Οι λύσεις για 4 άλυτα γεωμετρικά προβλήματα

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2015 8:02



Του Χρήστου Ζιακούλη
ερευνητή - δασκάλου

Πέρασαν περίπου 60 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Ηλίας Ψωμόπουλος, μαθηματικός και δ/ντής του γυμνασιακού παραρτήματος Λιτοχώρου Πιερίας μας δίδαξε στην τάξη τη διχοτόμηση της γωνίας. Αυτός ο καθηγητής έθεσε στην τάξη και το πρόβλημα της τριχοτόμησης της γωνίας. Είπε στην τάξη. Όπως είδατε μπορούμε να διχοτομήσουμε, να χωρίσουμε στα δύο μία γωνία, δεν μπορούμε όμως να τριχοτομήσουμε, να χωρίσουμε στα τρία μια τυχούσα γωνία.
Εγώ σαν μαθηματικός ομολογώ πως προσπάθησα, αλλά δεν τα κατάφερα. Τώρα και όλοι εσείς μπορείτε να προσπαθήσετε. Ετσι τέθηκε το πρόβλημα της τριχοτόμησης της γωνίας ενώπιόν μας. Μας είπε πως αυτό και κάποια άλλα αποτελούν τα άλυτα προβλήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με συγκίνησε η ειλικρίνεια του καθηγητή και άρχισα να σκέπτομαι... Ολοι οι συμμαθητές προσπάθησαν άλλος λίγο, άλλος πολύ, άλλος καθόλου. Εγώ όμως προσπάθησα περισσότερα αλλά στο μυαλό μου φώλιασε η ιδέα της επίλυσης και κατά καιρούς ευκαιριακά με απασχολούσε στα χρόνια της μαθητικής μου ζωής και αργότερα της επαγγελματικής μου και διδασκαλικής ζωής.
Το έτος 1978 - 80 που βρέθηκα στην Αθήνα για μετεκπαίδευση (στο Μαράσλειο Διδασκαλείο) βρήκα σε κάποια βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Ομοτίμου καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών (μαθηματικού) Μαυρίκιου Α. Μπρίκα με τίτλο: "Τα περίφημα άλυτα γεωμετρικά προβλήματα της αρχαιότητας. Τετραγωνισμός κύκλου - Διπλασιασμός κύβου - Τριχοτόμηση γωνίας - Κανονικά πολύγωνα".
Τα αγόρασα, τα μελέτησα και άρχισα να ασχολούμαι πιο τακτικά και συστηματικά με τη μελέτη και λύση όλων των άλυτων γεωμετρικών προβλημάτων των 4 αλυτων που ανέφερα παραπάνω.
Είδα όλες τις λύσεις που δόθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τις μελέτησα όσο μπορούσα, γιατί δεν ήμουν και μαθηματικός, αλλά προσπάθησα...
Σκέφτηκα πως δόθηκαν πολλές λύσεις μέσα στους αιώνες που πέρασαν, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές (για διαφόρους λόγους) και τα προβλήματα για 2.500 περίπου χρόνια παρέμειναν άλυτα. Ετσι σκέφτηκα πως αν και εγώ ακολουθούσα έστω και κατά μέρος κάποια από τις λύσεις (που δόθηκαν) θα κατέληγα και εγώ στο ίδιο αποτέλεσμα, λύση όχι αποδεκτή.
Αποφάσισα τελικά να ασχοληθώ με τον ιδιαίτερο προσωπικό μου τρόπο και έτσι κατέληξα να δώσω τις λύσεις που σκέπτομαι να δώσω στη δημοσιότητα αρχικά στη Λάρισα, γιατί είμαι Θεσσαλός και ζω στη Λάρισα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αν χρειαστεί και αν δεν ενδιαφερθούν οι Λαρισαίοι πατριώτες και συμπολίτες μου. Ετσι θα περιμένω το ενδιαφέρον για παρουσίαση από ιδιώτες αλλά κυρίως από μαθηματικούς, συλλόγους μαθηματικών, φροντιστές και αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς για την παρουσίαση πρώτα στη Λάρισα.
Και τώρα μερικές πληροφορίες γύρω από τα προβλήματα και το καθένα χωριστά που με βοήθησαν στην εργασία της επίλυσης των 4 αλύτων γεωμετρικών προβλημάτων και της αυτόνομης (ανεξάρτητης) κατασκευής των κανονικών 7γώνον και 9γώνου α) Τριχοτόμηση γωνίας και διπλασιασμού κύβου β) Κατασκευής κανονικών γ) Τετραγωνισμού του κύκλου και δ) Της αυτόνομης κατασκευής των κανονικών 7γώνου και 9γώνου. Όπως δηλώνει ο ίδιος. Υστερα από πολυετή και πολύμοχθη εργασία για τη λύση των προβλημάτων, τώρα που πέτυχα τους στόχους (...) αποφάσισα να δώσω τις λύσεις (Χρήστου Ζιακούλη) στο κοινό και ιδιαίτερα στους αρμόδιους μαθητικούς να μελετήσουν τις εργασίες μου, να τις κρίνουν και ν΄ αποφανθούν για την ορθότητά τους και τη χρήση τους στους μαθητές των σχολείων (...) εκπαίδευσης...
