Ο Γιώργος, η Φώφη και το ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2021 15:29

Τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά γνώρισα από μακριά και πολύ παλιά σαν παιδιά των Ανδρέα και Γιώργου. Υπήρξαν γόνοι με πολιτικό άστρο. Την ίδρυση και πρόοδο του ΠΑΣΟΚ και των κατά καιρούς ηγεσιών του παρακολούθησα από κοντά

μέχρι το 1985. Από τότε δουλειά, οικογένεια και αναγκαίος βιοπορισμός με απομάκρυναν, επειδή η πολιτική χρειάζεται μπάνκα που δεν υπήρχε, εκτός των 12 ωρών του εξαήμερου. Υπήρξα όμως και -δίκην... ημιόνου πανταχόθεν εδώ προτεινόμενος- Πρόεδρος τριών επιτροπών εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές 1974, 1977 και 1981. Αργότερα και μέχρι τώρα παρατηρώ την πορεία του ως ενδιαφερόμενος κεντρώος πολίτης.

Μετά τους Παπανδρέου και Σημίτη το ΠΑΣΟΚ ατύχησε - στη δυσκολότερη καμπή της ιστορίας του - να βρεθεί στα χέρια του Γιώργου. Ο τελευταίος είχε χρέος να γνωστοποιήσει αμέσως μετά τις 4.10.2009 με διάγγελμα προς τον Λαό τα ερείπια που παρέλαβε, και που γνώριζε. Να σημάνει Εθνικό συναγερμό. Να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών τις πρώτες πέντε μέρες. Να αιφνιδιάσει και όχι να κοιμήσει. Αντ' αυτού φρόντισε να υπουργοποιήσει φίλες και φίλους, που ποτέ δεν είχαν σχέση με το Κίνημα, που ίδρυσε ο πατέρας του και κληρονόμησε ο ίδιος από τον καλύτερο Έλληνα Πρωθυπουργό του μεταπολέμου. Μοίρασε και επιδόματα ( ευτυχώς -από 1,5 δισ. που υποσχέθηκε- 750 εκ. ευρώ) από δανεικά χρήματα. Είναι επιγραμματική η φράση του Γιουνκέρ στη «Μεγ. Βρετανία» το 2014, πως υπεύθυνος της χρεοκοπίας είναι ο Καραμανλής, αλλά ο Παπανδρέου δεν ήταν ικανός να τη διαχειριστεί.
Ο Γιώργος έπρεπε να σημάνει συναγερμό και για την εγκατάλειψη της αμυντικής θωράκισης της Χώρας. Το τελευταίο αυτό αγνοήθηκε από όλους, παρότι η αμυντική κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο του 2009 ήταν αξιοθρήνητη. Ενώ μεταξύ 2004 και 2009 διατέθηκαν για τον υπερδιπλασιασμό αριθμού και μισθού των Δ.Υ. 50 δις, ο μέσος όρος των δαπανών άμυνας έπεσε στο 2,4% αντί του 4,4% μ.ο. μεταξύ 1996-2004. Η μισθοδοσία του ΥΠΕΘΑ το 2009 απορρόφησε το 60% καθώς- όπως παντού στο Δημόσιο- υπερδιπλασιάστηκαν οι μισθοί των ενστόλων και τριπλασιάστηκαν των Δικαστών. Τι έκανε ο ΓΑΠ αργότερα; Από τα 3,3 δισ. του ΥΠΕΘΑ το 2011 αφιέρωσε στους μισθούς τα 2,25 (!), στα λειτουργ. έξοδα 872 και σε εξοπλισμούς μόλις 361 εκ. (10% του προϋπ.).
Μετά το 1ο μνημόνιο υπήρξαν μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ομως ένα αλλοιθωρίζον προς τον λαϊκισμό παλαιοπασοκικό φιλοπαπανδρεϊκό κατεστημένο, συνέτεινε στην αυτοδιάλυση ενός κόμματος του 44% το 2009. Συνέβαλαν σ' αυτό: α) Η υπό Αντ. Σαμαρά αξιωμ. αντιπολίτευση με την κακόφωνη χορωδία των Ζαππείων, που έκανε την πρώτη colotoumba το 2012. β) Οι ιδιοτελείς εξεγέρσεις των πασοκικών "ευγενών" συνδικάτων εναντίον της Κοινωνίας που λεηλατήθηκε γ) Λωποδύτες στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, που δεν λείπουν μεν από τα Κόμματα, αποκαλύφθηκαν όμως στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση. Υπήρξε καταστροφική η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, της οικογένειας και του περιβάλλοντός του. δ) Η ανήθικη και πολιτικά αυτοκτονική για τον Παπανδρέου ίδρυση από τον ιδιο -παραμονές εκλογών του 2015 - του ΚΙΔΗΣΟ, που λειτούργησε καταλυτικά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στην κατάκτηση της πρώτης θέσης από τον Τσίπρα και ανέβασε την αποχή στο 43,43% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλoγές του 2015. Ο Τσίπρας κυβέρνησε τη Χώρα με το 20% των ψηφοφόρων. ε) Τέλος οι περιθωριακές ομάδες, τα αντιευρωπαϊκά Κόμματα, οι ανέκαθεν ψεκασμένοι της ελληνικής Κοινωνίας και η - όπως κρίθηκε πρωτοδίκως-εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που έλαβε 7% των ψήφων και ήρθε τρίτο Κόμμα στη Βουλή το 2015. {Παρεμπιπτόντως. Ο Σώρρας των 2,3 τρισ. δολ. της... Απολλώνειας διαστημκής τεχνολογίας είχε 130 εκλ. κέντρα και γραφεία της " Ελλήνων Συνέλευσις" στις εκλογές του 2009. Πήγε σ' αυτές με 440 υποψήφιους και έλαβε 29.800 ψήφους!}
Ανοήτως κατηγορήθηκε από τον ΓΑΠ και άλλους ο Βενιζέλος, επειδή συγκυβέρνησε με τη Ν.Δ. Αν καλά γνωρίζω, υπήρχε Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης μεταξύ Ιουν. 2012- Ιαν. 2015 μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, από την οποία αποχώρησε η τελευταία τον Ιούνιο του 2013 λόγω του "μαύρου" της ΕΡΤ και παρέμειναν οι δύο εταίροι. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαίρεται για την Κυβέρνηση αυτή των καλών επιτευγμάτων με κύριο το psi και psiplus (private sector involvement-συμμετοχή ιδιωτ. χρέους) πρωτοβουλίας Βενιζέλου, με το οποίο το Δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 60 δισ. ευρώ. Από 386 δισ. στα 326 δισ.
Με αρκετή συμπύκνωση, αυτή που περιγράφηκε, είναι η ιστορία της αυτοσυντριβής του ΠΑΣΟΚ του 44% του 2009 στο 8% το 2019. Ο Γιώργος φέρει θεμελιώδη ευθύνη γι' αυτή, αν και αιδημόνως αυτό αποσιωπάται. Ωστόσο αυτός μεν πολλαπλώς ωφελήθηκε εντασσόμενος κομματικά στο... ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο αυτό όχι μόνον δεν κέρδισε, αλλά εξ ίσου πολλαπλώς ζημιώθηκε από την... επιστροφή του. Η σημερινή αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (ποιο ΚΙΝΑΛ;) διέπραξε καίριο λάθος εντάσσοντας τον ΓΑΠ (ως ΚΙΔΗΣΟ μάλιστα) στο Κίνημα. Δεν εντάσσεις σε Κόμμα πρόσωπα, που το έβλαψαν και το μαχαίρωσαν πισώπλατα. Ούτε απομακρύνεις από αυτό άλλα, που το βοήθησαν στα δύσκολα το 1989, αναχαίτισαν το οικονομικό ολοκαύτωμα το 2011 (όταν ο ΓΑΠ εξήγγειλε μόνος του - αλλά ΣΥΡΙΖΑ το 2015-δημοψήφισμα) και συνέβαλε μεταξύ 2012 -2014 στην αποφυγή χρεοκοπίας και εξόδου μας από το ευρώ. Τα λάθη αυτά πληρώθηκαν στις εθνικές εκλογές του 2019 και συνεχίζουν να πληρώνονται με την έκτοτε καθήλωση στο 6%. Αν έτσι συνεχίσει να ηγεμονεύει η κ. Γεννηματά, δεν θα προσεταιριστεί τους κεντρώους ψηφοφόρους, ούτε θα καρπωθεί την αποστασιοποίηση των 6 στους 10 από αυτούς, που ψήφισαν Τσίπρα το 2019 (δημοσκ. marκ 29.4.21). Και ακόμα: Οφείλει να προκαλέσει (επειδή το δημοσκοπικό τέλμα δεν μπορεί -χωρίς ανεπανόρθωτη ζημιά- να συνεχιστεί) γνήσιες εσωκομματικές εκλογές για Ηγεσία. Η κ. Γεννηματά πρέπει τώρα ν' αποφασίσει. Όχι αύριο, μεθαύριο ή οψέποτε.
Έχει τιμηθεί διαχρονικά η ίδια, αλλά μέλλει και θετικά να αποτιμηθεί. Ο Γιώργος πήρε 44% το 2009 και το θεώρησε προσωπική νίκη εισπράττοντας το τίμημα της οδυνηρής του πλάνης μετά 10 χρόνια. Με καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεκολλήσει από το 6%. Ίσως και με άλλη ηγεσία δεν το κατορθώσει. Τότε η Φώφη θα δικαιωθεί. Όπως και αν επανεκλεγεί. Η πολιτική ζωή όμως απεχθάνεται το κενό, που σήμερα υπάρχει, εκεί που άλλοτε έγραφε ιστορία το ΠΑΣΟΚ. Η άδικη αυτομαστίγωση με το κιναλικό μαστίγιο πρέπει να πάψει. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα κυβερνάται από καλή Κυβέρνηση, και χρειάζεται καλύτερη αντιπολίτευση. Και για πολλούς ακόμα λόγους.

Από τον Απόστολο Βλιτσάκη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass