Ανοιχτή Γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2021 19:07

Να εξαντληθούν όλες αδιακρίτως οι δυνατότητες ταμίευσης και μεταφοράς επιφανειακών νερών

«...Μόνο εξαντλώντας ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ τις δυνατότητες ταμιεύσεων και μεταφοράς επιφανειακών νερών θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε έναν σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια βιώσιμη και αποδοτική Γεωργία...».

Αυτό, αναφέρει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΕτΔ»,  και τονίζεται σε σχετική επιστολή της που έδωσαν στελέχη της στον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γ. Κρεμλή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις της για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα:

 

Ερώτηση «ΕτΔ»:
Πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό, η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. παρέδωσε στον κ. Κρεμλή, σύμβουλο του κ. Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος, επιστολή σχετική με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Ποιο είναι το περιεχόμενό της και τι ζητήθηκε από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη;

 

Απάντηση Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
Πράγματι αντιπροσωπεία της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. παρέδωσε στον κ. Κρεμλή σχετική επιστολή με θέμα: «Άμεση επίλυση επειγόντων και κρίσιμων υδατικών θεμάτων στη Θεσσαλία».
Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της επιστολής μας στον κ. Πρωθυπουργό:
Αρχικά επισημάναμε: «...Ότι κυρίαρχο θέμα για τη Θεσσαλία είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των κατοίκων από τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη ζωή τους, στο εισόδημά τους και τελικά στην ίδια την επιβίωσή τους στην περιοχή, τα φαινόμενα της έντονης λειψυδρίας και πιθανής παρατεταμένης ΞΗΡΑΣΙΑΣ (κλιματική κρίση), λόγω κυρίως του έντονα ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου.
Για την αντιμετώπιση παρατεταμένης ξηρασίας απαιτείται η διασφάλιση και υδατικών αποθεμάτων για συντήρηση του πληθυσμού, που σήμερα δεν υφίστανται.
Γι’ αυτό επιμένουμε στην ολοκλήρωση του ημιτελούς ταμιευτήρα Συκιάς (θα δημιουργήσει απόθεμα 500 εκατομμυρίων κ.μ. νερού) και την αντίστοιχη σήραγγα μεταφοράς από τη λεκάνη απορροής του Αχελώου, πάντοτε σε συνδυασμό με τη σταδιακή υλοποίηση και άλλων (μικρότερου όγκου) ταμιευτήρων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (Σκοπιά Φαρσάλων, Μουζάκι, Πύλη, Νεοχώρι, Ελασσόνα, κ.λπ.), τα ύδατα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για πολλαπλές χρήσεις (άρδευση, υδρεύσεις, για αποκατάσταση οικολογικής προστασίας κ.ά.).
Παράλληλα με την ενίσχυση της «προσφοράς» νερού, επιβάλλεται και η αντίστοιχη μείωση της «ζήτησης» (εξοικονόμησης) νερού με νέα σύγχρονα και «έξυπνα» συστήματα διανομής».
Αναδείξαμε τους κινδύνους πλημμυρών και το οικολογικό πρόβλημα: «...Ανάλογης σημασίας θέμα ασφάλειας τίθεται για τη Θεσσαλία έναντι των συχνών φαινομένων ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ. Γνωρίζουμε ότι στο θέμα αυτό έχετε ιδία πείρα από τις επισκέψεις σας στη Θεσσαλία κατά τις πλημμύρες του 2020. Σημειώνουμε ότι οι καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις θα ήταν οπωσδήποτε πολύ περιορισμένες στην περιοχή των πλημμυρών, εάν στα ορεινά υπήρχαν ταμιευτήρες που θα συγκρατούσαν και θα ρύθμιζαν τις ροές του νερού στα ημιορεινά.
Μετά τα προβλήματα της ασφάλειας, σειρά έχει ένα άλλο θέμα, το οποίο αποτελεί το μείζον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ πρόβλημα της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τις υπεραντλήσεις μέσω των 33.000 (περίπου) κατασκευασμένων γεωτρήσεων, μη ανανεούμενων υδατικών αποθεμάτων, τα οποία, όπως είναι φυσικό, μειώνονται διαρκώς. Η ταπείνωση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων δημιουργεί συνθήκες άμεσης εισόδου θαλασσινού νερού με προφανείς κινδύνους. Το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) Θεσσαλίας τεκμηριώνει επιστημονικά και αναμφισβήτητα ότι το συσσωρευμένο επί δεκαετίες υδατικό έλλειμμα υπόγειων υδάτων ανέρχεται στην εκπληκτική ποσότητα των 3.000 εκατ. κ.μ. νερού, κάτι που απειλεί -κυριολεκτικά- με οικολογική κατάρρευση τα υπόγεια υδατικά οικοσυστήματα. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις «επιβάλλουν» τη σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα έως την πλήρη αποκατάστασή τους.
Περιττό να σας ενημερώσουμε κύριε Πρωθυπουργέ ότι τίποτε απολύτως δεν κινείται στην κατεύθυνση αυτήν!
Ανάλογα οικολογικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα επιφανειακά υδατικά οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες), τα οποία κάθε χρόνο κατά την αρδευτική περίοδο «στεγνώνουν», δηλαδή καταστρέφεται το οικοσύστημα και επανέρχεται μερικώς την περίοδο των βροχών.
Με άλλα λόγια όλα υποτάσσονται στις ανάγκες της γεωργίας και οι καταστροφές που προκαλούνται καθιστούν τους αγρότες μας «θύτες» και «θύματα» ταυτόχρονα.
Συνοπτικά, μόνο εξαντλώντας ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ τις δυνατότητες ταμιεύσεων και μεταφοράς επιφανειακών νερών θα μπορέσουμε να υπακαταστήσουμε έναν σημαντικό αριθμό γεωτρήσεων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε συνθήκες για μια βιώσιμη και αποδοτική Γεωργία...».
Τέλος, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό με προσωπική του πρωτοβουλία: «...να υπάρξει η ταχεία απεμπλοκή των έργων μεταφοράς (εκτροπής) Αχελώου. Πέραν των προφανών κίνδυνων από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή, ας μην ξεχνούμε ότι ο ποταμός Αχελώος είναι εδώ και 35 χρόνια κυριολεκτικά «μπαζωμένος» λόγω της κατασκευής του προ φράγματος στη θέση Συκιά και η ροή των υδάτων «εξυπηρετείται» με πολλές δυσκολίες μέσω παράπλευρων αγωγών (bypass), με σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις, δηλαδή μια κατάσταση από την οποία οφείλουμε επειγόντως να εξέλθουμε.
Για το θέμα αυτό προτείνουμε ειδική συζήτηση στη Βουλή, όπου θα πρέπει να παρατεθούν όλα τα στοιχεία (οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά, διοικητικά, νομικά κ.ά.) αυτού του ζητήματος, με στόχο να ληφθεί μια σαφής και οριστική απόφαση, η οποία θα αποτελεί γνώμονα των ενεργειών της σημερινής, αλλά και των επόμενων κυβερνήσεων, αφήνοντας πίσω τα «διλήμματα» (υπέρ/κατά της εκτροπής), τις άσκοπες αντιπαραθέσεις, τις συγχίσεις και την απογοήτευση στον λαό και βεβαίως την απραξία και συνολικά την νοσηρή πραγματικότητα που έως και σήμερα βιώνουμε...».

 

Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.
Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ.

 

Περισσότερες βροχές στη Λάρισα την ερχόμενη διετία

Ανοδική τάση των μηνιαίων βροχοπτώσεων δείχνει στατιστική ανάλυση του υδρολόγου μηχανικού Θωμά Παπαλάσκαρη

Περισσότερες βροχές θα πέσουν στη Λάρισα και την περιοχή την επόμενη διετία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει στατιστική ανάλυση των δεδομένων παρελθόντων συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, που προέρχονται από τον Μετεωρολογικό Σταθμό της Λάρισας, αλλά και από το υδρολογικό προγνωστικό μαθηματικό/στατιστικό μοντέλο που καταρτίσθηκε με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, για τις ποσότητες των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες του έτους 2021, αλλά και των ετών 2022 και 2023. Ο σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στο 6ο Λύκειο Λάρισας (στη θέση «39.62753°N/22.39884°E», με την κωδική ονομασία «Λάρισα_LGL6», σε απόλυτο υψόμετρο 82 μέτρων, ο οποίος ελέγχεται από το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα από τον Μάρτη του 2010 μέχρι και σήμερα.
Τα δεδομένα των βροχοπτώσεων, του Μετεωρολογικού Σταθμού, αναλύθηκαν στατιστικά από τον Θωμά Παπαλάσκαρη, MSc. πολιτικό/υδρολόγο μηχανικό, υποψήφιο διδάκτορα του Τομέα Υδραυλικών Έργων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η χαμηλότερη και η μεγαλύτερη συνολικά ετήσιες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα ιστορικά (από τον Γενάρη του ημερολογιακού έτους 2011 μέχρι και τον μήνα Δεκέμβρη του ημερολογιακού έτους 2020), μετεωρολογικά στοιχεία, στον Μετεωρολογικό Σταθμό της «Λάρισας_LGL6», είναι 301,80 χιλιοστόμετρα (κατά το ημερολογιακό έτος 2011) και 683,40 χιλιοστόμετρα (κατά το ημερολογιακό έτος 2017), αντίστοιχα, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος μεταξύ των ημερολογιακών ετών 2011 και 2020 είναι 450,11 χιλιοστόμετρα, άρα η πιο βροχερή («υγρή») χρονιά συνέβη έξι χρόνια μετά την πιο άνυδρη («ξερή») ημερολογιακή χρονιά (γεγονός που ενδεχομένως αξίζει να ληφθεί υπ’ όψιν για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων στο μεσοδιάστημα ενός ανάλογου «κύκλου επαναλαμβανόμενης ξηρασίας»).
Για την κατάρτιση του υδρολογικού, προγνωστικού, μαθηματικού/στατιστικού μοντέλου, όσον αφορά τον Μετεωρολογικό Σταθμό της «Λάρισας_LGL6», για τις ανάγκες του συγκεκριμένου υδρολογικού, μαθηματικού/στατιστικού, προγνωστικού μοντέλου, χρησιμοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από και τον μήνα Νοέμβρη του έτους 2010 μέχρι και τον μήνα Οκτώβρη του έτους 2021.
Σύμφωνα με το υδρολογικό, προγνωστικό, μαθηματικό/στατιστικό μοντέλο που καταρτίσθηκε, και με τα ιστορικά μετεωρολογικά στοιχεία, προερχόμενα από τον Μετεωρολογικό Σταθμό της «Λάρισας_LGL6», αναμένεται συνολική ετήσια βροχόπτωση ίση με 557,86 χιλιοστόμετρα για το ημερολογιακό έτος 2021, 576,19 χιλιοστόμετρα για το ημερολογιακό έτος 2022 και 594,51 χιλιοστόμετρα για το ημερολογιακό έτος 2023, αντίστοιχα, δηλαδή και για τις τρεις χρονιές (2021, 2022 και 2023), αναμένονται συνολικές ετήσιες βροχοπτώσεις, μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των συνολικών ετήσιων βροχοπτώσεων της προηγούμενης δεκαετίας (2011-2020).
Το υδρολογικό, προγνωστικό, πολλαπλασιαστικό μαθηματικό/στατιστικό μοντέλο αποσύνθεσης (υδρολογικών) χρονικών σειρών που καταρτίσθηκε με βάση τα παρελθόντα συνολικά μηνιαία ύψη βροχοπτώσεων, στηρίζεται, ως επί το πλείστον, στη θεωρία του υπολογισμού των μετακινούμενων μέσων όρων των πραγματικών συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, στον υπολογισμό των λόγων των πραγματικών συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων προς τους αντίστοιχους μετακινούμενους μέσους όρους των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, στον υπολογισμό των μη προσαρμοσμένων και των προσαρμοσμένων εποχικών δεικτών για κάθε μήνα για όλο το χρονικό φάσμα μελέτης, στον υπολογισμό της εποχιακά προσαρμοσμένης χρονικής σειράς των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, στον υπολογισμό της γραμμής τάσης του υδρολογικού, προγνωστικού μαθηματικού/στατιστικού μοντέλου έπειτα από τη διενέργεια παλινδρόμησης μεταξύ της προσαρμοσμένης εποχιακά υδρολογικής χρονικής σειράς και της αντίστοιχης χρονικής περιόδου των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, και, τέλος, στον υπολογισμό των εποχικά προσαρμοσμένων, μελλοντικών συνολικών μηνιαίων τιμών υψών βροχόπτωσης.
Σε μελλοντικό χρόνο θα δημιουργηθούν, με στοχαστικές διαδικασίες, όπως π.χ. συναρτήσεις κατανομών πιθανοτήτων («probability distribution functions»), προσομοιώσεις τύπου «Μόντε-Κάρλο» («Monte-Carlo» simulations), ανόρυξη δεδομένων («data mining»), μηχανική εκμάθηση («machine learning») κ.λπ., τεχνητά δεδομένα συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, πλέον της εκατονταετίας, και συγκεκριμένα από το έτος 1900 έτσι ώστε να μελετηθεί η πορεία των χαρακτηριστικών των ποσοτήτων των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων σε ευρύτερο βάθος χρόνου.
Οι στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων του Μετεωρολογικού Σταθμού «Λάρισας_LGL6» θα πραγματοποιούνται συχνά (κάθε τέλος του μήνα), έτσι ώστε το προγνωστικό υδρολογικό μαθηματικό/στατιστικό μοντέλο να επικαιροποιείται συνεχώς χρονικά και να δημιουργηθεί μία αξιόπιστη και συνεχής (σε μηνιαία βάση), υδρολογική χρονική σειρά δεδομένων των συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Λάρισας, Δήμου Λάρισας, Νομού Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την πρόβλεψη μελλοντικών τιμών ποσοτήτων συνολικών μηνιαίων υψών βροχοπτώσεων, προερχόμενων από τις συγκεκριμένες θέσεις μετρήσεων με τη χρήση του συγκεκριμένου, αλλά και διάφορων άλλων προγνωστικών υδρολογικών μαθηματικών/στατιστικών μοντέλων, όπως π.χ. τη μέθοδο των «Εποχικών Αυτοπαλινδρούμενων Ενσωματωμένων Μετακινούμενων Μέσων Όρων» («Seasonal Auto-Regressive Integrated Moving Averages»), ή αλλιώς, εν συντομία, «S.AR.I.M.A.», κ.λπ.
Η παραπάνω στατιστική ανάλυση αποτελεί μέρος μίας σειράς αναλύσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν, τόσο όσον αφορά τον συγκεκριμένο Μετεωρολογικό Σταθμό, όσο και σε άλλους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (οι οποίοι ελέγχονται από το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών», ή, εν συντομία, «Ε.Α.Α.»), της περιοχής του Νομού Λάρισας (π.χ. «Ελασσόνα», «Πλατανούλια», «Γόννοι Τεμπών», «Νέσσωνας Τεμπών», «Πλατύκαμπος», «Λάρισα-Χάλκη», «Αγιά»), οι οποίοι ελέγχονται από το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών («Ε.Α.Α.»)», αλλά και σε άλλους, ενδεχομένως ιδιωτικούς, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας (με την προϋπόθεση ότι θα χορηγηθούν προς στατιστική ανάλυση τα αντίστοιχα μετεωρολογικά δεδομένα), όσο συχνότερα είναι δυνατόν (σε μηνιαία κυρίως βάση), αποκλειστικά με ίδια οικονομικά και άλλα μέσα, αφιλοκερδώς, χωρίς καμία είτε υλική, είτε κάθε άλλου είδους υποστήριξη και οικονομική απολαβή.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων των στατιστικών αναλύσεων των παρελθόντων, παρόντων και μελλοντικών συνολικών μηνιαίων βροχοπτώσεων, ενδεχομένως, θα χρησιμοποιηθούν, από τις αρμόδιες αρχές, μελλοντικά και θα βοηθήσουν, ενδεχόμενα, για τις μελέτες υδραυλικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (π.χ. συστήματα φραγμάτων και ταμιευτήρων συλλογής νερού και αποθήκευσης νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής) και γενικότερα στη Θεσσαλία και αφιερώνονται ιδιαίτερα στους κατοίκους της Λάρισας του Δήμου Λάρισας, Νομού Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της συνολικής ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τόσο στην Αγγλική όσο και στην Ελληνική γλώσσα, του Θωμά Κ. Παπαλάσκαρη, μπορούν να βρεθούν στους παρακάτω διαδικτυακούς συνδέσμους:
i).«https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=XwAjaVgAAAAJ&view_op=list_works&gmla=AJsN-F5jWHFrhlwml-s4fV1yRsox 1l8cEaZbOBXT7lcQuzuudmJQj-xsJkXDcwEnvubUfDyDNMyV4v9Szboh-8jxZlYn5KRVvoUhFID5UtnUkQvN7DBXddbyCYfAKxj4ABuvZbsbf_0l»,
ii).«https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Papalaskaris/research»,
iii).« https://orcid.org/0000-0002-1698-6869».
iv).«https://waterpowerofgreece.blogspot.com/».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1