Ανοιχτή γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 18 Απρ 2022 19:10

Αντί έργων για το υδατικό, εκδηλώσεις προβολής στελεχών...

Η σιωπή Τριαντόπουλου «εκθέτει» τον Πρωθυπουργό - Δεν αρκεί η πίεση του Περιφερειάρχη

...Η τακτική της αγνόησης, ουσιαστικά, των προτάσεων των επιστημόνων, αλλά και των φορέων και η επικέντρωσή τους, σε μεγάλο βαθμό, σε ενέργειες για εύκολα πολιτικά οφέλη, έχουν οδηγήσει το μέγιστο υδατικό - περιβαλλοντικό - ενεργειακό ζήτημα της Θεσσαλίας σε εμφανή στασιμότητα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ημερίδα του ΕΛΚ «περνάει» και αυτή στην ιστορία σαν μία εκδήλωση χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Όχι άδικα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ένας από τους λόγους που διοργανώθηκε (και μάλιστα με τόσο «υψηλές» παρουσίες) ήταν τελικά και η προβολή των πολιτικών στελεχών που συμμετείχαν. Αυτό επισημαίνει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., αξιολογώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκδήλωσης στη Λάρισα για την κλιματική αλλαγή, με ομιλητές κορυφαίους επιστήμονες και εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. Ειδικότερα:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ «ΕτΔ»:
Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών, αυτοδιοικητικών και επιστημόνων, με αντικείμενο την κλιματική κρίση. Πώς σχολιάζετε τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
Αρχίζουμε το σχόλιό μας με τις παρεμβάσεις δύο διακεκριμένων επιστημόνων, των καθηγητών Χρήστου Ζερεφού και Ευθύμιου Λέκκα, οι οποίοι επισήμαναν τα προβλήματα, περιέγραψαν τους κινδύνους από την κλιματική κρίση, αναφέρθηκαν στις σοβαρές οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν, καθώς και στην ανάγκη σχεδιασμού των υποδομών στο μέλλον με τα νέα δεδομένα.
Ταυτόχρονα κάλεσαν τους αρμόδιους να προσέξουν «ιδιαίτερα τον θεσσαλικό χώρο, ο οποίος αποτελεί τον ομφαλό όλων των φαινομένων που βλέπουμε να διαδραματίζονται ... τα τελευταία χρόνια (και όπου) τα συστήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και επηρεάζουν άμεσα όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική κρίση» (Ευθ. Λέκκας, δες {1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).
Σε άλλη επιστημονική παρέμβαση η κα Φ. Μακαντάση αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη του κ. Καρτάλη - «διαΝΕΟσις» και στις διαπιστώσεις της για αύξηση της θερμοκρασίας και της συχνότητας των φαινομένων. Ειδικά για τη Θεσσαλία επικεντρώθηκε στις αυξημένες υδατικές ανάγκες στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην ανάγκη οργάνωσης - εξυγίανσης των φορέων (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ) που διαχειρίζονται το νερό.
Οι παρεμβάσεις αυτές συμβαδίζουν με τις ανησυχίες που εκφράζονται από τον επιστημονικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια και με βάση τις οποίες η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. έχει κωδικοποιήσει τις διεκδικήσεις της (δες {2} ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό).
Δυστυχώς όμως, παρότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στη Θεσσαλία έχουν εξειδικευθεί και έχουν ήδη προσδιοριστεί οι σχετικοί άξονες αντιμετώπισής τους (π.χ. Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων, Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών), οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις παρουσιάζονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, «παράγουν» σχέδια που δεν τα εφαρμόζουν, θεσπίζουν πολιτικές και κανόνες που δεν σέβονται, υπόσχονται δράσεις και έργα που δεν υλοποιούν.
Αυτή η τακτική της αγνόησης, ουσιαστικά, των προτάσεων των επιστημόνων, αλλά και των φορέων και η επικέντρωσή τους, σε μεγάλο βαθμό, σε ενέργειες για εύκολα πολιτικά οφέλη, έχουν οδηγήσει το μέγιστο υδατικό - περιβαλλοντικό - ενεργειακό ζήτημα της Θεσσαλίας σε εμφανή στασιμότητα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ημερίδα του ΕΛΚ «περνάει» και αυτή στην ιστορία σαν μία εκδήλωση χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Όχι άδικα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ένας από τους λόγους που διοργανώθηκε (και μάλιστα με τόσο «υψηλές» παρουσίες) ήταν τελικά και η προβολή των πολιτικών στελεχών που συμμετείχαν.
Εξάλλου κάνεις από τους παρευρεθέντες δεν συνεισέφερε κάτι νέο στην υπόθεση των υδάτων, ούτε κάποιος υπεύθυνα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις και αναγκαία έργα ή έστω για κάποιον αξιόπιστο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της Κυβέρνησης, με στόχο την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ όλοι αναφέρθηκαν στα έντονα κλιματικά φαινόμενα και ιδιαίτερα στην ξηρασία - λειψυδρία που απειλεί τη Θεσσαλία, κανείς δεν δεσμεύτηκε στη διασφάλιση υδάτινων αποθεμάτων (κατασκευή ταμιευτήρων νερού) που αποτελούν την πιο βασική, ίσως τη μόνη, απάντηση στους κινδύνους ξηρασίας.
Ειδικά για τα ημιτελή έργα του Άνω Αχελώου, που θα μπορούσαν με την ολοκλήρωσή τους να επιλύσουν διαπαντός το θέμα της ασφάλειας από ξηρασία, ο παριστάμενος υφυπουργός απέφυγε και την παραμικρή αναφορά σε αυτά, «ξεχνώντας» τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο, ηθελημένα ή όχι, εκθέτουν ως έναν αναξιόπιστο πρωθυπουργό.
Αντί λοιπόν για αυτά, ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε με στόμφο στο «Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» και στους «πυλώνες» που αυτό στηρίζεται, με πρώτον από αυτούς τη διαμόρφωση συνθηκών «πράσινης» ανάπτυξης, κάτι που, ειδικά στη Θεσσαλία, σχετίζεται άμεσα με τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Παραδόξως όμως ο κ. Υφυπουργός επέλεξε να σιωπήσει για τη διετή εκκρεμότητα αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων του 2017, για την απουσία πολιτικού σχεδίου υπέρβασης της τεράστιας εκκρεμότητας σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα έργα Αχελώου, για την περιορισμένη ενασχόληση της Κυβέρνησης με άλλα έργα και δράσεις στη λεκάνη Πηνειού.
Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν λίγο καιρό διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας σύσκεψη με βουλευτές και φορείς για τη συγκρότηση επιτροπής που (υποτίθεται) θα επισκεφθεί τον Υπουργό για την προώθηση του υδατικού ζητήματος (!) [Άλλη μια ημιτελής πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης από την οποία έμειναν μόνο οι φωτογραφίες και οι ανούσιες «πονεμένες» δηλώσεις των διοργανωτών για το υδατικό - περιβαλλοντικό πρόβλημα...].
Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, για μία ακόμα φορά, αναφέρθηκε σε όλο το «πακέτο» υδατικών έργων στη Θεσσαλία (μεταξύ των οποίων και αυτά του Άνω Αχελώου). Όμως η πίεση που ασκεί προς την Κυβέρνηση (και μάλιστα αποφεύγοντας συστηματικά -για ευνόητους λόγους- να αξιοποιήσει την πολλαπλασιαστική ισχύ που θα του προσέφερε η ομόθυμη συμμετοχή των θεσσαλικών οργανώσεων) δεν είναι, κατά την άποψή μας, αρκετά διεκδικητική, ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Και το βέβαιον είναι ότι, με αυτά και με αυτά, ήδη συμπληρώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και ουσιαστικά δεν υπήρξε ορατό αποτέλεσμα ως προς την επίλυση του μέγιστου υδατικού -περιβαλλοντικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

 

Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ.:
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

{1}https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/312178.html
{2}https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2022_04_11_anoikti_epistoli_edythe_pros_prothypoyrgo_kyriako_mitsotaki_.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1