Περί ψευδών ειδήσεων!

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2021 15:40

Το όργιο της παραπληροφόρησης και των ψευδών-τοξικών ειδήσεων με κύριο τροφοδότη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή της πανδημίας και καθόλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής διαδικασίας απειλούν έως και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της

κοινωνίας.

Ο ιός των fake news είναι το ίδιο επικίνδυνος και παραπλανητικός διότι αποτελεί τον πιο αυταρχικό τροφοδότη του λαϊκισμού, της παραπληροφόρησης, της ανοησίας και εν τέλει της ευαλωτότητας του πληθυσμού. Και αυτό γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά δράσεις, συμπεριφορές και κρίσιμες επιλογές των ανθρώπων με βαρύτατες υγειονομικές συνέπειες. Όλα τα παραπάνω εμποδίζουν τη δυνατότητα για μάθηση και ορθή πληροφόρηση, δεν διευκολύνουν την ικανότητα των ατόμων να επεξεργάζονται με κριτική σκέψη και να κατανοούν τις βασικές πληροφορίες για την υγεία τους, πλήττοντας την ορθή ενημέρωσή τους.
Απειλούν τη βελτίωση της παιδείας για θέματα υγείας, την υγιή και παραγωγική καθημερινότητα όλων μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ζωτικότατης σημασίας η ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων και η ορθή αξιολόγηση της πληροφορίας για τη σωστή πλοήγηση σε έναν τόσο περίπλοκο υγειονομικό λαβύρινθο με στόχο την επιτυχή λήψη της απόφασης και την ετοιμότητα του καθενός στον σχεδιασμό του πλάνου φροντίδας του.
Οι συνέπειες κάθε χαμηλού εγγραμματισμού της υγείας έχουν ως αποτέλεσμα ανεπαρκείς ή προβληματικές δεξιότητες παιδείας στην υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία.
Η προσωπική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να βρουν, να κατανοήσουν, να αξιολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να λάβουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και ενέργειες για τους ίδιους και τους υπόλοιπους στην κοινότητα.

*Από τον Στέφανο Σιδερίδη, M.Sc. γενικό/οικογενειακό ιατρό Κ.Υ. Φαρσάλων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass