εμάς τη δυνατότητα να κοιτάξουμε τα παιδιά μας κατάματα και να τα κρατήσουμε στον κάμπο, ο οποίος σιγά-σιγά αδειάζει από νέους ανθρώπους. Δώστε τη δυνατότητα στην πόλη των Φαρσάλων και των χωριών της επαρχίας να ξανανοίξουν τις βρύσες και να πιουν υγιεινό νερό.
Με τιμή
Τύμπας Ιωάνν. Δημήτριος
Κάτοικος επαρχίας Φαρσάλων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1