Η κα Αννα Βαγενά και το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2022 16:07

Γράφουν οι Κώστα Γκούμας,
Τάσος Μπαρμπούτης

Όταν ο διάλογος για το υδατικό – περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας γίνεται με τεκμηρίωση και στοιχεία είναι εποικοδομητικός και αναδεικνύει τα ζητήματα εκείνα (που είναι πολλά), στα οποία συμφωνούμε και μπορούμε να προβάλουμε από κοινού τις

διεκδικήσεις μας. Σε αυτό το τελευταίο (διεκδικήσεις) κρίνεται και η αξιοπιστία των προθέσεων του καθενός.
Ευπρόσδεκτες, λοιπόν, αρκετές από τις θέσεις τής, αγαπητής σε εμάς, κας Άννας Βαγενά (Α.Β.) σε πρόσφατη τοποθέτησή της (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 21/2/2022).
Συγκεκριμένα:
1. Χαιρετίζουμε την πρότασή της να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών. Αυτό ζητάμε εδώ και πολύ καιρό όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας. Και γιατί όχι, άλλωστε, όταν πρόκειται για ένα κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας, κατά μείζονα λόγο όταν άλλα, ήσσονος σημασίας, ζητήματα γίνονται αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, όπως για παράδειγμα ο… Φουρθιώτης (ή κάπως έτσι…).
Θα θυμίσουμε όμως στην κα Βαγενά ότι ούτε στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε παρόμοια ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή.
2. Απόλυτα εύστοχη η παρατήρηση της κας Βαγενά για απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας και μάλιστα μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης. Εφόσον έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί ούτε καν η σύμβαση εκπόνησης του σχεδίου αυτού (σοβαρές οι ευθύνες του αρμόδιου υπΕΝ κ. Σκρέκα), είναι προφανές ότι αυτό το σημαντικό εργαλείο χάραξης υδατικής πολιτικής, η Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη το «αναθέτει» στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενη εκλογές, κατά τη θητεία της οποίας αναμένεται (μετά και την απαιτούμενη χρονοβόρα διαβούλευση) να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.
3. Πολύ σωστά προκαλεί την Κυβέρνηση να μας πει ποιο επιτέλους είναι το σχέδιό της για το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας, την κάλυψη των αναγκών άρδευσης κ.λπ. Αυτό ζητάμε και εμείς εδώ και τρία χρόνια και ακούμε γενικότητες (π.χ. «ήπια» εκτροπή κ.λπ.), καθώς και υποσχέσεις που δεν συνοδεύονται από πολιτικές πράξεις.
Μετά όμως από τα παραπάνω, σκόπιμο είναι να σχολιάσουμε και κάποια σημεία της τοποθέτησης της κας Βαγενά, τα οποία στερούνται τεκμηρίωσης και (ίσως) ειλικρίνειας.
Ειδικότερα:
-  Δεν γίνεται από εμάς αποδεκτή η «απορία» της κας Α.Β. «γιατί δεν λειτούργησε» το ΥΗ έργο Μεσοχώρας. Το έργο αυτό έμεινε καθηλωμένο από το 2001 (21 χρόνια!) επειδή το πολεμούσαν με μίσος (κυριολεκτικά) οργανώσεις ψευτοοικολόγων, εύπορες ΜΚΟ (με επαγγελματική οργάνωση) που αυτοχαρακτηρίζονται «οικολογικές», μεμονωμένα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τοπικιστές Αιτωλοακαρνάνες (μήπως τους πάρουμε τα νερά!), μια ασήμαντη μειοψηφία Μεσοχωριτών και όλα τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ (Αυγή κ.λπ.).
Το ΣτΕ γίνονταν αποδέκτης των προσφυγών όλων των παραπάνω και σταματούσε το «Φαραωνικό» έργο Μεσοχώρας!
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (Φθινόπωρο 2015), το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου απορρίφθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά όμως, όταν το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά στην πρόκληση να το προχωρήσει ή να κατεδαφίσει το ολοκληρωμένο έργο (δεν υπήρχε άλλη λύση), επέλεξε τον δρόμο της λογικής (έστω και εάν το ΣτΕ, το 2020, ακύρωσε και αυτήν την απόφαση του κ. Φάμελλου για διοικητικές παραλείψεις).
Γνωστά όλα αυτά στην κα Βαγενά. Και με όλο τον σεβασμό, το ερώτημά της για τη Μεσοχώρα ελέγχεται για συνειδητή υποκρισία.
-  Ανάλογα ισχύουν και για το ερώτημα «γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο της εκτροπής Αχελώου» (δηλαδή το φράγμα Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς). Ίδια η «σύνθεση» των αντιπάλων των «Φαραωνικών» έργων, ίδιο το «σκηνικό» με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και επειδή η κα Α.Β. αναφέρεται σε αυτές, ισχυριζόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εναρμονίζεται» με το ΣτΕ, θα την πληροφορήσουμε ότι η τελευταία απόφαση (26/2014) του ΣτΕ αναφέρεται στην ακύρωση της «εκτροπής» των 600 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και των ταμιευτήρων Μεσοχώρας και Συκιάς, δηλαδή σε έναν σχεδιασμό ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται!
Με άλλα λόγια, τα κόμματα που στο εξής θα διεκδικήσουν την κυβερνητική εξουσία, έχουν πλέον τη δυνατότητα από μηδενική βάση (λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις παλαιοτέρων αποφάσεων του ΣτΕ) να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό των έργων Αχελώου και να τοποθετηθούν καθαρά στην αναγκαιότητα ή μη ενίσχυσης του υδατικού μας δυναμικού (λεκάνης Πηνειού), ενώ παράλληλα οφείλουν να δεσμευθούν στον λαό για την ολοκλήρωση (ή αντίστοιχα την κατεδάφιση) των ημιτελών έργων του Αχελώου.
Και επειδή τα παιχνίδια και η υποκρισία περισσεύουν στο θέμα αυτό, ας μας εξηγήσει η κα Βαγενά, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκτός υδατικού σχεδιασμού (ΣΔΛΑΠ 2017), εκτός ενεργειακού (ΕΣΕΚ 2018), ακόμη και εκτός Χωροταξικού σχεδιασμού τα έργα εκτροπής Αχελώου, για ποιον λόγο όσο ήταν Κυβέρνηση δεν προχώρησε στις αναγκαίες διαδικασίες κατεδάφισης αυτών των «μη χρήσιμων» έργων;
Γιατί συνεχίζει να αποδέχεται τις καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες στο «μπαζωμένο» οικοσύστημα του Αχελώου;
Γιατί παραγνωρίζει τους κινδύνους καταστροφών από τις πλημμύρες στην περιοχή, ενώ στην τοποθέτησή της η κα Βαγενά ανησυχεί δήθεν που «ακόμη η σήραγγα δεν έχει καθαριστεί»; Τι είδους καθαρισμό χρειάζεται μία σήραγγα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί;
Κλείνοντας, θα επιθυμούσαμε η κα Βαγενά να βοηθήσει έμπρακτα στην υλοποίηση των διεκδικήσεων των φορέων της Θεσσαλίας και της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. με τις οποίες, όπως προκύπτει, συμφωνούμε απόλυτα (π.χ. έργα εξοικονόμησης νερού, νέοι ταμιευτήρες, προστασία οικοσυστημάτων, οικολογική αποκατάσταση υπόγειων υδροφορέων, άρδευση σε 2,5 εκατ. στρέμματα κ.λπ.).
Όσον αφορά δε τα έργα Αχελώου (που προφανώς είναι η μόνη βασική μας διαφωνία), θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο εάν, παρακάμπτοντας τις προ-κατ ανακοινώσεις των συστημάτων επικοινωνίας του κόμματός της, μας ενημέρωνε υπεύθυνα τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν επανεκλεγεί. Θα αλλάξει τις θέσεις του (όπως έγινε με τη Μεσοχώρα) και θα ολοκληρώσει τα έργα Αχελώου ή θα επιμείνει στην κατεδάφισή τους;
Στα δύσκολα υπαρκτά διλήμματα, αγαπητή κα Βαγενά, οι συμπολίτες σας απαιτούν ειλικρίνεια και παρρησία, απορρίπτοντας το κρυφτούλι και την υποκρισία…
*Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Ο Τάσος Μπαρμπούτης είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass