Ανοιχτή γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2022 16:39

Ουδέποτε το ΣτΕ έθεσε θέμα «παρανομίας», οριστικής ακύρωσης και, κατά μείζονα λόγο, «κατεδάφισης» της Μεσοχώρας.

Συνεπώς, ο βάρβαρος αυτός στόχος, καθώς και ο αντίστοιχος παράνομος «σκοπός» του καταστατικού του ΣΚΜ για «αποξήλωση», αποτελούν μία παράλογη απειλή κατά του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης οι επίδοξοι «κατεδαφιστές» ας σκεφθούν τι σημαίνει για τον λαό μας η απώλεια μιας επένδυσης αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και σε τι ύψος θα ανέλθει η νέα επιβάρυνση που θα υπάρξει στους φορολογούμενους συμπολίτες μας (εάν δεν λειτουργήσει το έργο) από την (αναμενόμενη και δίκαιη) αποζημίωση προς τη ΔΕΗ ΑΕ.
Αυτό υποστηρίζει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. με αφορμή την κατάθεση νέας προσφυγής στο ΣτΕ κατά της αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου
Μεσοχώρας από τον Σύλλογο Κατακλυζομένων. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ «ΕτΔ»:
Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας από τον Σύλλογο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας (ΣΚΜ).
Πώς σχολιάζετε την ενέργεια αυτή;
Κατά πόσο οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ σχετίζονται με περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
Στον ενεργειακό τομέα βιώνουμε μια εκρηκτική κατάσταση εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και γενικευμένης ανασφάλειας. Την ίδια ώρα η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πηγές ηλεκτροπαραγωγής έχει, εδώ και χρόνια, χτυπήσει «κόκκινο», οδεύοντας προς τα επίπεδα του 80% (η μεγαλύτερη στην Ε.Ε.)!.
Η προσπάθεια για μείωση των εκπομπών CO2 με μεταβατικό καύσιμο το ορυκτό φυσικό αέριο βρίσκεται πλέον στον αέρα και η Κυβέρνηση προετοιμάζει αλλαγή πορείας, αναζητώντας ενέργεια ακόμη και σε συνεργασία με πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας! (δες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/3/2022). Η παράταση στη χρήση λιγνιτικών μονάδων, όπως φαίνεται, δεν θα αποφευχθεί, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Η λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας «απαντάει» σε όλα τα παραπάνω προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο και καταγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα πλεονεκτήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας και τη βέλτιστη αξιοποίηση της πιο βασικής ΑΠΕ, του νερού!
Τρεις είναι οι βασικές αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τη Μεσοχώρα για το περιεχόμενο των οποίων οι αχαλίνωτοι λαϊκιστές κρύβουν συστηματικά την αλήθεια από τον κόσμο.
Η πρώτη εκδόθηκε το 1994, με την οποία ακυρώθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής Αχελώου (συμπεριλαμβανόμενης και της Μεσοχώρας), απαιτώντας μία ενιαία συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το Υπουργείο όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε αυτό, αλλά επιπλέον μείωσε και τον όγκο των υδάτων προς μεταφορά στα 600 εκατ. κ.μ.
Τελικά τα έργα συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.
Το 2000 εκδόθηκε νέα απόφαση του ΣτΕ (σημ. την περίοδο εκείνη η Μεσοχώρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί), με την οποία απορρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι περιβαλλοντικές αιτιάσεις των προσφευγόντων. Παρόλα αυτά, το ΣτΕ εξέδωσε νέα ακυρωτική απόφαση, επειδή εντόπισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη προστασίας ενός μοναστηριού στο Μυρόφυλλο (σημ. το μοναστήρι βρίσκεται στην υπό δημιουργία τεχνητή λίμνη Συκιάς (!) και προφανώς η Μεσοχώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό).
Τέλος, το 2014, με καθυστέρηση 14 ετών (!!), το ΣτΕ παραδέχθηκε επιτέλους ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας δεν σχετίζεται με τα έργα εκτροπής Αχελώου και, αν και ποτέ κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη για τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από αυτήν την καθυστέρηση, το Δικαστήριο έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση της Μεσοχώρας (2017, Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα).
Το γεγονός ότι το 2020 (Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη) ακυρώθηκε και αυτή η Υπουργική Απόφαση, αυτό έχει να κάνει με μια απόκλιση από το ισχύον (τότε) χωροταξικό του 2003 (!), δηλαδή μια ασήμαντη διοικητική παράλειψη που όμως διορθώθηκε από το Υπουργείο και ήδη αδειοδοτήθηκε εκ νέου το έργο Μεσοχώρας.
Συμπερασματικά: Ουδέποτε το ΣτΕ αποδέχθηκε τους δήθεν κινδύνους για το περιβάλλον και τα γνωστά φληναφήματα των διαφόρων προσφυγών.
Ουδέποτε το ΣτΕ έθεσε θέμα «παρανομίας», οριστικής ακύρωσης και, κατά μείζονα λόγο, «κατεδάφισης» της Μεσοχώρας. Συνεπώς, ο βάρβαρος αυτός στόχος, καθώς και ο αντίστοιχος παράνομος «σκοπός» του καταστατικού του ΣΚΜ για «αποξήλωση», αποτελούν μία παράλογη απειλή κατά του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης οι επίδοξοι «κατεδαφιστές» ας σκεφθούν τι σημαίνει για τον λαό μας η απώλεια μιας επένδυσης αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και σε τι ύψος θα ανέλθει η νέα επιβάρυνση που θα υπάρξει στους φορολογούμενους συμπολίτες μας (εάν δεν λειτουργήσει το έργο) από την (αναμενόμενη και δίκαιη) αποζημίωση προς τη ΔΕΗ ΑΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πλειοψηφία των κατοίκων της Μεσοχώρας (που αντιλαμβάνονται το πραγματικό συμφέρον του χωριού), ο οικείος ΟΤΑ (Πύλης), η αυτοδιοίκηση συνολικά και γενικά το κοινωνικό σύνολο έχουν απομονώσει τους επίδοξους «κατεδαφιστές».
Τελικά δίπλα στον ΣΚΜ έχουν απομείνει κάποιοι ψευτοοικολόγοι που ακόμη «επιμένουν», κάποια ελάχιστα αμετανόητα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (πλέον «εκτός γραμμής»), καθώς και κάποιες οργανώσεις αναρχικών που φρόντισαν να αφήσουν την υπογραφή τους με συνθήματα μίσους επάνω στο φράγμα και φυσικά το «αποτύπωμά» τους με τα γνωστά σπασίματα και μικροκαταστροφές που προκάλεσαν σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή, έτσι για να μην ξεχάσουν την «τέχνη» τους…
Τέλος, επειδή έγινε συζήτηση για το δικαίωμα μιας ομάδας πολίτων να προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, προφανώς αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως θα επισημάνουμε ότι τα «δικαιώματα» όλων μας συνδέονται και με τις έννοιες της «ηθικής» και της «δημοκρατίας».
Όταν λοιπόν μία τέτοια ενέργεια, αφενός αγνοεί προκλητικά το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, αφετέρου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κατ’ επανάληψη δημοκρατικά δηλωμένη θέληση των πολιτών αυτής της χώρας, τότε έχουμε και εμείς το «δικαίωμα» να καταδικάσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την καταχρηστική αυτή ενέργεια του ΣΚΜ και να απαιτήσουμε από το ΣτΕ όχι μόνο να απορρίψει την προσφυγή του, αλλά ούτε καν να την εξετάσει εφόσον το υποτιθέμενο «έννομο συμφέρον» του ΣΚΜ υποκρύπτει μία βάρβαρη και παράνομη σκοπιμότητα.

 

Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1