Ανοιχτή γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2022 19:10

Να μη χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά η υπογραφή της νέας μελέτης ΣΔΛΑΠ

…Στην πρόσφατη Συνάντηση ΠΕΔ Θεσσαλίας - βουλευτών - δημάρχων - Ε.Δ.Υ.ΘΕ., πολλοί βουλευτές της ΝΔ πρότειναν συνάντηση με τον ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα για το ΣΔΛΑΠ.

Το αίτημά τους συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις της σύσκεψης. Δεν γνωρίζουμε τι θα μας πει ο κ. Υπουργός για τους 32 χαμένους μήνες. Πάντως, όποια και εάν είναι η δικαιολογία του, δεν αναπληρώνεται ο χαμένος χρόνος της κυβερνητικής τους θητείας.
Όσον αφορά την επικείμενη υπογραφή τής (νέας) μελέτης του ΣΔΛΑΠ, αυτή ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά σαν κάποια σημαντική πολιτική ενέργεια. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η σεμνότητα και η συναίσθηση των επιπτώσεων από την αποτυχημένη διαχείριση της υπόθεσης αυτής και κατ’ επέκταση της τύχης των έργων Αχελώου, που υπομονετικά αναμένουν την επανένταξή τους σε σχέδιο υλοποίησης... Αυτό αναφέρει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σημασία και τις προσδοκίες που δημιουργεί η αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα:  

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη νέα (2η) αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) που αφορά τη Θεσσαλία. Ποια είναι η σημασία του; Τι προσδοκίες δημιουργούνται (όταν αυτό εγκριθεί);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
Τα σχέδια αυτά εκπονούνται σε εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε. που σκοπό έχει να πετύχει την καλή κατάσταση των υδάτων στην Ε.Ε.
Τα σχέδια καταγράφουν την ποσοτική, ποιοτική - οικολογική κατάσταση των υδάτων σε όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα (Υ.Δ.) της χώρας μας, μελετούν και παρακολουθούν την εξέλιξη του υδατικού ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης νερού, διαμορφώνουν κατευθύνσεις και προτείνουν μέτρα, δράσεις και έργα για την επίλυση των προβλημάτων, μετά από διαβούλευση με φορείς και πολίτες. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής εγκρίνονται όλα αυτά με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία ισχύει έως την αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ (που γίνεται κάθε έξι χρόνια).
Ας σημειωθεί ότι στην υποχρέωση εκπόνησης ΣΔΛΑΠ η χώρα μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Θεσσαλία ανήκει σε δύο Υ.Δ., το δυτικό-ορεινό τμήμα της ανήκει στο Υ.Δ. Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (λεκάνη απορροής Αχελώου), ενώ το κεντρικό και ανατολικό της τμήμα ανήκει στο Υ.Δ. Θεσσαλίας (λεκάνη απορροής Πηνειού).
Τα πρώτα ΣΔΛΑΠ που αφορούν την περιοχή μας εγκρίθηκαν το 2014 (Κυβέρνηση Σαμαρά) και η πρώτη (1η) αναθεώρησή τους έγινε το 2017 (Κυβέρνηση Τσίπρα).
Το γεγονός ότι έγινε (για πρώτη φορά) η επιστημονική καταγραφή της κατάστασης των υδάτων, ότι παρακολουθούνται τα υδάτινα οικοσυστήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι δόθηκαν οι κατευθύνσεις επίλυσης των προβλημάτων τους, οι οποίες απέκτησαν και «θεσμικό» χαρακτήρα με Υ.Α., αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό.
Δυστυχώς όμως τα ΣΔΛΑΠ δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής και (κυρίως) της ουσιαστικής εφαρμογής από τα όργανα της Πολιτείας, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς διαχείρισης νερού για τους εξής λόγους:
α) Οι κατευθύνσεις που καταγράφηκαν στα ΣΔΛΑΠ (έργα, δράσεις, πολιτικές κ.λπ.) δεν εξειδικεύτηκαν σε ένα εφαρμοστικό σχέδιο (masterplan), ώστε να αποτελέσει δεσμευτικό πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειών (με εξασφάλιση οικονομικών πόρων) από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (δείτε παλαιότερη δημοσίευση στην ίδια στήλη).
β) Τα εντεταλμένα όργανα διοίκησης για τον έλεγχο της διαχείρισης υδάτων και την εφαρμογή των κατευθύνσεων τα ΣΔΛΑΠ είναι ανεπαρκώς στελεχωμένα και σχεδόν «ξεχασμένα» από τις κυβερνήσεις, οι οποίες ελάχιστο ενδιαφέρον επιδεικνύουν για την εφαρμογή τα ΣΔΛΑΠ και την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 60/2000, καθιστώντας τα στην πράξη «σχέδια επί χάρτου».
Οι προτάσεις μας για Φορέα Διαχείρισης Υδάτων με συμμετοχή χρηστών αγνοούνται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις (φιλελεύθερες, προοδευτικές, «οικολογο» - αριστερές κ.λπ.), προφανώς για να μπορούν ανενόχλητα να χρησιμοποιούν τα ΣΔΛΑΠ για πολιτικά παιχνίδια (δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό που έκανε ο κ. Φάμελλος, επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος επέλεξε να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο «εξοβελισμού» της εκτροπής Αχελώου, κόντρα στη θέληση των φορέων, των οργανώσεων και του λαού της Θεσσαλίας, χωρίς καν να αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την κοινή γνώμη τι ακριβώς θα πράξει με τα «άχρηστα» ημιτελή έργα!).
Η Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, όπως στην πράξη αποδεικνύεται, είχε τόσο μειωμένο ενδιαφέρον για τον τομέα των υδάτων και τα προβλήματα στη Θεσσαλία, ώστε στην (επιβεβλημένη) αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας (σχέδιο Φάμελλου), δεν έχει έως σήμερα (εδώ και 32 μήνες διακυβέρνησης) υπογράψει ούτε καν τη σύμβαση για τη μελέτη της 2ης αναθεώρησης.
Φαίνεται πως αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, όμως η διαδικασία των 12 - 15 μηνών που απαιτείται μέχρι την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, μας φέρνει στις ...εκλογές του 2023 (!!), αφήνοντας επί της ουσίας αναξιοποίητο ένα ουσιαστικό εργαλείο άσκησης υδατικής πολιτικής σε μία περιοχή με σοβαρά υδατικά προβλήματα.
Στο μεταξύ, τα στοχοποιημένα και συκοφαντημένα από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έργα Αχελώου θα «σαπίζουν» πάνω στα βουνά, θα προκαλούν οικολογικές καταστροφές στο «μπαζωμένο» ποτάμι (προς τέρψη των «αντιπάλων» της εκτροπής Αχελώου), θα κινδυνεύουν με καταστροφές οι περιοχές των έργων σε περίπτωση πλημμυρών και φυσικά η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα ...«κάαααθεται» και θα περιμένει έως ότου κάποιοι σοβαροί εκπρόσωποί μας να διαχειριστούν το θέμα αυτό με υπευθυνότητα.
Στην πρόσφατη Συνάντηση ΠΕΔ Θεσσαλίας - βουλευτών - δημάρχων - Ε.Δ.Υ.ΘΕ., πολλοί βουλευτές της ΝΔ πρότειναν συνάντηση με τον ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα για το ΣΔΛΑΠ. Το αίτημά τους συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις της σύσκεψης.
Δεν γνωρίζουμε τι θα μας πει ο κ. Υπουργός για τους 32 χαμένους μήνες. Πάντως, όποια και εάν είναι η δικαιολογία του, δεν αναπληρώνεται ο χαμένος χρόνος της κυβερνητικής τους θητείας.
Όσον αφορά την επικείμενη υπογραφή τής (νέας) μελέτης του ΣΔΛΑΠ, αυτή ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά σαν κάποια σημαντική πολιτική ενέργεια. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η σεμνότητα και η συναίσθηση των επιπτώσεων από την αποτυχημένη διαχείριση της υπόθεσης αυτής και κατ’ επέκταση της τύχης των έργων Αχελώου, που υπομονετικά αναμένουν την επανένταξή τους σε σχέδιο υλοποίησης....

 

Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
Κώστας Γκούμας,
Τάσος Μπαρμπούτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1