Κάνε λιγάκι υπομονή... «Ενα – Ενα» τα έργα!

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2022 15:47

Από τους Κώστα Γιαννακό,
Κώστα Γκούμα, Τάσο Μπαρμπούτη

Τον όμορφο στίχο από το τραγούδι του Β. Τσιτσάνη «κάνε λιγάκι υπομονή» τον θυμηθήκαμε με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη λίμνη Κάρλα, όπου σε στιχομυθία που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό (δες ρεπορτάζ και σχόλια στα

Ψιθυριστά Ελευθερίας, 21 και 24 Μαΐου), ο τελευταίος φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Θ.) την ολοκλήρωση των εγκαταλελειμμένων -από το 2010- έργων Αχελώου και ο πρωθυπουργός, χαμογελώντας, να του απαντά: «υπομονή, ένα - ένα»!
Τι εννοούσε ο κ. πρωθυπουργός με το «ένα - ένα»;
Ποια σημαντικά έργα της Θεσσαλίας και με ποιον τρόπο «συνδέονται» με την πρωθυπουργική του θητεία;
Σίγουρα δεν εννοούσε την Κάρλα, η οποία κατασκευάστηκε μετά το 2000 (από το Υπουργείο Υποδομών και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) και εγκαινιάστηκε το 2018.
Είναι επίσης απίθανο να εννοούσε την εργολαβία του αρδευτικού Κάρλας (της οποίας η σύμβαση υπογράφηκε ενώπιον του !), ύψους μόλις 16 εκατ. ευρώ!
Μήπως λοιπόν εννοούσε κάποιο άλλο;
Ό,τι και να εννοούσε ο κ. πρωθυπουργός εμείς για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τρία χρόνια τώρα, κατέγραψε σχεδόν μηδενική πρόοδο στον κρίσιμο τομέα των υδάτων και του περιβάλλοντος.
Αναφερόμαστε φυσικά στην προώθηση και παραγωγή νέων σημαντικών υδατικών έργων και όχι στα «τρέχοντα», δηλαδή μικρού όγκου λιμνοδεξαμενές, τοπικά αρδευτικά - δίκτυα, εργολαβίες συντήρησης κ.λπ.
Αναφερόμαστε ακόμη σε θέματα πολιτικής και διοίκησης (ενδεικτικά: μη εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισης υδάτων, απουσία σχεδιασμού και ιεράρχησης έργων και δράσεων – masterplan, προβλήματα ΤΟΕΒ).
Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ μπρος σε σχέση με την άθλια κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η ένταξη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του αρδευτικού Ταυρωπού και η αντίστοιχη υπόσχεση για τον ταμιευτήρα Ενιπέα Φαρσάλων (υπό την πίεση των καταστροφών από τον «Ιανό»), παρότι πρόκειται για απόλυτα χρήσιμα και παραγωγικά έργα (όταν αυτά λειτουργήσουν), προφανώς δεν αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα.
Επανερχόμενοι όμως στην πολυσυζητημένη αυτή στιχομυθία, ας μας επιτραπεί μια θεωρητική «υπέρβαση».
Ας υποθέσουμε ότι στο «αίτημα» του περιφερειάρχη για τα ημιτελή έργα Αχελώου, ο πρωθυπουργός του είχε απαντήσει με ένα μεγάλο και ενθουσιώδες ΝΑΙ, «αφαιρώντας» επί τόπου την αρμοδιότητα από το Υπουργείο Υποδομών και προσφέροντάς την στην Π.Θ.
Το ερώτημα είναι ποιο είναι το σχέδιο της Π.Θ. μπροστά σε μια τέτοια ευθύνη;
Η πρώτη δική μας παρατήρηση είναι ότι τα έργα Αχελώου, ούτε ως προς το μέγεθος, ούτε ως προς τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι δυνατόν να συγκριθούν με τον ταμιευτήρα Κάρλας.
Επιπλέον, όταν η Π.Θ. ανέλαβε την ολοκλήρωση της εργολαβίας της Κάρλας, όλα τα ζητήματα του έργου είχαν ήδη επιλυθεί (μελέτες, περιβαλλοντικοί όροι, απαλλοτριώσεις και κυρίως συμφωνία πολιτικών παρατάξεων, χρηματοδότηση από ΕΕ κ.ο.κ).
Ισχύει άραγε κάτι τέτοιο για τα έργα Αχελώου; Σαφέστατα ΟΧΙ.
Στην υπόθεση του Αχελώου είναι αναγκαία η λήψη νέας επικαιροποιημένης πολιτικής απόφασης από τη Βουλή για την επανεκκίνηση των έργων, η συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις (έτσι ώστε να μην βιώνουμε την ταπεινωτική πραγματικότητα, όπου έρχεται μια Κυβέρνηση και ακυρώνει το σχέδιο της προηγούμενης).
Απαιτείται επίσης η αναθεώρηση του ΣΔΥ του 2017 (ώστε να αρθεί η εξαίρεση της μεταφοράς υδάτων προς τον κάμπο), η επιλογή και η συνεργασία ενός ενεργειακού εταίρου (π.χ. ΔΕΗ, άλλος;), και φυσικά η ένταξη των ημιτελών έργων σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ας περιοριστούμε σε αυτές τις εκκρεμότητες στις οποίες προφανώς η Π.Θ. είναι αδύνατον να ανταποκριθεί.
Εάν λοιπόν πράγματι η Κυβέρνηση επιθυμεί την επανεκκίνηση των έργων Αχελώου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα που προαναφέραμε και, όταν με το καλό έρθει η ώρα έναρξης τεχνικών εργασιών, θα βρεθεί και η επιλογή των υπηρεσιών (γιατί όχι και αποκεντρωμένα) που θα παρακολουθούν την εκτέλεση κάποιων έργων.
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Π.Θ., αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρώσει στην αποφασιστική και ισχυρή πίεση προς την Κυβέρνηση και όχι στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων στο θεσσαλικό λαό, και μάλιστα με επιβεβαιωμένη την απουσία ανταπόκρισης από την Κυβέρνηση.
Με μια τέτοια τακτική το σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί η νοσηρή στασιμότητα, ο Αχελώος θα παραμένει μπαζωμένος και πληγωμένος οικολογικά και οι κίνδυνοι καταστροφών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή θα ελλοχεύουν (χωρίς βεβαίως να συγκινούνται Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κάθε λογής ψευτοοικολόγοι).
Εξάλλου, εάν κάτι συμβεί, θα ευθύνεται ο ....κακός μας ο καιρός!
Συμπερασματικά, ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ δεν υπάρχει, ούτε από την Π.Θ., ούτε φυσικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση των έργων Άνω Αχελώου.
Το αντίθετο, έχει στηθεί ένα σκηνικό εξαπάτησης της κοινής γνώμης και «ξεπλύματος» των κυβερνητικών ευθυνών, όπου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ακολουθούν μια συντεταγμένη αποσιώπηση για τα έργα αυτά.
Παράλληλα, και εφόσον η λειτουργία των νέων ΥΗ έργων (Συκιά, Μεσοχώρα) στη Θεσσαλία απομακρύνεται χρονικά όλο και περισσότερο, εκείνοι που επενδύουν σε ανταγωνιστικές μορφές παραγωγής ενέργειας (φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) απολαμβάνουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αυτό που έχουν δημιουργήσει για αυτούς οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, έστω και εάν η χώρα το «πληρώνει» με εκτόξευση της ενεργειακής της εξάρτησης, με διόγκωση του δημοσίου χρέους, με διπλασιασμό των τιμών ενέργειας.
Και από όλα αυτά μένουν οι Θεσσαλοί να παρακολουθούν, απογοητευμένοι και αμήχανοι, τον τόπο τους να απειλείται από την ξηρασία και την ερημοποίηση.
Βλέπουν επίσης τους ποταμούς της περιοχής μας να καταστρέφονται από τις υπεραντλήσεις, οι οποίες, παρά τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, ενώ οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα τις αναγκαίες ποσότητες νερού για άρδευση, μένοντας με τις υποσχέσεις των επιτήδειων διεκδικητών της εξουσίας (προοδευτικών, συντηρητικών, σοσιαλιστών κ.λπ.) ότι δήθεν θα τους εξασφαλίσουν νερό για να ποτίζουν 2,5 εκ στρέμματα καλλιεργειών στον θεσσαλικό κάμπο!
Μήπως ήρθε η ώρα κάπως να αντιδράσουμε σε όλα αυτά ή τελικά θα αρκεστούμε στην προτροπή του κ. Μητσοτάκη για ... ΥΠΟΜΟΝΗ;*Ο Κώστας Γιαννακός, είναι γεωπόνος, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Ο Κώστας Γκούμας, είναι γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.
*Ο Τάσος Μπαρμπούτης, είναι πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass