ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ…

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» και ο έρανος στο Δημοτικό Σχολείο Πυργετού για δημιουργία εθνικού στόλου

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2017 17:45

Με αφορμή το δημοσίευμα στις 30-7-2017, στην έγκριτη «Ελευθερία», το οποίο αφορούσε στο καταδρομικό Αβέρωφ, θα ήθελα να κάνω γνωστό στο αναγνωστικό σας κοινό τα παρακάτω:

 Από το βιβλίο του δημοδιδασκάλου Γρηγ. Δ. Παπαδημητρίου «Φωνή εκ του Ολύμπου», μαθαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος δάσκαλος υπηρετούσε το 1907 στο Δημοτικό Σχολείο του Πυργετού.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1907 με το πάθος του, την εθνική του συνείδηση και τον εθελοντισμό του, οργάνωσε και διεκπεραίωσε έναν έρανο στον Πυργετό, για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό τη δημιουργία εθνικού στόλου.

Στη συγκέντρωση αυτή μίλησαν 6 μαθητές καθώς και ο ίδιος, και με τις παραινέσεις προς τους κατοίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, κατόρθωσε να αγοραστούν 300 λαχεία του εθνικού στόλου και των αρχαιοτήτων της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας έτσι το ποσό των 300 δραχμών.

Τα χρήματα στάλθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών (Γραφείον του Λαχείου του Εθνικού Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος), με το παρακάτω διαβιβαστικό και ακολούθησε και η απάντηση του τότε υπουργού κ. Καλογερόπουλου.

Κατά τη μαρτυρία του καθηγητού μου κ. Γεωργίου Τσελίκη (από την Κορμίστα Σερρών), τον ίδιο έρανο έκανε κρυφά και για τον ίδιο σκοπό στη σκλαβωμένη Μακεδονία και ο Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών Χρυσόστομος (μετέπειτα Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης).

Οι ομιλίες των 6 μαθητών και του δασκάλου βρίσκονται αναδημοσιευμένες στο βιβλίο μου «Δημοτικό Σχολείο Πυργετού στη διαδρομή του χρόνου 1840-2015».

Αστέριος Β. Λουλούδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1