Η Αννα Βαγενά για τα υδατικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Κ. ΜΕΖΑΡΗ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2022 15:15

«Στις 02/04/2022, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Επιστολή του κ. Κώστα Μεζάρη με τίτλο «Στοιχεία κ. Βαγενά…» (σχετικά με τα έργα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση, που αφορούν το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας).

Απαντώντας στον κ. Μεζάρη, θα ήθελα να παραθέσω τα ακόλουθα στοιχεία», αναφέρει η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Λάρισας Άννας Βαγενά: «Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραδώσαμε αναθεωρημένο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) το 2017, το οποίο μετά την Απόφαση 2228/2020 του ΣτΕ, η οποία απέρριψε τις προτάσεις ακύρωσής του, που είχαν υποβληθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔΘ και τοπικές ενώσεις, αποτελεί πλέον τη μόνη έγκυρη και θεσμικά κατοχυρωμένη λύση για την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει στην Απόφασή του ότι «τα νέα (προτεινόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ) έργα είναι πλήρως κοστολογημένα, σε συνδυασμό δε με τα λοιπά μέτρα του πίνακα συμπληρωματικών μέτρων του Αναθεωρημένου Σχεδίου αναμένεται να εκμηδενίσουν το έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη». Στο συγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ προβλέπεται η ολοκλήρωση υλοποίησης δρομολογημένων έργων (Έργα υπό κατασκευή ή με περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2017):
- Έργα μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Φράγμα Αγιονερίου, Φράγμα Ληθαίου, έργα ταμίευσης χειμερινών απορροών τοπικής σημασίας (Ναθράκι, Κακλιτζόρεμα, Δελέρια), Θυρόφραγμα Γυρτώνης, Φράγμα Μαυρομάτι (συμπεριλαμβανομένων έργων κεφαλής και δικτύων διανομής), τα οποία και περιλαμβάνονταν και στο Σχέδιο Διαχείρισης του 2014 (66,5 εκατ. m3/έτος).
- Ταμιευτήρες Λιβαδότοπου Αμπελακίων, Αγιόκαμπου, Κοιλάδας, Αγ. Αναργύρων, Φράγμα Μπελμά, Λιμνοδεξαμενή Ξεριά, Ταμιευτήρες Καστριού-Γλαύκης, τα οποία είναι έργα για τα οποία οι μελέτες ολοκληρώθηκαν μετά το 2014 και έργα που το 2017 βρίσκονταν σε εξέλιξη (20,5 εκατ. m3/έτος).
Όσον αφορά τη λίμνη Κάρλα, ήταν καθοριστική η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του τότε Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, κατάφερε να «ξεκολλήσει» ένα «βαλτωμένο» έργο. Όπως άλλωστε τόνισε και ο κ. Αγοραστός στην ομιλία του στα εγκαίνια επανασύστασης της λίμνης, στις 05/10/2018, «Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και να μείνει με ένα έλος. Η χώρα κινδύνευε να διασυρθεί και όμως αναλάβαμε. Με μεθοδική δουλειά, με τις υπηρεσίες μας, με τον κ. Χαρίτση και με όλους τους Υπουργούς από το 2014 και μετά, αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε, ότι πολεμάμε και κερδίζουμε στη Θεσσαλία».
Επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε το 2019 ώστε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα να είναι 100% επιδοτούμενα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η ένταξη των 31 από αυτά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεπάγεται 450 εκατ. (448.193.171,59 ευρώ) να δοθούν για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Για τη Θεσσαλία έχουν ενταχθεί 5 έργα:
1. H Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού της Λίμνης Κάρλας Α Φάση (16 εκατ.).
2. Η αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων του υπάρχοντος Δικτύου Άρδευσης Ταυρωπού Καρδίτσας (11,2 εκατ.).
3. Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος Λιβαδότοπος Λάρισας (19,197 εκατ.).
4. Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση Πουρναρίου Αμπελακίων Λιβαδότοπος Λάρισας (10,5 εκατ.).
5. Εξορθολογισμός λειτουργίας υφιστάμενων Δικτύων Άρδευσης Τρικάλων (12 εκατ.).
Με βάση δε το γεγονός ότι για την επιλογή τους χρησιμοποιήθηκαν τα Ευρωπαϊκά καθορισμένα κριτήρια, διασφαλίζει στον ύψιστο δυνατό βαθμό τους όρους και προδιαγραφές υλοποίησης, τη λειτουργικότητα και την επιτέλεση του έργου και την εξυπηρέτηση των στόχων για την αγροτική ανάπτυξη που τίθενται από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Επειδή ο χρόνος ομιλίας που έχουν οι βουλευτές για τις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή είναι περιορισμένος, δεν πρόλαβα να αναπτύξω το θέμα όσο θα ήθελα κατά τη συζήτηση της ερώτησής μου στις 30/03/2022. Με την ευκαιρία που μου δίνεται τώρα, θέλω ν’ αναφέρω τα εξής σχετικά με το Φράγμα της Σκοπιάς του Ενιπέα: Ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΑΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 28.600.000 ευρώ, μέχρι και το 2015 δεν έγινε καμία ενέργεια ούτε από την τότε κυβέρνηση αλλά ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την αναγκαστική απένταξή του από το ΠΑΑ, όπως αυτό αποδεικνύεται απ’ το με αρ. πρωτ.: 7939/30-04-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ. Στις 10/10/2016 (αρ. πρωτ.: 4105/112049) (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ζητήθηκε εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ υποβολή προτάσεων για αρδευτικά έργα στα πλαίσια του Μέτρου 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων και Βελτιώσεων». Στις 18/05/2018 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όταν ζητήθηκε από το ΥΠΑΑΤ η υποβολή των δικαιολογητικών των προτάσεων, το έργο «Φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων» απουσίαζε εντελώς από την πρόταση. Εν τέλει, το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε για υλοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τέλη Μαρτίου του 2020 (σχετικό το με αρ. πρωτ.: 1015/31-03-2020 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας) με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά που παραθέτω, φαίνεται ποιος κωλυσιεργεί για την πραγματοποίηση του Φράγματος της Σκοπιάς, του οποίο τελικά ο προϋπολογισμός εκτινάχθηκε στα 315 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, για το θέμα του σκανδαλώδους κόστους των αρδευτικών στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει κατατεθεί ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αραχωβίτη Σταύρο και Χαρίτση Αλέξη, στις 9 Δεκεμβρίου 2021.
Ελπίζω κ. Μεζάρη, να σας έχω καλύψει σχετικά με τα στοιχεία που χρειάζεστε. Όσο για τα σημειώματα των βουλευτικών μου δραστηριοτήτων, που αναφέρετε στην επιστολή σας ότι δημοσιεύονται συχνά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπως θα έχετε προσέξει, αντίστοιχα σημειώματα δημοσιεύονται -και ορθώς κατά τη γνώμη μου- και όλων των άλλων βουλευτών, όλων των πολιτικών κομμάτων. Εκτός κι αν έχετε αντίρρηση και θέλετε εγώ να εξαιρούμαι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass