EΠΙΣΤΟΛΗ

Θα αποκαλύπτουμε όσους προσπαθούν να εξαπατήσουν του Θεσσαλούς για επίλυση του υδατικού προβλήματος

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2021 15:15

Αγαπητή «Ελευθερία»,Την περίοδο αυτήν και μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι (παρατεταμένος καύσωνας, απουσία βροχοπτώσεων κ.λπ.), το υδατικό - περιβαλλοντικό ζήτημα τίθεται αντικειμενικά σε πρώτη προτεραιότητα για τη Θεσσαλία.


Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές μας, οι οποίοι απλώς το προσπερνάνε, διοχετεύοντας την επικοινωνιακή τους προσπάθεια σε άλλους τομείς της επικαιρότητας.
Όμως, η απραξία της Κυβέρνησης στα υδατικά, σε συνδυασμό με τις ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είχε ως αποτέλεσμα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει όλα αυτά ως ευκαιρία, ώστε να αρθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τη δική τους αποτυχημένη κυβερνητική περίοδο με τη, σχεδόν απόλυτη, στασιμότητα στα υδατικά έργα και στις σχετιζόμενες με τα νερά πολιτικές.
Παρατηρούμε, λοιπόν, παρεμβάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως συνήθως, προσπερνούν την ουσία και προσπαθούν ανεπιτυχώς να εμφανιστούν (χάρις και στον Κυρ. Μητσοτάκη…) ως δικαιωμένοι στην υπόθεση των έργων Άνω Αχελώου!
Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Β. Ζωγράφου (Β.Ζ.) (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 25/9/2021 και 17/9/2021) επιβεβαιώνουν απόλυτα τα παραπάνω:
1. Ισχυρίζεται ο Β.Ζ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε «διάλογο για τα αρδευτικά νερά στη Θεσσαλία, με θέσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις». Εμείς αντίθετα παρατηρούμε μια τακτική με στόχο τις συγχύσεις στην κοινή γνώμη και την αποφυγή ανάληψης δεσμεύσεων, από μια παράταξη χωρίς καθαρές θέσεις.
Όσο για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), που είχε θεσμοθετηθεί το 2014 σε εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε. και ο Β.Ζ. θεωρεί ότι αποτελεί «νόμο του κράτους», η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τρία χρόνια το είχε «γραμμένο στα παλιά της παπούτσια» και φυσικά δεν το εφάρμοσε (επειδή είχε αντιδράσεις στο εσωτερικό της), καταδικάζοντας τη Θεσσαλία σε στασιμότητα.
Το 2017, μετά από χρόνια αναμονής, έγινε όντως η επίσημη τυπική διαβούλευση επί του νέου ΣΔΥ (που υποβλήθηκε προς αναθεώρηση εκείνου του 2014). Επειδή όμως το «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποκλειστικά η παρεμπόδιση ολοκλήρωσης των έργων Αχελώου και επειδή γνώριζαν ότι οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση επίλυσης του υδατικού και αντιμετώπισης των ελλειμμάτων ενδεχομένως θα αναδείκνυε εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Σ. Φάμελλος, με γραπτή εντολή στους μελετητές του ΣΔΥ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ρητά να ασχοληθούν με τα έργα Αχελώου και να επεξεργαστούν σενάρια όπου θα συνυπολογίζονταν τα νερά του Αχελώου στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας!
Το συμπέρασμα είναι ότι ουδέποτε έγινε ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία, τις οργανώσεις της Θεσσαλίας και τον λαό της, ούτε φυσικά στη Βουλή, που κατά την άποψή μας ήταν επιβεβλημένο. Επί τεσσεράμισι χρόνια απέφευγαν να δεσμευτούν τι θα γίνει επιτέλους με τις εκκρεμότητες σε ένα από τα μεγαλύτερα σε εξέλιξη έργα στη χώρα. Με αυταρχικές επιλογές επιβλήθηκε από τα πάνω η ιδεοληπτική αντίληψη, η μόνη που ήταν «ανεκτή» στο εσωτερικό του κόμματος αυτού, δηλαδή να μην ενισχυθεί περαιτέρω η Θεσσαλία με νερά Αχελώου. Επιπλέον επιβλήθηκε ένα αόρατο πέπλο σιωπής (κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ΝΔ, εκπορευόμενο από το επιτελείο Μητσοτάκη) σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων, επιτρέποντας μόνο τη γνωστή ατάκα ότι «είμαστε κατά της εκτροπής Αχελώου», κάτι που εκ των προτέρων γνώριζαν ότι από μόνο του δεν δίνει διέξοδο στην εκκρεμότητα των έργων.
2. Ο Β.Ζ. δηλώνει ότι «ως κόμμα εξετάσαμε την ολοκλήρωση της εκτροπής» (εννοεί τα έργα ταμιευτήρα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι) και θεωρεί ότι «ελέγχεται η σκοπιμότητα της επένδυσης ως προς την ορθότητά της».
Και εμείς ευλόγως θα αναρωτηθούμε: Με ποιον έκαναν την «εξέταση» του τόσο σημαντικού αυτού θέματος; Εκπονήθηκε από την Κυβέρνησή τους κάποια νεότερη μελέτη σκοπιμότητας; Και εάν ναι γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε, γιατί δεν τέθηκε σε διαβούλευση και γιατί δεν οδηγήθηκε στη Βουλή για συζήτηση, ώστε με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες να εγκριθεί πολιτικά και να νομιμοποιηθεί η ανατροπή των αντίθετων (μη «ορθών» για τον ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσεων που είχαν έως τότε ληφθεί από ΟΛΕΣ τις προηγούμενες Κυβερνήσεις (1984 – 2014) πάνω στο θέμα αυτό;
Φαίνεται ότι κάτι τέτοιες διαδικασίες είναι περιττές για τους δημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, τους βολέψαν καλύτερα οι αυταρχικές πρακτικές των υπουργών τους.
3. Τέλος θέσαμε επανειλημμένα στον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα τι προτείνουν σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να γίνει με τα ημιτελή έργα Αχελώου.
Και όπως το φανταστήκαμε απάντηση δεν πρόκειται να δώσουν. Και να σκεφθεί κανείς ότι επί Κυβέρνησης Τσίπρα (2017), έκανε επίσκεψη σε όλα τα ημιτελή έργα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη (και ένα στέλεχος του κόμματος που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή). Τι έκαναν λοιπόν εκεί οι δύο αυτοί πολιτικοί άνδρες; Γιατί δεν είχαν τη δημοκρατική ευαισθησία και την πολιτική υπευθυνότητα να ενημερώσουν τον λαό για τα συμπεράσματά τους; (Στην πραγματικότητα η επίσκεψη αυτή σχεδόν αποσιωπήθηκε).
Η «γραμμή» τους λοιπόν ήταν και παραμένει σταθερή: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ! Το τι θα γίνει με τα έργα είναι (σύμφωνα με τον Β.Ζ.) «άλλης τάξης ζήτημα»!
Το γεγονός ότι το ποτάμι (Αχελώος) είναι «μπαζωμένο» επί δεκαετίες από ημιτελή έργα και παρεμποδίζεται η ροή του, καθώς και η επικινδυνότητα που δημιουργεί η όλη κατάσταση, ούτε καν τους απασχολεί. Όπως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Κυβέρνηση της ΝΔ, και αυτό είναι που δίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ …κουράγιο να συνεχίζουν να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι η ανώμαλη αυτή κατάσταση μπορεί να συνεχίζεται χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις!
Με απλά λόγια για την ώρα ας το «θάψουμε» και αργότερα βλέπουμε!
Από την πλευρά μας θα επιμένουμε να αποκαλύπτουμε στον θεσσαλικό λαό τα ανεύθυνα παιχνίδια τους και θα συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας, ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Θα επιμένουμε επίσης ότι η μόνη έντιμη, πολιτικά ηθική και δημοκρατική λύση είναι το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή και να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις.
Και από τη στάση όλων απέναντι στο αίτημά μας αυτό θα κρίνουμε και τα κόμματα, αλλά και τους πολιτικούς μας εκπροσώπους.

*Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass