Ανοιχτή γραμμή για τα νερά, το περιβάλλον, τη Γεωργία στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2022 19:28

Η ΕΔΥΘΕ στηρίζει το έργο στο Αυλάκι

Όπως και την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου Συκιάς

…Κοινή είναι η αντίληψή μας ότι νέα έργα ΑΠΕ και κυρίως υδροηλεκτρικά πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, ανεξάρτητα ποιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επικρατούν σήμερα στη χώρα μας και ποιο είναι το όραμα του καθενός μας για το μέλλον.

Συμπερασματικά, από την ΕΔΥΘΕ στηρίζουμε ΚΑΙ αυτό το νέο έργο στο Αυλάκι και φυσικά απαιτούμε αντίστοιχα την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου Συκιάς, αφενός ως ταμιευτήρα συγκέντρωσης των υδάτων του Άνω Αχελώου που θα μεταφέρονται στη λεκάνη Πηνειού, αφετέρου ως σημαντικού Υδροηλεκτρικού Εργου. Αυτό υποστηρίζει η ΕΔΥΘΕ , με αφορμή έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία ταμιευτήρα στο Αυλάκι, επί του Αχελώου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας . Πιο συγκεκριμένα:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ «ΕτΔ»:
Στα μέσα του τρέχοντος μηνός το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενός νέου Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) επί του Αχελώου, στη θέση Αυλάκι.
Η τεχνητή λίμνη του έργου αυτού αναμένεται να καλύψει ορεινές εκτάσεις στο νότιο τμήμα του Δήμου Αργιθέας (Θεσσαλία), σε τμήμα του Δήμου Καραϊσκάκη (Ήπειρος) και σε τμήμα του Δήμου Αχελώου (Αιτωλοακαρνανία).
Ποια είναι η δική σας θέση στην εξέλιξη αυτή και πώς σχολιάζετε την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι θέσεις της ΕΔΥΘΕ για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για την επέκταση της ΥΗΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι γνωστές.
Μια τέτοια πορεία θα έχει, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της καταστροφικής για την οικονομία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας μας ενεργειακής εξάρτησης, την οποία σταδιακά δημιούργησαν οι επιλογές παλαιοτέρων κυβερνήσεων και διατήρησαν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα οι αποφάσεις (ΕΣΕΚ) των δυο τελευταίων κυβερνήσεων, με την προνομιακή στήριξη της παραγωγής ενέργειας από εισαγόμενο φυσικό αέριο (δες προηγούμενο δημοσίευμα στην ίδια στήλη). Οι εξωφρενικά υψηλές τιμές ενέργειας και οι επιπτώσεις τους στα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» και προφανώς δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην παντελή έλλειψη ανταγωνισμού ανάμεσα στα ολιγοπώλια του ενεργειακού τομέα, καθώς και στην «προστασία» που έντεχνα και σε ανύποπτο χρόνο τους προσέφεραν διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις (πχ. ρήτρα αναπροσαρμογής).
Στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί η ΥΗΕ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να παίξει καθοριστικό θετικό ρόλο.
Προσφέρει την δυνατότητα για πιο οικονομική παραγωγή, καλύπτει εύκολα τις αιχμές ζήτησης χωρίς ανάγκη πανάκριβων εισαγωγών, συμβαδίζει με τους στόχους μείωσης των αερίων θερμοκηπίου (συνεπώς και μείωση των σχετικών επιβαρύνσεων), ενώ ως εγχώρια ενεργειακή πηγή περιορίζει την εξάρτηση.
Σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα αυτά , έχει αποδειχθεί ότι το οικολογικό τους ισοζύγιο είναι θετικό και σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνει περισσότερο από άλλες ΑΠΕ, κατά μείζονα λόγο από τη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.
Εξάλλου η ζωή μας έχει δώσει εξαιρετικά παραδείγματα οικολογικών αποτελεσμάτων από τεχνητές λίμνες ΥΗΕ και μάλιστα ένα από τα πιο γνωστά δίπλα μας, αυτό του Ν. Πλαστήρα στην Καρδίτσα !
Σε ό,τι αφορά στο υπό αδειοδότηση ΥΗΕ Αυλακίου, παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί αντιδράσεις στην πρόταση κατασκευής του.
Αυτό όμως συνέβαινε κατά την περίοδο που οι προτάσεις αξιοποίησης των υδάτων του Άνω Αχελώου περιλάμβαναν το σύνολο σχεδόν της ετήσιας παροχής του (πάνω από 1000 εκατ. κυβικά μέτρα), οπότε το Αυλάκι λειτουργούσε κατά ένα τρόπο «ανταγωνιστικά» , ενώ παράλληλα η κατασκευή του ταμιευτήρα στη θέση Συκιά (ο οποίος σημειωτέον αποτελεί το βασικό έργο για τη μεταφορά - εκτροπή υδάτων προς θεσσαλικό κάμπο) θα ήταν αμφίβολης σκοπιμότητας.
Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Από το 1995 και μετά όλες οι αποφάσεις περιορίζουν την ποσότητα μεταφοράς υδάτων το πολύ έως τα 600 εκ.κ.μ. νερού, ενώ μετά και την απόφαση 26/2014 του ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επέλεξε ως ποσότητα μεταφοράς μόλις τα 250 εκ. κ.μ. (δες αρχικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων – Σεπτ. 2014).
Σε κάθε περίπτωση , οι προβλεπόμενες μειωμένες ποσότητες μεταφοράς από τον τ. Συκιάς ΔΕΝ θα επιφέρουν επιπτώσεις τη λειτουργία του ΥΗΕ Αυλακίου, ούτε επηρεάζουν τη μεταφορά από τη Συκιά .
Μια άλλη παράμετρος που καθόρισε την στάση των παρατάξεων στο ΠΣΘ σχετικά με το Αυλάκι ήταν και το γεγονός ότι η αίτηση αδειοδότησης αυτού του ΥΗΕ υποβλήθηκε από ιδιωτική εταιρεία (ΤΕΡΝΑ).
Σχετικά με τις αποφάσεις «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν σταδιακά επιβληθεί (από την ΕΕ, τα μνημόνια κλπ.) στη χώρα μας, και την εκμετάλλευση των ενεργειακών έργων από ιδιωτικές εταιρείες, στην ΕΔΥΘΕ, όπως συμβαίνει σε όλα τα συλλογικά όργανα, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις.
Όπως όμως και να έχει το θέμα αυτό, κοινή είναι η αντίληψή μας ότι νέα έργα ΑΠΕ και κυρίως υδροηλεκτρικά πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στη χώρα μας, ανεξάρτητα ποιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επικρατούν σήμερα στη χώρα μας και ποιο είναι το όραμα του καθενός μας για το μέλλον.
Συμπερασματικά, από την ΕΔΥΘΕ στηρίζουμε ΚΑΙ αυτό το νέο έργο και φυσικά απαιτούμε αντίστοιχα την ολοκλήρωση του ημιτελούς έργου Συκιάς, αφενός ως ταμιευτήρα συγκέντρωσης των υδάτων του Άνω Αχελώου που θα μεταφέρονται στη λεκάνη Πηνειού, αφετέρου ως σημαντικού ΥΗΕργου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αρνητική στάση τοπικών φορέων (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) από τις περιοχές γύρω από το έργο Αυλακίου, θεωρούμε ότι αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ακύρωση του έργου.
Οφείλει όμως η κυβέρνηση, με τη συνέργεια των αυτοδιοικητικών φορέων, να σκύψει πάνω στα προβλήματα που εξέθεσαν οι τοπικοί παράγοντες και να εγγυηθεί τις κατάλληλες λύσεις.
Παράλληλα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αιτούσα εταιρεία, έχει χρέος να εξασφαλίσει τα ανάλογα ανταλλάγματα που δικαιολογημένα απαιτούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Κλείνοντας, ας μας επιτραπεί ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με τις τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη πριν λίγες ημέρες στο Αγρίνιο.
Ο κ. υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν συμφωνεί με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην Αιτωλοακαρνανία κατά της λειτουργίας των έργων Άνω Αχελώου (δες εδώ {2} τον σχετικό σύνδεσμο).
Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τις αντιφατικές θέσεις που διατυπώνονται από στελέχη, ακόμη και υπουργούς, του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα αυτό.
Τέλος, το κυριότερο, ο κ. Γεωργιάδης δεν μας έδωσε το παραμικρό στοιχείο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των έργων, πάρα το γεγονός ότι η κυβερνητική θητεία σύντομα ολοκληρώνεται και η στασιμότητα που «παρέλαβε» η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα βήμα.
Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις ο ίδιος υπουργός επιχειρηματολογεί με πάθος αλλά και παρρησία για τα θέματα που υποστηρίζει, πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς αποτιμά τη στάση της κυβέρνησής του στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

 

*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

{1} https://www.protothema.gr/greece/article /1245245/koilada-aheloou-adidraseis-gia-to-udroilektriko-ergo-sto-aulaki/
{2} https://energymag.gr/news/energeia/i-pros-aitoloakarnanes-omilia-tou-adoni-o-acheloos-kai-ta-erga-ape

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1