Ακόμη και αν μ΄ αποδείξουν ότι υπάρχει λάθος ευχαρίστως θα το αποδεχθώ, όπως το δέχτηκαν και τόσοι άλλοι μεγάλοι του κόσμου, που προσπάθησαν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Είμαι ένας μικρός δάσκαλος και ταπεινός ερευνητής της μαθηματικής επιστήμης (της Γεωμετρίας) μπροστά στους μεγάλους (γίγαντες) της μαθηματικής επιστήμης της Ελλάδας και του κόσμου.
Όμως οι γραφικές φράσεις:
1) Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων (..)
και
2) Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός (...)
μου δίνουν το θάρρος, την πίστη και τη δύναμη να δηλώσω, πως θα δώσω στη δημοσιότητα τις λύσεις των (4) τεσσάρων αλύτων (μέχρι σήμερα) γεωμετρικών προβλημάτων.
1) Τριχοτόμηση γωνίας.
2) Διπλασιασμός του κύβου.
3) Τετραγωνισμός του κύκλου.
4) Κατασκευές κανονικών.
Ακόμη την αυτόνομη κατασκευή των 7γώνον και 9γώνου και μόνο με τη χρήση κανόνα και διαβήτη.
Μια μόνο λύση για το 7γωνο έδωσε ο Αρχιμήδης, όμως δεν έγινε αποδεκτή, γιατί δεν κατασκευάστηκε μόνο με κανόνα και διαβήτη.
Απεναντίας εγώ κατασκευάζω αυτά τα κανονικά μόνο με κανόνα και διαβήτη.
Και τώρα μια δήλωση και συγχρόνως εξομολόγηση...
Είμαι ένας απλός οδοιπόρος της ζωής και της μαθηματικής επιστήμης, δεν είμαι ούτε ορειβάτης, ούτε αναρριχητής. (Όμως ας μην το κρύψω, πάτησα κάποιες φορές την κορυφή του Ολύμπου. Όμως, προ πολλών ετών πήρα μια μεγάλη απόφαση, και ίσως να ήταν και επιπόλαιη και λανθασμένη, να πατήσω τις απάτητες κορυφές της Μαθηματικής επιστήμης και ειδικά της Γεωμετρίας... να λύσω τα τέσσερα (4) άλυτα γεωμετρικά προβλήματα:
1) Τριχοτόμηση τιχούσας γωνίας.
2) Διπλασιασμού του κύβου.
3) Κατασκευές κανονικών σχημάτων.
4) Τετραγωνισμού του κύκλου.
Ετσι προσπάθησα σε μια διάρκεια πολλών ετών (περίπου 60) να ανέβω στις απάτητες μέχρι σήμερα κορυφές της μαθηματικής επιστήμης και ειδικά της Γεωμετρίας. Δεν το κρύβω ότι συνάντησα πολλές δυσκολίες και μερικές φορές αναγκάστηκα να γίνω από απλός οδοιπόρος (διαβάτης), συστηματικός ορειβάτης και κάποιες φορές θαρραλέος αναρριχητής.
Είναι αλήθεια ότι κουράστηκα πάρα πολύ στη διάρκεια της μέχρι σήμερα ζωής μου, αλλά κατάφερα να κάμω το όνειρο πραγματικότητα, να πατήσω τις απάτητες μέχρι σήμερα κορυφές. Και τώρα είμαι αποφασισμένος να γίνω οδηγός και να δείξω το δρόμο της κατάκτησης των κορυφών από όσους ενδιαφέρονται και κυρίως από τους μαθητές των σχολείων μας.
Τώρα έχω τις λύσεις του Χρήστου Ζιακούλη των (4) αλύτων γεωμετρικών προβλημάτων και είμαι έτοιμος να τις δώσω στο κοινό και στην κριτική των αρμόδιων μαθηματικών...
Επίσης έχω να παρουσιάσω και την αυτόνομη (ανεξάρτητη) κατασκευή των: 9γώνου και 7γώνου και μόνο με κανόνα και διαβήτη.
Οσον αφορά στο 7γωνο ο μόνος που το κατασκεύασε ήταν ο Αρχιμήδης, αλλά όχι με κανόνα και διαβήτη γι΄ αυτό δεν έγινε αποδεκτή η λύση του.
Εγώ νομίζω για τη λύση των προβλημάτων έκανα αυτό που ήθελα και μπορούσα να κάμω. Τώρα και όλοι οι άλλοι ας κάνουν αυτό που πρέπει να κάμουν...
(Σ.Σ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρ. Ζιακούλης προτίθεται να παρουσιάσει στη Λάρισα, σε όποιον φορέα ενδιαφερθεί για την έρευνά του).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass