Ο π. Νικόδημος Μπιλάλης (1929-2014)

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:46

 

Τρείς μεγάλες απώλειες στον πνευματικό χώρο της εκκλησίας μας είχαμε την περασμένη χρονιά. Έφυγαν από κοντά μας χαρισματικοί, λόγιοι, και άξιοι μοναχοί του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα ο π. Γεώργιος Καψάνης για χρόνια ηγούμενος στην μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, ο π. Μωυσής λόγιος και συγγραφέας βιβλίων, και ο π. Νικόδημος Μπιλάλης μοναχός και προστάτης των πολυτέκνων ανά την Ελλάδα.

Μεγάλη λοιπόν η απώλεια του π. Νικόδημου Μπιλάλη ο οποίος εκοιμήθη στις 4-6-2014 στη Καψάλα του Αγίου Όρους όπου ζούσε αρκετά χρόνια, και ήταν ο ιδρυτής και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.ΦΙ.Π (Πανελλήνια Ένωση Φίλων Πολυτέκνων), καθώς και ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης».

Ήταν μια καθαρή και γνήσια ελληνορθόδοξη ψυχή, αφού στέρησε πολλά από τον εαυτό του για να τα δώσει πλουσιοπάροχα υπέρ των πολυτέκνων. Θεολόγος και Φιλόλογος ο π Νικόδημος έγραψε πολλά θεολογικά συγγράμματα, επίσης συμμετείχε σε Θεολογικά και δημογραφικά συνέδρια με διάφορες και ποικίλες εισηγήσεις, οι οποίες πάντοτε εντυπωσίαζαν το οποιοδήποτε ακροατήριο που τύχαινε πάντοτε να είναι πυκνό και να αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

Πριν λοιπόν από 35 χρόνια περίπου, αν θυμάμαι καλά, προτού να ακολουθήσω το δρόμου του έγγαμου βίου έτυχε να παρακολουθήσω μια ομιλία του ένα πρωινό Κυριακής στον σινεμά Διονύσια (οι παλιοί Λαρισαίοι) θα τον θυμούνται.

Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο, σκεφθείτε ότι αν και το θέμα ήταν για το Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί «άσχετοι» με την πολυτεκνία, όπως ένας από όλους ήμουν και εγώ ο ίδιος. Με επιχειρήματα τεκμηριωμένα, με αποδεικτικά στοιχεία ατράνταχτα απέδειξε σε όλο το ακροατήριο ότι όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται για να έχουμε έστω μια μικρή αύξηση του πληθυσμού θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 4 παιδιά. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια μικρή αύξηση του πληθυσμού της χώρας, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα έχουμε μείωση του πληθυσμού.

 Οι στόχοι του λοιπόν στο τιμόνι της Π.Ε.ΦΙ.Π ήταν κυρίως δύο. Ο διαρκής αγώνας του για τις τεράστιες διαστάσεις που έλαβαν οι εκτρώσεις στην Ελλάδα (τριπλάσιες από τις γεννήσεις), είτε στα Μ.Μ.Ε, είτε με το περιοδικό που για πολλά χρόνια εξέδιδε και το οποίο ακόμη και σήμερα μετά την εκδημία του συνεχίζει να μοιράζεται δωρεάν από τα παγκάρια των ναών.

Ο δεύτερος στόχος λοιπόν του π. Νικόδημου ήταν να ανακουφίζει τις πολύτεκνες αλλά και τις υπέρ πολύτεκνες οικογένειες υλικά. Η Π.Ε.ΦΙ.Π πλήρωσε δάνεια όταν έφτανε η ώρα πλειστηριασμού κάποιου σπιτιού πολυτέκνων, καθώς επίσης και για εξώσεις λόγω οφειλών από ενοίκια κ.λπ.

Ο αιφνίδιος θάνατος του ύστερα από ατύχημα στην ηλικία των 85 ετών αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Όλες οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να νιώθουν ορφανές. Ευχόμαστε όλοι να τον αναπαύει ο Θεός και να τον κατατάξει ανάμεσα στους εκλεκτούς του.

Ιωάννης Κομόπουλος, Πολύτεκνος Εκπαιδευτικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass