EΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2021 15:35

Εμμονές και ενστάσεις


Απαντώντας σε όλους όσοι έχουν αυτοχρισθεί «θεματοφύλακες» της επίλυσης του υδατικού προβλήματος, μέσω της συνέχισης των έργων εκτροπής υδάτων Αχελώου στον Θεσσαλικό κάμπο, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Δεν συμμεριζόμαστε την άποψή τους, που έχει καταστεί εμμονική. Διατυπώσαμε την άποψή μας καθαρά. Η εκτροπή υδάτων του Αχελώου με έργα υψηλού κόστους αποδείχθηκε πολιτική απόφαση λαθεμένη. Τα έργα έμειναν ημιτελή και εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Ε.Ε. και του ΣτΕ και της αδυναμίας της ελληνικής Πολιτείας να τα χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους. Άλλωστε η οικονομική σκοπιμότητάς τους ελέγχεται.
Εγκαλείται, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την προσβλητική φράση «προς μεγίστη ικανοποίηση του... οραματιστή πρώην πρωθυπουργού!» μιλώντας για την εγκατάλειψη των έργων.
Οι κύριοι κάνουν δίκη προθέσεων που δεν αρμόζει σε δημοσιολογούντες. Η επίθεση ήταν σκόπιμη. Επινόησαν στην εισαγωγή της επιστολής τους «απαξιωτικό τρόπο» απεύθυνσης του Αλέξη Τσίπρα σε ηγέτες παλαιότερων κυβερνήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. χρησιμοποίησε τη φράση “επέμειναν να παραμυθιάζουν τους Θεσσαλούς με μεγαλεπήβολα σχέδια”. Επαναδιατυπώνουμε τη φράση, θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να πει: Επέμειναν... να διηγούνται φανταστικές ιστορίες σκοπίμως για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτό αποτελεί πραγματικότητα. Η απαξίωση πραγματώθηκε σε βάρος των Θεσσαλών αγροτών με τα συνεχή εγκαίνια των έργων, υπό μία έννοια, για τους ψαγμένους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έκανε πολιτική κριτική στο πλαίσιο τού πολιτικού καθωσπρεπισμού.
Οι υπέρμαχοι της εκτροπής που υπογράφουν την επιστολή συμφωνούν με τις θέσεις του υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, όπως ο ίδιος υπογράφει το περιβαλλοντικό έγκλημα. Δηλώνουν όμως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί επιδεικτικά το μέγιστο αυτό θέμα για την περιοχή μας. Αφαιρέσαμε το ελλειμματικό υδάτινο ισοζύγιο γιατί λαθεμένα ή σκοπίμως συμπλέκονται.
Για ποια αγνόηση μιλάει ο κ. Γκούμας; Εμείς δεν εγκρίναμε νέες γεωτρήσεις. Πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις που νομιμοποιούνταν προεκλογικά. Αυτό δεν το κάναμε εμείς. Είναι έργο συντηρητικών ιθυνόντων που υπηρετούσαν το πελατειακό κράτος. Εμείς δεν διαφωνήσαμε στην αποκατάσταση της βλάβης στους υπόγειους υδροφορείς.
Ας μη μιλήσουμε για το «ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο» καθότι είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό. Έχουμε πει ότι το ζήτημα της ανάπτυξης δεν συνδέεται μόνο με τον Αχελώο. Απορούμε με την εμμονή τους να δανεισθούμε νερό οπωσδήποτε. Με ποιους όρους, με ποιο κόστος, ποια προστιθέμενη αξία θα προκύψει για την περιοχή, το πρόβλημά τους είναι τι έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε την αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ. Γιατί δεν μιλάνε για το επί τρία χρόνια σταμάτημα της ωρίμανσης που επέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, των έργων που περιλαμβάνονται στα ΣΔΛΑΠ; Έφτασε η ώρα της αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Παρακολουθούν τις διαδικασίες; Έχουν πρόταση;
Αφού εμπνέονται από τον μύθο της εκτροπής και ζητούν την ολοκλήρωση των έργων κορυφής. Γιατί δεν μιλούν για δίκτυο διανομής νερού;
Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;
Στη Δυτική Θεσσαλία το πρόβλημα είναι μικρό. Τι θα γίνει νε το υδατικό πρόβλημα της Λάρισας και της Μαγνησίας;
Θα το λύσει ο Αχελώος; Εδώ το πρόβλημα είναι οξύ. Απαιτεί μακρόχρονο σχεδιασμό.
Αν νομίζουν ότι θα το λύσει ο εμπλουτισμός του Πηνειού από τον Αχελώο είναι μακριά νυχτωμένοι.
Δεν μπορούν και δεν πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της εκτροπής μόνο για τον εμπλουτισμό του Πηνειού, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά.
Ζωγράφος Βασίλης, συντονιστής Ν.Ε. Ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

 

Για το υδατικό έλλειμμα
Αγαπητή «Ελευθερία»,
Συνέδρια, ημερίδες, εσπερίδες για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Όλο το σύστημα των Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου και του επαρχιακού δυναμικού του, ανακοινώνει τα έργα πνοής για τη Θεσσαλία, αλλά το πρόβλημα επιδεινώνεται. Για τον δε “Αχελώο” υπάρχει και η παγκόσμια πρωτοτυπία. Το σύστημα έχει δύο “πολιτικές”. Η μία υποστηρίζεται από τους Αιτωλοακαρνάνες και η άλλη από τους Θεσσαλούς! Εμείς λέμε. Το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας το δημιουργήσαμε εμείς οι Θεσσαλοί. Εμείς και θα το λύσουμε με τα εξής βήματα: Όλο το αποκεντρωμένο σύστημα των Αθηνών της Θεσσαλίας σε κοινή συνάντηση, με πρωτοβουλία της ΠΕΔ, καταθέτει όλα τα δεδομένα του υδατικού ελλείμματος και αποφασίζει, κατά την άποψή μας: 1) Κηρύττει τη Θεσσαλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 2) Απαγορεύει κάθε άντληση υπόγειου ή επιφανειακού νερού για οποιαδήποτε χρήση, πλην της ύδρευσης, και επιπλέον λαμβάνει και μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης και για την ύδρευση, με έκκληση στους Θεσσαλούς για αυτοπεριορισμό. 3) Σταματούν όλες οι “επενδύσεις” για έξυπνες πόλεις, “ευρωπαϊκές” πόλεις. Η “ανάπτυξη” διά των κυβολίθων αναστέλλεται και συγκεντρώνονται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για τη μελέτη και κατασκευή όλων των έργων αποταμίευσης, εξοικονόμησης και ορθής χρήσης του νερού σε μία πορεία αντιστροφής και δημιουργίας αναστρέψιμης κατάστασης. 4) Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για κοινή εξέταση και συνεκμετάλλευση και συλλειτουργία των υδατικών αποθεμάτων του Πηνειού και του Αχελώου με τους Αιτωλοακαρνάνες. 5) Δημιουργούμε “Αμφικτυονία βιώσιμης συντήρησης” Θεσσαλίας - Αιτωλοακαρνανίας με αφετηρία τα έργα νερού (υδρευτικά, αρδευτικά, ενεργειακά) και την επεκτείνουμε στην Αειφορική “εντατικοποίηση” της αξιοποίησης του αποθέτου κάλλους των δύο γεωγραφικών ενοτήτων, που θα αποτελεί υπόδειγμα - πρότυπο για όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Οικουμένη, στηριζόμενο στους Κοινοτικούς Θεσμούς και την Ισότιμη Περιφερειακή Διακυβέρνηση των Κοινών! Κατά την άποψή μας αυτή είναι η οδός για να πάμε από το υδατικό έλλειμμα σε δημοκρατικό πλεόνασμα και θα είναι η αρχή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, το Κιλελέρ του 2021!
Αγροτικός Σύλλογος Μελίας

 

Καμία φροντίδα για τα ΑΜΕΑ;
Αγαπητή «Ελευθερία»,
Ως γνωστόν, κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εν εξελίξει εργασίες ανάπλασης των πεζοδρομίων στο κέντρο του Τυρνάβου.
Υποτίθεται ότι οι εργασίες αυτές θα γίνονταν με σεβασμό στις επαγγελματικές ανησυχίες των καταστηματαρχών , αλλά και με την αρμόζουσα ευαισθησία στα προβλήματα κινητικότητας που αντιμετωπίζουν ΑΜΕΑ της πόλης μας.
Δυστυχώς, όμως , τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει. Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για τα προβλήματα προσβασιμότητας των πελατών τους, αλλά και ΑΜΕΑ εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να υποβάλλουν μηνύσεις κατά του Δήμου, διότι έχει διαταραχθεί βάναυσα η καθημερινότητά τους, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα από την πλευρά των υπευθύνων.
Πρόσφατα, μάλιστα , υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες ατυχήματος που υπέστη συμπολίτης μας ΑΜΕΑ, ενώ προσπαθούσε να ανέβει σε πεζοδρόμιο της Κεντρικής πλατείας.
Καλούμε, λοιπόν , “τη δημοτική αρχή του πέρα βρέχει” να σοβαρευτεί και να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να στήσει πρόχειρες έστω ράμπες , προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα κίνησης των προαναφερόμενων συμπολιτών μας, διότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι μόνο μια ανάλγητη δημοτική αρχή, αλλά και υπεύθυνη για οποιοδήποτε ατύχημα υποστεί συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα.
Αστέριος Ροντούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass