EΠΙΣΤΟΛΗ

Δήλωση στήριξης της επιτροπής για επίλυση του υδατικού ζητήματος

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 15:29

Αγαπητή «Ελευθερία»,


Το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.), είναι Ν.Π.Δ.Δ. και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ορθής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας και υποδεικνύοντας τρόπους και λύσεις, πριν αυτά γίνουν δυσεπίλυτα.
Το Παράρτημά μας από την ίδρυσή του και σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς της Κεντρικής Ελλάδας, ανέπτυξε μία πολύπλευρη δραστηριότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δύο συνέδρια (1987 και 1996), σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Ειδικότερα:
* Ασχολήθηκε με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (Ε.Ε.Δ.Υ.Π.), η οποία επεξεργάσθηκε τις θέσεις του Επιμελητηρίου μας επί των σχετικών θεμάτων.
* Το Επιμελητήριό μας, στο οποίο υπηρετήσαμε οι συνυπογράφοντες το παρόν κείμενο, σε συνεργασία και με το Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε., την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), αγωνίσθηκε για την πραγμάτωση όλων των μεγάλων υδατικών έργων της Θεσσαλίας (έργα Άνω Αχελώου, Κάρλας, Σμοκόβου).
* Προέβαλε δημοσίως τεκμηριωμένες θέσεις και υπέβαλε προς τις Διοικητικές Αρχές (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κυβέρνηση) πληθώρα υπομνημάτων για την προβληματική διαχείριση των υδατικών πόρων, τη νομιμοποίηση χιλιάδων παρανόμων γεωτρήσεων, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) και την ανάγκη λήψης μέτρων και δράσεων ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής κρίσης.
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ, λοιπόν, την πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.), που ανέλαβαν οι Διοικήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. και των Γεωπονικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, μαζί με πολλούς άλλους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Τ.Ο.Ε.Β., καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ τη στήριξή μας στην Ε.Δ.Υ.ΘΕ. και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις προσπάθειες που θα καταβάλλει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους και τους συμπολίτες μας, να απαιτήσουμε από κοινού με επιμονή, από τη σημερινή αλλά και από τις επόμενες Κυβερνήσεις, την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Ειδικότερα δε, την ολοκλήρωση και λειτουργία των ημιτελών έργων του Άνω Αχελώου και την κατασκευή των φραγμάτων που απαιτούνται στη λεκάνη Πηνειού. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Είναι η ώρα να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση, ότι η Θεσσαλία είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους από κλιματικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα την ξηρασία - λειψυδρία, τον κίνδυνο ερημοποίησης, την έντονη διάβρωση των εδαφών κ.ά. και τονίζουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα οι απαιτούμενες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ώστε η Θεσσαλία και οι κάτοικοί της να έχουν μέλλον.
- Ιωάννης Γεωργιάδης, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Κωνσταντίνος Γκούμας, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Φώτιος Γραβάνης, Γεωπόνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Κωνσταντίνος Α. Καλόγηρος, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Κωνσταντίνος Η. Καλόγηρος, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Γεώργιος Παλιούρας, Γεωλόγος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Κωνσταντίνος Σκόρδας, Γεωλόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Κωνσταντίνος Τζανακούλης, Γεωπόνος, πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.
- Βασίλειος Χατζόπουλος, Γεωπόνος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass