Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2021 15:01

Μικρή σε μήκος οδός που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο. Ξεκινά από την οδό Παπακυριαζή και καταλήγει διαγώνια στην οδό Πατρόκλου, σχεδόν στο σημείο που αυτή ενώνεται με την Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Οφείλει το όνομά της στον γενάρχη των Ελλήνων, Δευκαλίων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Προμηθέα και της Κλυμένης, κόρης του Ωκεανού και βασίλευε ειρηνικά στην περιοχή της Θεσσαλίας μαζί με τη γυναίκα του, την Πύρρα. Κάποια στιγμή όμως ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει τους ανθρώπους με κατακλυσμό γιατί ήταν διεφθαρμένοι και είχαν κυριευτεί από το κακό, εκτός από τον δίκαιο βασιλιά και τη γυναίκα του. Ο Δευκαλίων μετά από συμβουλή του Προμηθέα κατασκεύασε ένα πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκε με τη γυναίκα του. Όταν οι βροχές σταμάτησαν μετά από εννέα μέρες και εννέα νύχτες, το πλοίο προσάραξε στο όρος Παρνασσός ή το όρος Όρθυς της Θεσσαλίας. Όταν κατέβηκαν στη στεριά, ο Δίας έστειλε τον Ερμή και τους είπε ότι θα ικανοποιούσε την πρώτη τους ευχή. Εκείνοι ζήτησαν από τον Δία να ξαναδώσει ζωή στο ανθρώπινο γένος. Με υπόδειξη του θεού, άρχισαν να περπατούν και να πετούν πέτρες πίσω από την πλάτη τους. Από τις πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίων γεννιόταν άντρες και από τις πέτρες της Πύρρας, γυναίκες. Από την πρώτη πέτρα που έριξε ο Δευκαλίων, γεννήθηκε ο Έλληνας, γενάρχης των ελλήνων, ενώ οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός από τη λέξη λας που σημαίνει πέτρα.
Η ιστορία του κατακλυσμού του Δευκαλίων ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην αρχαία εποχή και σε πολλά σημεία μοιάζει με την εκδοχή που περιγράφεται στη Βίβλο με τον κατακλυσμό του Νώε.

Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass