Τα έργα Αχελώου εμπόδιο για τη λύση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία

ΒΑΣ. ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2022 20:30

«Είναι απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε την κατεδάφιση των έργων του Αχελώου», δηλώνει ο συντονιστής της Ν.Ε. Λάρισας Βασίλης Ζωγράφος και απαντώντας στα τρία μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. που υπέγραψαν την πρόσφατη επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», αναφέρει τα εξής:


«Ζητήθηκε επανειλημμένα, από τα μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ., η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των ημιτελών έργων κεφαλής του άνω ρου του Αχελώου, ως του μοναδικού κόμματος το οποίο αντιτίθετο στην ολοκλήρωση των έργων. Αυτό δεν είναι ακριβές. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστεψε στην οικονομική σκοπιμότητα της ολοκλήρωσης των έργων. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε την επιλογή του.
Οι κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου, μη ολοκληρώνοντας τα έργα κεφαλής, δηλαδή τα περί τη Συκιά και τα συνοδά έργα, τάχθηκαν στην πραγματικότητα κατά της ολοκλήρωσης των έργων. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις αμφίσημες ανακοινώσεις, ολοκληρώνει τη θητεία της χωρίς την ολοκλήρωση των έργων.
Για τους συντάκτες της επιστολής, η ρίζα του «κακού» για τα έργα του Αχελώου βρίσκεται στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν μεγάλο πολιτικό λάθος. Την ειλικρίνεια του κόμματος δεν τη σέβονται. Συμπεριφέρονται και λειτουργούν με σκοπιμότητα.
Επομένως, το κουαρτέτο που συνέταξε την επιστολή και είναι μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. εθελοτυφλούν, δεν θέλουν να δούνε τις αλήθειες κατάματα. Με οργίλο τρόπο καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς σε βάρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για δήθεν ανομολόγητο πόθο να δούνε να κατεδαφίζονται τα ημιτελή έργα, για μίσος κατά των εμβληματικών έργων, για εμμονική ιδεοληψία κ.λπ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την άποψή τους για ακύρωση του φράγματος και αποκατάσταση των παρεμβάσεων στη Συκιά και στη σήραγγα εκτροπής. Σωστά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για αποκατάσταση του τοπίου. Του πληγωμένου τοπίου για την αποφυγή κι άλλων κινδύνων. Ενημερώνουμε τα μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. ότι κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για την επίλυση του υδατικού προβλήματος και ανταποκρινόμαστε με θέση για την τύχη των ημιτελών έργων.
Οι θιασώτες της εκτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι σχεδιασμοί των έργων υποτάσσονται στο δίπολο κόστους και ωφέλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστος των ημιτελών έργων ήταν υπερβολικό και το όφελος αναμένεται πολύ μικρότερο του αναμενόμενου. Δεν αναφέρουμε νούμερα, γιατί τα μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. αμφισβητούν κι αυτά που έχουν οι ίδιοι ανακοινώσει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κατανοούμε την εμμονή της Ε.ΔΥ.ΘΕ. να ολοκληρωθούν τα έργα της εκτροπής, ανεξάρτητα από την οικονομική τους σκοπιμότητα. Ο πραγματισμός που διακρίνει τις πολιτικές μας επιλογές δεν επιτρέπει να εστιάζουμε σε μια λύση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία με μεγάλο κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα. Άλλωστε η μη ολοκλήρωση των έργων από πολλές κυβερνήσεις έπρεπε να προβληματίσει τα μέλη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. Με λύπη βλέπουμε να αγνοούνται από την Ε.ΔΥ.ΘΕ. τα ζητήματα της χρηματοδότησης του έργου και τα εμπόδια που τίθενται από το την Ε.Ε. και το ΣτΕ.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η εξής: Τα έργα της εκτροπής νερών του Αχελώου δεν είναι μέρος της λύσης του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία. Αποτελούν αυτά το πρόβλημα που εμποδίζει τη λύση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία. Με αυτήν τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών (ΣΔΛΑΠ) δεν ενέταξε τα έργα εκτροπής. Αντί αυτών συμπεριέλαβε πολλά μικρότερα έργα ταμίευσης χειμέριων υδάτων σε όλο το φάσμα των λεκανών απορροής στη Θεσσαλία.
Τα ΣΔΛΑΠ ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, κατατέθηκαν στην Ε.Ε. και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους. Η ευθύνη της Ε.ΔΥ.ΘΕ. και της Περιφερειακής Αρχής για το πάγωμά τους για τρία χρόνια είναι μεγάλη.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στον τομέα της επίλυσης του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία. Αντί να λοιδωρείται, είναι καιρός να της αναγνωριστεί ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση κατά 80% από την Ε.Ε. σε εναλλακτικό σχέδιο επίλυσης του υδατικού προβλήματος.
Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν. Λάρισας μετέφερε το αίτημα της Ε.ΔΥ.ΘΕ. για συζήτηση του υδατικού προβλήματος με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ως όφειλε. Δεν αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη των αιτημάτων. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, όχι όμως γιατί υπήρξε σκοπιμότητα. Να γίνει το επόμενο διάστημα και με αίτημα της Ν.Ε. Ν. Λαρισας.
Τέλος, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις από την Επιτροπή.
α) Επειδή εστιάζεται η προσέγγισή σας στην ολοκλήρωση των έργων κορυφής, σας απασχόλησε το έργο του δικτύου μεταφοράς των υδάτων της εκτροπής σε όλες τις περιοχές της θεσσαλικής γης;
β) Γνωρίζετε ότι το αρδευτικό νερό που ταμιεύεται με δημόσιες επενδύσεις, ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να ιδιοποιείται με βάση την αρχή της αναλογικότητας από όλους τους Θεσσαλούς αγρότες;
γ) Έχετε συμπεριλάβει το κόστος κατασκευής του δικτύου στον σχεδιασμό σας;
δ) Σας απασχόλησε το θέμα της ενιαίας τιμής στο αρδευτικό νερό;
ε) Έχετε υπόψη μελέτη για την προστιθέμενη αξία στο αγροτικό προϊόν από την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass