Ανοιχτή Γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2021 19:40

Οι θέσεις των παρατάξεων για τη Μεσοχώρα

Διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις των Π.Σ. Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις των δύο Περιφερειακών Συμβουλίων (Π.Σ.), η βασική παρατήρηση είναι ότι τα δύο Π.Σ. έλαβαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.

Στη Θεσσαλία ψήφισαν θετικά για την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, ενώ στη Δυτική Στερεά Ελλάδα ψήφισαν εναντίον της. Και οι δύο αποφάσεις δεν υπήρξαν ομόφωνες, οι πλειοψηφίες όμως ήταν τόσο συντριπτικές, με μόνο μία ψήφο σε κάθε Π.Σ. να είναι αρνητική ως προς την πλειοψηφία, κάτι που καταδεικνύει τον βαθμό πόλωσης των δύο περιοχών στο ζήτημα αυτό, αλλά και σε πόσο χαμηλό επίπεδο κινείται ο πολιτικός διάλογος στον τόπο μας. Αυτό αναφέρει η ΕΔΥΘΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων για την αδειοδότηση της Μεσοχώρας. Πιο συγκεκριμένα:

 

Ερώτηση της «ΕτΔ»:
Πώς καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και παρατάξεων σχετικά με τη (νέα) αδειοδότηση του ΥΗΕ Μεσοχώρας στη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, κατά την πρόσφατη διαβούλευση;

 

Απάντηση της ΕΘΥΔΕ:
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις (γνωμοδοτικού χαρακτήρα) των δύο Περιφερειακών Συμβουλίων (Π.Σ.), η βασική παρατήρηση είναι ότι τα δύο Π.Σ. έλαβαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.
Στη Θεσσαλία ψήφισαν θετικά για την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, ενώ στη Δυτική Στερεά Ελλάδα ψήφισαν εναντίον της.
Και οι δύο αποφάσεις δεν υπήρξαν ομόφωνες, οι πλειοψηφίες όμως ήταν τόσο συντριπτικές, με μόνο μία ψήφο σε κάθε Π.Σ. να είναι αρνητική ως προς την πλειοψηφία, κάτι που καταδεικνύει τον βαθμό πόλωσης των δύο περιοχών στο ζήτημα αυτό, αλλά και σε πόσο χαμηλό επίπεδο κινείται ο πολιτικός διάλογος στον τόπο μας.
Αρχίζουμε το σχόλιό μας από την αρνητική γνωμοδότηση που κυριάρχησε στο Π.Σ. Δυτικής Στερεάς.
Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει στην πράξη η απόφαση για έναν καλόπιστο παρατηρητή;
Πολύ απλά ότι το έργο ΔΕΝ είναι χρήσιμο και παρότι η άποψή τους αυτή δεν έγινε δεκτή όταν η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας (1984, Ανδρέα Παπανδρέου) αποφάσισε και πραγματοποίησε την κατασκευή του έργου, αυτοί επιμένουν ότι ΔΕΝ πρέπει να λειτουργήσει και, εφόσον δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ως έχει, οφείλει η ΔΕΗ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ (συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 600 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές)!!
Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα, πόσο ανεύθυνοι μπορούν να γίνουν οι παράγοντες αυτοί όταν, ακόμη και τώρα που το έργο έχει ολοκληρωθεί, επιμένουν να το «μπλοκάρουν» στο όνομα μιας τοπικιστικής θύελλας που οι ίδιοι προκάλεσαν εδώ και πολλά χρόνια;
Ας έλθουμε τώρα και στην πρόσφατη απόφαση του Π.Σ. Θεσσαλίας.
Ο χώρος της πλειοψηφίας (που στηρίζεται από τη ΝΔ), σταθερά εδώ και δεκαετίες στηρίζει τη Μεσοχώρα και όταν αυτή είχε συμπεριληφθεί στα έργα μεταφοράς (εκτροπής), αλλά και στη συνέχεια, μετά το 1995, όταν το έργο ορίστηκε ως αμιγώς υδροενεργειακό.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανέχεται στη Δυτική Στερεά αυτήν την οβιδιακή παραμόρφωση των θέσεων του κόμματός του και (κυρίως) της Κυβέρνησής του, από κάποιους λαϊκιστές τοπικούς παράγοντες;
Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της Μεσοχώρας, έχει ένα μακρύ και αντιφατικό παρελθόν.
Πριν το 2015, δηλαδή στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε με νύχια και με δόντια συνολικά την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου, συμπεριλαμβανομένης της Μεσοχώρας, απαιτώντας το έργο να κατεδαφιστεί.
Το γεγονός ότι αυτό ολοκληρώθηκε (από το 2001) δεν αποτέλεσε αιτία να μειώσουν τη μαχητικότητά τους εναντίον του (όπως και οι Αιτωλοακαρνάνες), ούτε να σταματήσουν να συνδράμουν ανοικτά κάποιους ανεύθυνους ακτιβιστές, που κάθε χρόνο οργάνωναν «γιορτή» μίσους κατά του έργου ζητώντας την κατεδάφισή του.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το 2015, η παράταξή τους καταψήφισε την αδειοδότηση της Μεσοχώρας, αν και είχαν παρέλθει δεκατέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωσή της (!!).
Όμως η ΔΕΗ επέμενε (δικαίως) στο θέμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυβέρνηση πλέον, έπρεπε να πάρουν μια τελική απόφαση για αδειοδότηση ή κατεδάφιση. Τότε ζύγισαν ξανά τα δεδομένα, αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ανευθυνότητας, αλλά και το πολιτικό κόστος από την έως τότε πολιτική τους πρακτική.
Τελικά «ανέκρουσαν πρύμναν» και αποδέχθηκαν τη λειτουργία του έργου, έχοντας βεβαίως ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους (έως και δημόσιες αποχωρήσεις επώνυμων στελεχών) και φυσικά «αδειάζοντας» τους συντρόφους τους εκείνους οι οποίοι στο Π.Σ. Θεσσαλίας είχαν υπερασπιστεί τις έως τότε θέσεις του κόμματός τους.
Τέλος, το ΚΚΕ τούτη τη φορά ψήφισε «λευκό» στην αδειοδότηση της Μεσοχώρας (!), έστω και εάν θεωρεί το έργο «αναγκαίο».
Επίσης οι παρατάξεις των κ. Κουρέτα και Ακρίβου ψήφισαν θετικά, ενώ η παράταξη της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» τάχθηκε δογματικά υπέρ της κατεδάφισης του έργου. Ήταν άλλωστε η μοναδική εξαίρεση παράταξης στο Π.Σ. Θεσσαλίας που συντάχθηκε με την πολεμικού τύπου θέση των Αιτωλοακαρνάνων εναντίον της λειτουργίας του έργου.

 

Για την ΕΔΥΘΕ:

Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕE/Κεντρικής Ελλάδας.
Τάσος Μπαρμπούτης, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας.

 

Ηρθε η ώρα να μειωθούν οι λιπάνσεις δέντρων

Γράφει ο Γιώργος Νάνος*

Ως καθηγητής Δενδροκομίας θα μιλήσω για την καλλιέργεια των δέντρων, αλλά πολλά από τα κατωτέρω ισχύουν και για τις υπόλοιπες εκτατικές καλλιέργειες. Το κόστος καλλιέργειας αποτελείται κύρια από τη χρήση των εισροών και τη χρήση των μηχανημάτων. Άλλοι τόσα πολλά χρόνια φωνάζουν να μην αγοράζονται γεωργικοί ελκυστήρες μεγαλύτερου μεγέθους από αυτούς που χρειάζεται η κάθε επιχείρηση, αλλά δεν εισακούγονται. Τώρα το κόστος λειτουργίας αυξάνεται πολύ με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Μπορούν οι ελκυστήρες να χρησιμοποιηθούν λιγότερο; Ναι, με πολλά δεδομένα από άλλους επιστήμονες, σίγουρα ναι.
Ας μείνουμε όμως στο θέμα της χρήσης των εισροών. Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι τιμές των λιπασμάτων, και ιδιαίτερα των αζωτούχων, έχουν εκτοξευθεί, σχεδόν διπλασιαστεί. Αυτό οφείλεται στο ότι απαιτείται μεγάλο ποσό ενέργειας για να δημιουργηθεί το αζωτούχο λίπασμα, που βέβαια σημαίνει και μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Από άλλες μελέτες στη δενδροκομία, η αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου είναι 50-60%. Άρα το μισό άζωτο που εφαρμόζουν οι παραγωγοί πάει χαμένο. Μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου; Φυσικά. Με την ορθότερη εφαρμογή στον χρόνο ανάλογα τις ανάγκες των φυτών και με τρόπο, ώστε το άζωτο να μην χάνεται είτε με εξαέρωση είτε με βαθιά διήθηση.
Το υπερβολικό άζωτο έχει πολλά αρνητικά στην τσέπη του παραγωγού, στο περιβάλλον και στα φυτά! Δεν είναι στιγμή και χώρος αυτά να αναλυθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι να μειώσουμε τη χρήση του αζώτου και να μειώσουμε έτσι και το κόστος καλλιέργειας.
Κατά την άποψή μου μετά από πολύ διάβασμα διεθνούς πρακτικής και από δικά μας ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων με στοχευμένες δράσεις στη δενδροκομία της Θεσσαλίας μπορώ να προτείνω μερικές βελτιώσεις όσον αφορά τη λίπανση, ώστε να κερδίσουν λίγα χρήματα οι παραγωγοί.
Τα βασικά πλήρη λιπάσματα που εφαρμόζονται κάποια στιγμή τον χειμώνα έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα, γιατί το άζωτο εφαρμόζεται μήνες πριν την απαίτηση των φυτών για άζωτο, γιατί ο φώσφορος δεσμεύεται στα περισσότερα χωράφια σε μη διαθέσιμες μορφές (άρα πάει χαμένος), και γιατί το κάλιο εφαρμόζεται σε μεγάλη επιφάνεια του εδάφους [άρα δεν θα απορροφηθεί από τις ρίζες στα αρδευόμενα σημειακά (στάγδην) χωράφια όταν το χρειάζεται το φυτό].
Από εδώ και κάτω θα περιγράψω ελάχιστα για το άζωτο. Τα δέντρα θα χρησιμοποιήσουν το άζωτο από τον Απρίλιο και μετά μέχρι την ολοκλήρωση της βλάστησης (Ιούνιο) στα είδη με νωπούς καρπούς, αλλά και το καλοκαίρι στην ελιά και τους ξηρούς καρπούς, λόγω μεγαλύτερων απαιτήσεων των καρπών σε άζωτο.
Για καλύτερη αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου πρέπει να εφαρμοστεί όταν το φυτό το χρειάζεται. Δηλ. στα είδη που παράγουν νωπούς καρπούς πρέπει να εφαρμοστεί τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο (στις περισσότερες περιπτώσεις σε ποσότητες έως 6 μονάδες αζώτου/στρ.) και μια μικρή δόση του (1-2 μονάδες) τον Σεπτέμβριο μετασυλλεκτικά με διαφυλλικό ψεκασμό σε υγιή ακόμα φύλλα. Στους ξηρούς καρπούς η αζωτούχος λίπανση ξεκινά μεταανθικά στην αμυγδαλιά και τον Απρίλιο στην καρυδιά, αλλά πρέπει να συνεχιστεί έως και τον Ιούλιο (και σε ποσότητα έως και 12 μονάδες). Και εδώ η μετασυλλεκτική εφαρμογή 1-2 μονάδων Ν διαφυλλικά είναι πολύτιμη. Ποτέ δεν εφαρμόζονται σε μία εφαρμογή παραπάνω από 6 μονάδες αζώτου. Δεν έχουμε ενδοιασμούς για τις ανωτέρω προτάσεις, γιατί αφενός το εφαρμόσαμε 3 χρόνια τώρα και αφετέρου μερικοί παραγωγοί το κάνουν ήδη περισσότερα χρόνια.
Η φυλλοδιαγνωστική είναι η μέθοδος που ‘μιλάει’ όσον αφορά την ανάγκη για λίπανση με όλα τα στοιχεία και κοστίζει όσο ένα τσουβάλι λίπασμα. Σε όσες αναλύσεις κάναμε σε ροδακινιές στη Θεσσαλία και Μακεδονία το άζωτο στα φύλλα ήταν >3% στην ξηρά ουσία, όταν στην Καλιφόρνια το άριστο για υγιές παραγωγικό δέντρο είναι έως 2,8%. Άρα τα δέντρα υπερλιπαίνονται. Μετά από 3 χρόνια που σε ροδακινεώνες εφαρμόσαμε το 1/3 του αζώτου που εφάρμοζε ο παραγωγός, ακόμα δεν καταφέραμε να μειώσουμε το άζωτο κάτω από το 3%!
Ας μην ξεχνάμε και τα νιτρικά στα αρδευτικά νερά, που συχνά είναι πολλά και εύκολα μπορεί ο παραγωγός ή ο γεωπόνος να υπολογίσει τις εισροές άμεσα διαθέσιμου αζώτου από το αρδευτικό νερό, εφόσον υπάρχει μια σωστή ανάλυση αρδευτικού νερού. Αρκεί να γνωρίζεις πόσο νερό εφαρμόζεις! Να τονίσω ότι σε μερικές περιπτώσεις το άζωτο του αρδευτικού νερού είναι αρκετό για την καλλιέργεια!
Ίσως ήρθε η ώρα να μειωθούν οι λιπάνσεις, όχι όμως και να μην εφαρμοστούν τουλάχιστον οι μικρές ποσότητες που απαιτούνται. Εμείς προτείνουμε ορθολογική χρήση: όταν χρειάζεται, στην ποσότητα που χρειάζεται, στη μορφή που χρειάζεται, και με τον τρόπο που πρέπει. Η αζωτούχος λίπανση έπρεπε να γίνεται βάσει φυλλοδιαγνωστικής ανάλυσης, βάσει έντασης βλάστησης, και βάσει αναμενόμενης παραγωγής. Δοκιμάστε το σε λίγα δέντρα για μερικά χρόνια και θα με θυμηθείτε. Βάλτε κάτω χαρτί και μολύβι για το τι κερδίσατε σε χρήματα και τι κέρδισε το περιβάλλον.

 

*Ο Γ. Νάνος είναι καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1