Επίκαιρα

Εγνατία οδός

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2009 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:08
Η διαδρομή Αλεξανδρούπολη - Ηγουμενίτσα μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσε πονοκέφαλο για τους οδηγούς και απαιτούνταν, περίπου δώδεκα ώρες. Με την ολοκλήρωση όμως της Εγνατίας Οδού, χρειάζονται μόλις 6,5 ώρες για μια απόσταση 670 χιλιομέτρων και ανοίγει νέους ορίζοντες, για την ανάπτυξη των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.
Η Εγνατία οδός ενώνει πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Κεντρικής Μακεδονίας - Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Ηπείρου), δέκα  πρωτεύουσες Νομών (Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή - Ξάνθη - Καβάλα - Θεσσαλονίκη - Βέροια - Κοζάνη - Γρεβενά - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα), 332 κωμοπόλεις και χωριά και τέσσερα λιμάνια (Αλεξανδρούπολης - Καβάλας - Θεσσαλονίκης - Ηγουμενίτσας).
Με τη λειτουργική Εγνατία οδό, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο από πλευράς οδικής συγκοινωνίας, που κρατούσε μακρότερα και σε απομόνωση τα δύο αυτά άκρα (Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη), από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση δε και των καθέτων αξόνων (Κρυσταλλοπηγής Καστοριάς - Προμαχώνας Σερρών - Νυμφαίο Ξάνθης - Ορμένιο Κήπους Έβρου, συνολικού μήκους 277 χιλιομέτρων), θα βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία των περιοχών αυτών, με τη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας πλέον αυτή, οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων και το λιμάνι της, να αποκτά και αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο, στην οικονομική δραστηριότητα (Εισαγωγές - Εξαγωγές), των όμορων γειτονικών χωρών (Αλβανία - Σκόπια - Βουλγαρία - Τουρκία).
Χάρη στην Εγνατία οδό, οι ενδιαφερόμενοι, θα ξεκινούν από το Δέλτα του Έβρου, περνούν από τα στενά του Νέστου, το Φαλακρό της Δράμας και θα καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη. Δεν μιλάμε απλώς για ένα δρόμο. Πρόκειται για έργο, που αποσκοπεί στην εξωστρέφεια όλης, της περιοχής της Ηπείρου, Μακεδονίας και της Θράκης, συνδέοντας την ανατολή με τη δύση και μέσω των καθέτων αξόνων το Βορρά και το Νότο. Και το ταξίδι συνεχίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, τη Βέροια, την Κοζάνη και στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλτα στα Γρεβενά. Η Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη) είναι πλέον 1,5 ώρα από τα δύο σημαντικά λιμάνια Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας. Έτσι δίδεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής αυτής.
 Η Εγνατία οδός μέσω της Πίνδου αγγίζει τη Θεσσαλία. Ο άξονας αυτός αλλάζει πλέον τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής (τουρισμού, μεταφορών, εμπορίου) και γίνεται μια γειτονιά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο. Και μέσω του γραφικού Μετσόβου και της λίμνης των Ιωαννίνων, οι ταξιδιώτες φτάνουν πλέον στον τελικό προορισμό, της Ηγουμενίτσας.
 Η οδός αυτή καταργεί στην πράξη τα γεωγραφικά σύνορα και βάζει στο περιθώριο την απομόνωση της μείζονος αυτής περιοχής. Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου, που αποτελούσε μέχρι τώρα το μεγάλο μειονέκτημα, γίνεται πλέον πλεονέκτημα, της περιφέρειας αυτής. Η Ήπειρος μετατρέπεται σιγά - σιγά σε κύριο και καίριο κόμβο της χώρας και με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δυτική πύλη εισόδου - εξόδου της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού ενώνεται η Βόρεια Ελλάδα με τα νησιά και ιδιαίτερα την Κέρκυρα και την Λευκάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και τουριστική τους ζωή.
 Ο αυτοκινητόδρομος αυτός μήκους 670 χλμ. και 947 χλμ. με τους κάθετους άξονες αποτελείται συνολικά από 73 οδικές σήραγγες και 428 γέφυρες. Για την κατασκευή του, που έγινε ως δημόσιο έργο, δαπανήθηκαν 7,5 δισ. ευρώ (τα 3 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συγχρηματοδότηση). Διατέθηκαν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον για κοιλαδογέφυρες, σήραγγες και «πράσινα περάσματα», για να προστατευθούν, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και άλλα μικρότερα θηλαστικά στην περιοχή, αλλά και για να διαφυλαχθεί, η φύση κυρίως της Πίνδου. Με το έργο αυτό αναδεικνύονται πανέμορφα τοπία της χώρας.
 Αναμένεται να παραδοθούν ακόμα μέχρι το Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους, δύο σήραγγες 830 και 380 μέτρων αντίστοιχα και από τους κάθετους οδικούς άξονες, έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, 113 χλμ. και πρόκειται να δοθούν άλλα 70 χλμ. εντός του 2009, επί συνολικού μήκους 277 χλμ. Προβλέπεται να λειτουργήσουν δέκα Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) και 13 Σταθμοί Διοδίων. Σήμερα λειτουργούν μόνο οι σταθμοί Διοδίων στον Πολύμηλο Κοζάνης και στα Ιωάννινα.
 Η σύγχρονη Εγνατία Οδός ακολουθεί τα ίχνη του ομώνυμου Ρωμαϊκού έργου. Η αρχαία Ρωμαϊκή οδός ξεκινούσε από το Βυζάντιο και τελείωνε στην Αδριατική στην Απολλωνία (σημερινό Δυρράχιου). Κατασκευάσθηκε το 146 π.Χ. από τον Ρωμαίο Γάιο Εγνάτιο, από τον οποίο πήρε την ονομασία της.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass