Και πάλι η ρύπανση της Κάρλας

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2021 15:25

Κανείς δεν αμφιβάλλει, για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις καλλιέργειες από τη ρύπανση των νερών της τεχνητής λίμνης Κάρλας.


Αμφιβολίες υπάρχουν μόνο για το μέγεθος του προβλήματος, αφού «...υπάρχουν αυξημένα ιόντα ασβεστίου, μαγνησίου και χρειάζονται επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις» (σημ. πλην της αγωγιμότητας), όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης Κάρλας κα Ιφιγένεια Κάγκαλου (ypaithros.gr, 2/3/2021).
Για το ίδιο θέμα υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (επερώτηση στη Βουλή) και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» προς τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό (Ελευθερία, 2/3/2021).
Έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το πρόβλημα της Κάρλας από τον ιστότοπο ypethe.gr.
Το επαναλαμβάνουμε: Το έργο αυτό παραδόθηκε και εγκαινιάστηκε με δύο απολύτως επιβεβαιωμένα και «πιστοποιημένα ελαττώματα».
Το πρώτο είναι η τροφοδοσία του ταμιευτήρα μέσω «διπλής» άντλησης από τον Πηνειό, η οποία από προσωρινή λύση (με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο κατά την διαδρομή των υδάτων έως τον ταμιευτήρα) τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμη επιλογή.
Η αρχικά προβλεφθείσα και επιβεβλημένη, τεχνικά, οικολογικά και οικονομικά, τροφοδοσία από τη Γυρτώνη δια βαρύτητας, φαίνεται ότι δεν απασχολεί όσο πρέπει τους αρμοδίους, που, δυστυχώς αρκούνται για την ώρα στη «δόξα» της ολοκλήρωσης του έργου.
Το δεύτερο «ελάττωμα» είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση από προσμείξεις στα μεταφερόμενα νερά αστικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία τελικά δημιουργούν ερωτηματικά για την ασφαλή χρήση (στις καλλιέργειες) των υδάτων του ταμιευτήρα.
Το πρόβλημα είναι γνωστό ...πριν ακόμη λειτουργήσει ο νέος ταμιευτήρας (!).
Όλοι όμως δέχθηκαν την «προσωρινή» λύση τροφοδοσίας, χωρίς πάντως τη διάθεση να «συγκρουστούν» με τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και τις νοοτροπίες που επί δεκαετίες έχουν καλλιεργηθεί και χαρακτηρίζονται από την αδιαφορία στην απόρριψη αποβλήτων (υγρών, στερεών, φυτοφαρμάκων κ.ο.κ.).
Έτσι, μετά την παρουσία όλων στα εγκαίνια, στη συνέχεια κυριάρχησε η ...απουσία από τις δράσεις υποστήριξης της οικολογικής και ορθολογικής λειτουργίας του έργου.
Όσο για τον Φορέα Διαχείρισης το έχουμε πει επανειλημμένα :
Εφόσον το έργο χωρικά συνδέεται με τη λεκάνη απορροής του Πηνειού και οι επιβαρυντικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, διαχείριση αστικών αποβλήτων κλπ.) που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, βρίσκονται ΕΚΤΟΣ των ορίων του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, τότε όλες οι προσπάθειές τους για προστασία και ασφαλή λειτουργία του οικοσυστήματος, στην καλύτερη περίπτωση απλώς υποβαθμίζουν το αποτέλεσμά τους, ενώ στη χειρότερη περίπτωση τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία του φορέα.
Γι’ αυτό ακριβώς επιμένουμε στη θέσπιση ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ στο σύνολο του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, με συμμετοχή της διοίκησης και των χρηστών, με «δικό τους» κανονισμό λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των σχετικών δράσεων, με γνώμονα την προστασία της υγείας, τη βιώσιμη διαχείριση των επί μέρους οικοσυστημάτων, την ασφάλεια λειτουργίας, τον αποτελεσματικό έλεγχο κλπ.
Η διαχρονική αντιμετώπιση - πρακτική να «σπέρνουμε» φορείς, αμειβόμενους (;) προέδρους, συμβούλια και μικρά αποσπασματικά διοικητικά όργανα στα διάφορα οικοσυστήματα της περιοχής μας (παρότι αυτά επί της ουσίας αλληλοεπηρεάζονται) μάλλον δυσκολεύει παρά προωθεί τη λύση των προβλημάτων.
Εξάλλου η δραματικά κακή κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, όπως αποτυπώνεται στο εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων (είτε αυτό φέρει «δεξιές» είτε φέρει «αριστερές» υπογραφές), δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την όλη κατάσταση και τους επερχόμενους κινδύνους.
Τι άλλο λοιπόν πρέπει να συμβεί στον τόπο αυτόν για να καταλάβουν οι αρμόδιοι (υπηρεσίες, φορείς, αυτοδιοίκηση, βουλευτές, Υπουργεία κλπ.) ότι η διαχείριση υδάτων στη Θεσσαλία είναι άθλια και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, ως ένα πρώτο βήμα, είναι εκ των ων ουκ άνευ;

Από τους Κώστα Γκούμα, Τάσο Μπαρμπούτη

* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ

* Ο Τάσος Μπαρμπούτης είναι μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass