Σεβαστείτε την αγωνία των Θεσσαλών κύριε Καραμανλή

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2021 15:15

Από τους Φ. Αλεξάκο, Δ. Αρχοντή, Κ. Γκούμα, Τ. Μπαρμπούτη

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας στις 25 Ιουλίου.
Θα περιοριστούμε στο (κυρίαρχο κατά την άποψή μας) θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας.
Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά ότι θα «δρομολογήσει το αμέσως προσεχές διάστημα τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων Αχελώου ... με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, που πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (η υπογράμμιση δική μας) να προχωρήσει».
Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες, πρόκειται για μια μικρή εργολαβία, ΟΧΙ συνέχισης των έργων, απλά και μόνο φύλαξης και συντήρησης, την οποία είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (κ. Σπίρτζης) λίγο πριν αποχωρήσουν από τη διακυβέρνηση.
Και το ερώτημα είναι, τι έκανε δύο ολόκληρα χρόνια ο κ. Καραμανλής;
Αυτό το «επιτέλους» που χρησιμοποίησε στην απάντησή του σε ποιον το απευθύνει;
Και επιτέλους (λέμε εμείς), τόση λίγη ανησυχία έχει για τους κινδύνους κατάρρευσης στα έργα Αχελώου, για ενδεχόμενες απώλειες ζωής ανθρώπων και για καταστροφή περιουσιών, που δεν τον κάνουν να βιάζεται;
Στο κάτω - κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεύθυνα μεν, συνειδητά δε, αδρανούσε για τα έργα αυτά διότι λειτουργούσε με την ελπίδα της, έστω ανεξέλεγκτης από κάποια πλημμύρα, κατεδάφισής τους.
Μήπως τελικά κάποιοι και στη ΝΔ, εξίσου ανεύθυνα, επενδύουν στην ίδια προσδοκία;
Όμως πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική είναι η απάντηση του κ. Υπουργού για τις «ενέργειες» της Κυβέρνησης σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου.
Αντί για μια ενημέρωση ουσίας, περιορίστηκε να μιλήσει για «βιώσιμη ανάπτυξη» και ότι κατανοεί το «πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία». Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Καμία απολύτως αναφορά στα σχέδια του Υπουργείου του για επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς.
Καμία ενημέρωση για συνεργασία με τη ΔΕΗ στην οριστικοποίηση των επιλογών της Κυβέρνησης για παραγωγή «πράσινης» υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Ούτε μια κουβέντα για την ολοκλήρωση της επένδυσης (με τα προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στο εργοτάξιο του Μουζακίου!) της σήραγγας μεταφοράς υδάτων του ταμιευτήρα Συκιάς προς Μουζάκι, μήκους 17,8 χιλιομέτρων.
Και να σκεφθεί κανείς πως όλα αυτά δεν αποτελούν απλά κάποιες προσδοκίες των Θεσσαλών που ζητούν από την Κυβέρνηση να τις πραγματοποιήσει.
Αντίθετα, πρόκειται για ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της ΝΔ, όλων, χωρίς εξαίρεση, των πολιτικών στελεχών της στη Θεσσαλία και, κυρίως, του Πρωθυπουργού.
Δείτε όμως πώς «υπερασπίστηκε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός του κ. Κ. Καραμανλής: «...εμείς δεν λέμε μεγάλα λόγια, ούτε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και τα έργα δεν τα εξαγγέλλουμε σαν πυροτεχνήματα αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα...».
Πώς να το σχολιάσει κανείς; Υποκρισία; Αμετροέπεια; Έλλειψη ευθύνης;
Ας μην κουράζεται άδικα ο κ. Καραμανλής. Όσοι παρακολουθούμε τα ζητήματα των υδάτων στη Θεσσαλία έχουμε καταλάβει από καιρό ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα κυβερνητική της θητεία, να μην ασχοληθεί με τα έργα Αχελώου, βασισμένη (μεταξύ άλλων) και στην απουσία κριτικής, πίεσης και διεκδίκησης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων στη Θεσσαλία, φιλικά διακείμενων στη ΝΔ.
Όλοι μαζί αποτελούν τον καλύτερο «χορηγό» στην ανεύθυνη πολιτική θέση που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για κατεδάφιση των «παράνομων» έργων.
Προσέξτε επίσης πως ο κ. Καραμανλής που (υποτίθεται) ότι μιλάει «με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα στους πολίτες», ακόμη και τον ρόλο του επισπεύδοντος Υπουργού προσπαθεί να τον αμφισβητήσει: «Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των υδάτων του Αχελώου είναι αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος..» και πιο κάτω, «...(τον σχεδιασμό αυτόν) θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε»!
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κ. Καραμανλής, χρησιμοποιώντας τέτοια προσχήματα και δικαιολογίες για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του κ. Πρωθυπουργού, ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τον λαό της Θεσσαλίας, την αγωνία του για την απόκρουση των τεράστιων κινδύνων ξηρασίας, τις εντεινόμενες απειλές από πλημμύρες, τη συνεχιζόμενη, χωρίς έλεος, καταστροφή των υπόγειων οικοσυστημάτων αλλά και ποταμών της Θεσσαλίας, τη μεγάλη πίεση των εισοδημάτων των αγροτών, το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής (σε μεγάλο βαθμό λόγω του κόστους άρδευσης), τη διάψευση των ελπίδων του για στέρεη ανάπτυξη (που χωρίς νερό δεν γίνεται) του αγροδιατροφικού τομέα και για «ασπίδα» των προϊόντων μας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.
Πριν κλείσουμε, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε χωρίς σχολιασμό, το «πονηρό κλείσιμο του ματιού» του κ. Υπουργού προς μικροτοπικά συμφέροντα (Αιτωλοακαρνανία/ΑΚ) και προς δήθεν αγωνιούντες ψευτοοικολόγους για την «έλλειψη» υδάτων στο γειτονικό υδατικό διαμέρισμα.
Ανέφερε ο κ. Καραμανλής, απολύτως προσχηματικά, ότι «πρέπει να λύσουμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, χωρίς φυσικά να δημιουργήσουμε πρόβλημα ΑΛΛΟΥ (η επισήμανση δική μας)».
Ε, όχι λοιπόν κ. Υπουργέ. Οι επιστήμονες που υπεύθυνα κατέθεσαν τις μελέτες τους για (αμφότερα) τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων των δύο όμορων διαμερισμάτων, διαπίστωσαν (χωρίς δυνατότητα αντίκρουσης) ότι «....δεν τίθεται θέμα ελλειμματικής τροφοδοσίας των φυσικών συστημάτων (σημ. στην ΑΚ) λόγω πενίας γλυκού νερού. Τα όποια προβλήματα ποιότητας... όπως ο ίδιος Φορέας Διαχείρισης των υγροτοπικών περιοχών δηλώνει, οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.... με προεξάρχουσα τη γεωργία... αλλά και αστικές πιέσεις».
Επίσης σημειώνουν πως «ο Αχελώος είναι απολύτως ρυθμισμένο σύστημα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (επισήμανση δική μας) να επηρεαστεί από την απόληψη 250 εκατ. κυβικών μέτρων χειμερινών απορροών του Άνω ρου αυτού» δηλαδή τη μεταφορά από τη Συκιά.
Δεν απομένει λοιπόν παρά να κατανοήσει ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι αυτές οι «αιτιάσεις» των δεκαετιών ’80 και ’90 έχουν υπεύθυνα απαντηθεί, το ίδιο το ΣτΕ (απόφαση 3478/2000) τις έχει οριστικά απορρίψει και δεν προσφέρονται πλέον για πολιτικά παιχνίδια και υπεκφυγές.
Και επειδή και η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει, με προσχήματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, την ίδια παρελκυστική τακτική όπως εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο (εάν θέλουν κάτι να προσφέρουν στην υπόθεση αυτή) τουλάχιστον να φέρουν άμεσα το θέμα στη Βουλή και να αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει με τα έργα Αχελώου.
Εάν αποφασίσουν την ολοκλήρωσή τους, να το πράξουν (ίσως οι επόμενοι) χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Εάν πάλι αποφασίσουν τη μη συνέχισή τους, ας τα κατεδαφίσουν και ας αποκαταστήσουν το τοπίο.
Αυτή η πολιτική, ως μονόδρομος, είναι εκείνη που συνάδει με την «ειλικρίνεια και υπευθυνότητα» προς τους πολίτες.
Στο μεταξύ, η περιοχή μας περιμένει, εδώ και χρόνια, ένα ολοκληρωμένο πλάνο για έργα και δράσεις σχετικά με το υδατικό, κάτι που, παρά τις οικολογικές «ευαισθησίες» των προηγουμένων και τα «επιτελικά» όργανα των σημερινών, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε και η Θεσσαλία συνεχίζει να κινείται σαν καράβι χωρίς πυξίδα...

*Ο Φώτης Αλεξάκος είναι πρώην νομάρχης, πρώην δήμαρχος Καρδίτσας
*Ο Δημήτρης Αρχοντής είναι πρώην δήμαρχος Καρδίτσας
*Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας
* Ο Τάσος Μπαρμπούτης είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔ-Θ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1