Όταν οι μαθητές αλλάζουν τον Κόσμο...

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2010 1:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:20
Της Τσιούρβα Παρασκευής, υπεύθυνης εκπαιδευτικού του 14ου Γυμνασίου Λάρισας
«Μπορεί να νομίζετε ότι ο κάθε ένας από εσάς είναι αδύναμος να αλλάξει την κατάσταση. Αλλά αν όλα τα παιδιά του Κόσμου ενωθούν θα γίνουν πιο δυνατά από κάθε κυβέρνηση» Nelson Mandela.
Εκατόν πενήντα παιδιά της Β’ τάξης του 14ου Γυμνασίου ένωσαν τη φωνή τους και αποφάσισαν να βοηθήσουν στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο αγώνα που αφορά στο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Κατάλαβαν ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Υποσχέθηκαν πρώτα στον εαυτό τους ότι θα ’ναι αρωγοί, μιας κοινότητας του Λεσόθο, μέσω της αναδοχής ενός παιδιού του.
Πρόκειται για μια δυναμική, διαδραστική και συμμετοχική μαθησιακή διαδικασία που στοχεύει στο να φέρει μπροστά στα μάτια των μαθητών τις αλήθειες για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα και να τους αφυπνίσει ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλουν στη δημιουργία ενός δικαιότερου και ίσου κόσμου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων θα είναι κατοχυρωμένα. Επιπλέον, προωθεί τη διαπολιτισμική κατανόηση, το δικαίωμα και το καθήκον κάθε ατόμου στην ενεργό συμμετοχή και στην τελική συμβολή του στη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου.
Η μικρή Nkhetheleng Leluka είναι 9 χρόνων, γεννήθηκε το 2001, υιοθετήθηκε από το σχολείο σε συνεργασία με την ACTION AID και τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές θέλουν να της προσφέρουν πρόσβαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και μια όσο το δυνατό καλύτερη ζωή. Το Λεσόθο, η χώρα καταγωγής της κατατάσσεται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη ˙ πάνω από το 40% του πληθυσμού του ζει τον εφιάλτη της πείνας να εξαπλώνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα.
Το σπίτι της είναι φτιαγμένο από πέτρες και λάσπη, η κοντινότερη πηγή καθαρού νερού βρίσκεται μακριά από το σπίτι της οικογένειας, σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων, ενώ ο κοντινότερος σταθμός υγείας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας. Η οικογένεια της Nkhetheleng μιλά τη διάλεκτο Σεσόθο και είναι Χριστιανοί. Το χωριό στο οποίο ζει δεν έχει ρεύμα και δρόμους.
Η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό όπλο στη μάχη για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Για περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά και 774 εκατομμύρια ενηλίκους, αυτό το δικαίωμα παραβιάζετε καθημερινά.
«Εκατομμύρια γονείς, δάσκαλοι και παιδιά ανά τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών τους, ώστε να παρέχουν δωρεάν και ποιοτική βασική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτοί, είναι υποστηρικτές της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση. Εμείς προσθέτουμε τη φωνή μας στη δική τους έκκληση. Με το να συμμετέχετε μπορείτε τα γίνετε η πρώτη γενιά που θα δει κάθε παιδί του κόσμου να απολαμβάνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση».
Nelson Madela and Graca Macel, Απρίλιος 2002.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass