Η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2022 15:05

Από τον Αθανάσιο Φώτο, επί τιμή δικηγόρο

Φορτωμένος την προσωπική μου βαριά, πολύχρονη εμπειρία και φορτισμένος με τη συγκίνηση, τον πόνο, τη θλίψη και την απογοήτευση των ανθρώπων για τα όσα καθημερινά συμβαίνουν στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο θα προσπαθήσω να δοκιμάσω να φέρω στη σκέψη όλων μας, τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί εάν τα πράγματα αλλάξουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα στην Ουκρανική Εκκλησία. Κανένας από τους μονομάχους δεν αναλαμβάνει τον κόπο και την ευθύνη να διερευνήσει σε βάθος και πλάτος το φαινόμενο και να αναδείξει τη φλαιγμένουσα αιτία του πολέμου και το άνοιγμα των καταστροφικών συμπτωμάτων του.
O πόλεμος αυτός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κάποια στιγμή θα τελειώσει είτε μέσα από μια συμφωνία των εμπόλεμων μερών είτε από μια de facto κατάσταση, είτε τέλος από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ο πόλεμος όμως μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και της Ουκρανίας δεν πρόκειται να έχει τέλος ποτέ. Μη σας φανεί παράξενο ότι μία από τις βασικότερες αιτίες αυτού του πολέμου είναι η αποσκίρτηση της Ουκρανικής εκκλησίας από την επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας. Η Ρωσική Εκκλησία παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας και δε δίστασε να γνωστοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχόταν με τίποτα να απολέσει την επιρροή της επί της Ουκρανικής Εκκλησίας η οποία αριθμεί 40.000.000 πιστούς τους οποίους δεν θα ήθελε να χάσει με κανέναν τρόπο. Αυτό το πρόβλημα εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες. Επί της εποχής που Πατριάρχης της Ρωσίας ήταν ο Αλέξιος. Είναι φανερό ότι κάποτε θα ερχόταν επίσημα στο φως της δημοσιότητας με όλες τις γνωστές συνέπειες. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο σημερινός Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος ήταν ο επί των εξωτερικών υποθέσεων έμπιστος του προκατόχου του, Πατριάρχη Αλέξιου, αν και γνώριζε τα πράγματα από κοντά, παρακολουθούσε όλες τις κινήσεις, τις διαβουλεύσεις και τα μυστικά συμβούλια της Ουκρανικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προσπάθησε πολλές φορές στον βαθμό της διαπραγματευτικής συνεννόησης να αποτρέψει κάθε σκέψη αυτονομίας της Ουκρανικής Εκκλησίας χορηγούμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ενεθάρρυνε μια τέτοια ενέργεια. Οι σημαιοφόροι αυτού του αγώνα δεν είναι πολλοί. Είναι όμως φανατικοί και ιδιαίτερα επιθετικοί. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπάθησε πολλές φορές να αποτρέψει μία τέτοια ενέργεια και ο Πατριάρχης αυτού Κύριλλος επισκέφθηκε ο ίδιος το Φανάρι για να πείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μη προχωρήσει στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Όχι μόνο δεν εισακούστηκε αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησε στην Ενωτική Σύνοδο στις 15 Δεκεμβρίου 2018, βάζοντας έτσι τις βάσεις για τη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας η οποία προχώρησε και εξέλεξε τον Α’ Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, τον Επιφάνιο. Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε ο τόμος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον νέο Μητροπολίτη και η Εκκλησία άρχισε δειλά-δειλά να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία.
Την ατίμητη αξία του «λόγου» δεν την αρνούμαι. Την υπολογίζω, τη χαίρομαι και την προσμετρώ σε κάθε μου βήμα. Πιστεύω πως ο λόγος είναι το πολυτιμότερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έχω τη γνώμη, ότι βιάστηκε να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας ως «αυτοκέφαλη». Εδώ να λάβει υπόψη του τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέσα στους κόλπους της Ορθοδοξίας και να προστατέψει την ενότητα αυτής και όχι να ρίξει λάδι στη φωτιά. Το Πατριαρχείο της Μόσχας από το 2016 είχε διαμηνύσει ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα τις αποδεχόταν ποτέ. Άλλωστε και γι’ αυτόν τον λόγο απείχε από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 που έγινε στην Κρήτη. «Η πολυμορφία της αυτοκεφαλίας που δεν οδηγεί στην ενότητα καταλήγει σε χάος, όπως βέβαια και η ενότητα που δεν βασίζεται στη συνοδικότητα καταλήγει σε τυραννία» (Πασκάλ).
Δεν έχω την πρόθεση να αμφισβητήσω την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Είναι παροχή αγάπης και εμπιστοσύνης στην ανθρώπινη ύπαρξή μας. Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν μέσα στους κόλπους αυτής και των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών. Σημειώνω και υπογραμμίζω τη πρώτη απροσδόκητη και τραγική περίπτωση. Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μνημονεύει στα δίπτυχα τον Πατριάρχη Κύριλλο μαζί με όλους τους άλλους προκαθήμενους. Το ίδιο κάνει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος. Αντίθετα, ο Πατριάρχης Μόσχας σταμάτησε να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η άρνησή του αυτή, νομίζω, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, αποκόπτει τον Πατριάρχη Κύριλλο από το σώμα της Ορθόδοξου Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος της τάξης και ο συνδετικός κρίκος με τους άλλους προκαθήμενους και τις άλλες αυτοκέφαλες εκκλησίες. Φρονώ ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει το μνημόσυνό του. Όποιος το κάνει αυτό τίθεται έξω από το σώμα της Εκκλησίας. Όταν δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ των προκαθήμενων των Εκκλησιών και σεβασμός των Ιερών Κανόνων τότε τίποτα δεν προχωρά μπροστά και τα πάντα σβήνουν και χάνονται. Δείτε ακόμα πως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στα Ιεροσόλυμα, στη Ρουμανία, στην Αλβανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας και άλλες εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τον Επιφάνιο. Έχουν αντισταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχουν ταχθεί ουσιαστικά υπέρ του Πατριαρχείου της Μόσχας πριν ακόμα από τον πόλεμο ή έχουν δείξει μία ουδετερότητα η οποία είναι ευνοϊκή για τη Μόσχα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα του ουκρανικού λαού που είναι Ρώσοι ή έχουν ρωσικές ρίζες εξακολουθούν μαζί με πλειάδα Ιερωμένων να παραμένουν πιστοί στο καθεστώς της Ρωσικής Εκκλησίας.
Μπροστά σ’ όλα αυτά τα γεγονότα, μπροστά σ’ αυτό το «μπάχαλο», το «αλαλούμ», την ακαταστασία, η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να επιχειρήσει το ιστορικό τόλμημα, να σπάσει τα δεσμά που την προσδένουν ως ρυμουλκούμενη, φθαρμένη και αποσυναρμολογημένη, παλιά καρότσα στο εκσυγχρονισμένο αμάξι της κοσμικής και πολιτικής εξουσίας, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας, να κινηθεί δίχως χειροπέδες με μόνους οδηγούς τους ιερούς κανόνες και τη μακραίωνη παράδοση. Και όχι να φθάσει στο σημείο της κατάπτωσης να «ευλογεί» την επίθεση σ’ έναν επιθετικό πόλεμο όπως έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από το ως άνω γεγονός της εκκλησιαστικής αναλγησίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Δύο ορθόδοξες εκκλησίες να μάχονται μεταξύ τους στα πεδία των μαχών. Ντροπή και κρίμα για την ορθοδοξία.
Όλοι εμείς έχοντας στην καρδιά μας και στο ιστορικό θησαυροφυλάκιο τα ορθόδοξα βιώματα, πιστεύουμε πως η ορθοδοξία μας μπορεί να μεταμοσχεύσει πνοή και ζωή στην κουρασμένη Ευρώπη και σ’ ολόκληρη την οικουμένη. Λιτανεύουμε ένα σύνθημα: Η Ουκρανική Εκκλησία, το Σώμα του Ιησού Χριστού γρήγορα να ανοιχθεί στον κόσμο, σ’ οποιοδήποτε περιβάλλον και σ’ οποιονδήποτε πολιτισμό, να συμφιλιωθεί με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και να πρυτανεύσει στους κόλπους της η ειρήνη και η αγάπη του Θεού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass