«Έλληνες αεί παίδες εισίν»

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2015 8:08

* Του Κων/νου Ι. Παπακωνσταντίνου

Ο Πλάτων στο έργο του «Τίμαιος», βάζει τον Αιγύπτιο ιερέα να λέει στον Σόλωνα, ότι οι «Έλληνες αεί παίδες εισίν». Δηλ. ότι οι Έλληνες παραμένουν πάντα παιδιά. Εμείς κρατήσαμε τη ρήση αυτή σαν έναν χαρακτηρισμό, πως εμείς οι Έλληνες, είμαστε πάντα παιδιά ανέμελα, πως δεν εμβαθύνουμε στα πράγματα, λίγο παράτολμοι, αλλά και εγωιστικοί.

Όμως ο Αιγύπτιος ιερέας το λέει ξεκάθαρα, πως οι Έλληνες σαν παιδιά, ποτέ δεν διδάσκονται από την Ιστορία και το παρελθόν τους. Δεν διδάσκονται από τη σοφία των προγόνων τους. Δεν αξιοποιούν την Ιστορία και τη διδαχή των προγενέστερων γενεών, που είναι τόσο πλούσια πηγή σε διδάγματα και μάθηση. Δεν αξιοποιούν αυτό που λέει σήμερα ο λαός μας: «Ο παθιός και μαθιός». Χάνουν ένα βάθρο ισχυρό. Έναν τηλαυγή φάρο για την ομαλή μας ιστορική πορεία. Εμείς θα το λέγαμε σήμερα, ότι στερούμεθα μιας δημοκρατικής, ηθικοπλαστικής παιδείας. Ο καθένας μας σκέπτεται και ενεργεί, σα ν` ανακαλύπτει τα πάντα για πρώτη φορά. Αδιαφορούμε για την Ιστορία μας. Πολλοί μάλιστα Έλληνες, όχι μόνον ανιστόρητοι, αλλά και εσκεμμένοι παραχαράκτες την παραποιούν, όπως λ.χ. η αναίσχυντη Ρεπούση, ο κυνικός Φίλης και άλλοι. Θυμόμαστε και τιμούμε το παρελθόν μας με φαμφάρες και λογύδρια. Όμως δεν μαθαίνουμε απ` αυτό. Τόσα χρόνια υπό το κράτος της αβελτηρίας, του ωχαδερφισμού και του εγωισμού, πνιγόμαστε σε μια έλλειψη πολιτικής αυτοσυνειδησίας. Αλλά όποιος αγνοεί την Ιστορία του και πιο πολύ την παραποιεί, δεν έχει μέλλον. Σαν Έλληνες ποτέ δεν διδαχθήκαμε από τις έριδες, τις εμμονές ή τις ιδεοληψίες μερικών κακών στιγμών της Ιστορίας μας. Μα ούτε και από τα έπη των δικών μας. Έτσι φτάσαμε σήμερα ο ένας στους πέντε Έλληνες (Χρυσαυγίτες και Κομμουνιστές) να είναι οπαδοί ενός ολοκληρωτισμού. Τριακόσιοι υπεύθυνοι πολιτικοί του Κοινοβουλίου, βλέπουν μπροστά τους το χάος και την καταστροφή της Πατρίδας μας και πορεύονται προς τα εκεί. Συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, στραβωμένοι από τα κομματικά τους πάθη. Αλλά και ποιος λαός ξεγελασμένος από τόσα ματζούνια, παλαβά και δοκιμασμένα ως βλαβερά, όπως εκλογές κάθε τόσο, κι άλλες κυβερνήσεις κι άλλοι ηγέτες κι αυτός να μένει εκεί κολλημένος; Αλλά και ποιος να πείσει τον άρρωστο να πάρει το φάρμακό του, άμα αυτός θαρρεί πως είναι καλά;

Βογγάμε από έλλειψη κρατικών εσόδων, λόγω της φοροδιαφυγής, αλλά κανείς δεν ζητά ούτε δίνει απόδειξη. Ποιος δεν είναι πρόθυμος να ξεγελάσει την Εφορία; Φωνάζει ο Τσίπρας για επενδύσεις. Δυστυχώς όμως οι άσχετοι παλιάτσοι της κυβερνητικής πασαρέλας, τις δυναμιτίζουν. Ο Αλκιβιάδης κατηγορήθηκε για τον αποκεφαλισμό των Ερμών, που ξεσήκωσε τους Αθηναίους και τον κατεδίκασαν. Εμείς όμως τρέφουμε μια εγχώρια τρομοκρατία, σε μια Πατρίδα, που τρώει τις σάρκες της. Πολλοί βραδύνοες την αποκαλούν αντίδραση των αδικημένων.

Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία μία υποψία ή κατάχρηση Δημοσίου χρήματος, οδηγούσε αμέσως σε θανατική καταδίκη. Εδώ έχουμε μπαχτσίσια, φακελάκια και κομπίνες, που θριαμβεύουν ατιμώρητα. Ξεσηκωθήκαμε όλοι μας για τον ΦΠΑ 23% στα Σχολεία, δηλ. ποια Σχολεία, τα σαράβαλα χωρίς δασκάλους και προγράμματα. Πότε όμως οι 300 του Κοινοβουλίου, αλλά και ο λαός, ξεσηκώθηκαν, για να πατάξουν το αρρωστημένο εκπαιδευτικό μας σύστημα με ένα σύγχρονο; Ποτέ. Δε ρωτήσαμε να μάθουμε, πώς οι Ίωνες της Μικράς Ασίας με τόσες αντιξοότητες, είχαν υποδειγματικά Σχολεία; Ο Σόλων έκανε τους σοφούς Νόμους και έπεισε τους Αθηναίους να μην τους αλλάξουν μέσα σε 10 χρόνια. Εμείς τον σωτήριο Νόμο της Διαμαντοπούλου και όχι μόνο, τον αλλάξαμε πριν τον εφαρμόσουμε…

Τα «καινά δαιμόνια» του Σωκράτη τύφλωσαν τους Αθηναίους και του έδωσαν το κώνειο. Τα σημερινά μας καινά δαιμόνια, τα αντεθνικά, τα αλλοπρόσαλλα, τα βέβηλα, γιατί δρουν ατιμώρητα; Πόσοι έβαλαν το χεράκι τους, για να μας φέρουν ως το χάος; Κλήθηκαν να λογοδοτήσουν και να κρεμαστούν; Πιασμένοι χέρι, χέρι οι Αθηναίοι, Θεσπιείς, Σπαρτιάτες, οι Πανέλληνες, ξέχασαν τις πολιτικές τους αντιθέσεις και εχθρότητες και νίκησαν τους Πέρσες, σώζοντας την Ελλάδα. Εμείς αεί παίδες ξεχνάμε το απλό και κρίσιμο μάθημα. Ότι οι νίκες γεννιούνται μέσα από την ενότητα. Ενώ οι ήττες είναι απόρροια διχόνοιας, αγνωσίας και ιδεοληψίας. Είναι δυνατόν με τέτοια θολούρα, που έχουν στο κεφάλι τους Φασίστες, Κομμουνιστές, Ψευτοδημοκράτες, αλλοπρόσαλλοι, ιδιοτελείς, ανίκανοι, τρωκτικά, απάτριδες και αντίχριστοι να συνεργαστούν; Ποτέ. «Πατρός τε και μητρός τε και άλλων προγόνων, τιμιώτερον εστί η Πατρίς» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Γνωστή και θλιβερή είναι σήμερα η αποδόμηση και η καπηλεία των λέξεων Πατρίδα - Έθνος. Μας πνίγουν τα ρεύματα Διεθνισμού. Εμείς αρνούμεθα το νέκταρ της ελληνοχριστιανικής μας παρακαταθήκης. Δίκαιο είχε ο Πλάτων που έλεγε: «Έλληνες αεί παίδες εισίν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass