Η 95χρονη ιστορία της «Ελευθερίας»

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2017 20:15

Ένα δισέλιδο σε 500 αντίτυπα (φύλλα) ήταν η «Ελευθερία» όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 19 Οκτωβρίου 1922 στο αναγνωστικό κοινό της Λάρισας, ως εβδομαδιαία εφημερίδα.

Είναι η ημέρα έκδοσης του πρώτου φύλλου της «Ελευθερίας».

Οι Λαρισαίοι κρατούν στα χέρια τους τη νέα –δισέλιδη τότε- εφημερίδα, η οποία εξ αρχής αναδεικνύει το τοπικό, τόσο στην ειδησεογραφία όσο και τη θεματολογία της.

Ας δούμε τις ημερομηνίες – σταθμούς της:

15 Δεκεμβρίου 1922

Η «Ελευθερία», δύο μόλις μήνες μετά την έκδοσή της, μετατρέπεται σε καθημερινή εφημερίδα. Πρόκειται για καινοτομία αλλά και μια τολμηρή απόφαση για την εποχή εκείνη τόσο γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες (με σημαντικότερη αυτή του Θρασύβουλου Μακρή, που επιχείρησε να καθιερώσει τη «Μικρά» του σε τρισεβδομαδιαία εφημερίδα) είχαν καταλήξει σε αποτυχία όσο και γιατί η Λάρισα ήταν στα χρόνια του '20 μια μικρή επαρχιακή πόλη, με φτωχούς και - κυρίως - αρκετούς αναλφάβητους κατοίκους.

Δεν συνέβη το ίδιο όμως με την «Ε». Κι αυτό γιατί είχε προηγηθεί μεγάλη προσπάθεια, μια σοβαρή κι επαγγελματική προετοιμασία, με τα πλέον σύγχρονα εκτυπωτικά μηχανήματα της εποχής και μ' ένα μικρό, αλλά ευέλικτο κι οργανωμένο δημοσιογραφικό επιτελείο.

Ξεκίνησε με λίγες εκατοντάδες φύλλα, αλλά σύντομα αύξησε θεαματικά την κυκλοφορία της, αποκτώντας σταθερούς και μόνιμους αναγνώστες, οι οποίοι «δέθηκαν» μαζί της.

1871

Γεννιέται στο χωριό Λυκόσουρα της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου

ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος. Ήταν 41 ετών όταν ίδρυσε και εξέδωσε την εφημερίδα «Ελευθερία».

Από την ηλικία των 9 ετών βρίσκεται στην Αθήνα, όπου δουλεύει ως εφημεριδοπώλης στο Κεντρικό Πρακτορείο των Αθηναϊκών Εφημερίδων. Το 1891 επιχειρώντας να δημιουργήσει κάτι δικό του, με την πείρα και τα χρήματα που έχει αποκτήσει, φτάνει στον Βόλο και στήνει τη δική του επιχείρηση - ένα μικρό πρακτορείο διανομής εφημερίδων.

Το 1909 η επιχειρηματική του δράση επεκτείνεται στον Αλμυρό, όπου συστήνει μια δεύτερη μονάδα η οποία περιλαμβάνει, εκτός του πρακτορείου εφημερίδων, βιβλιοπωλείο και τυπογραφείο.

Το 1914, αποφασίζει να διευρύνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη Λάρισα, αγοράζοντας το πρακτορείο εφημερίδων που διατηρούσαν οι αδελφοί Παπακωνσταντίνου (από τους Αγίους Αναργύρους), συνδυάζοντάς το και με την ίδρυση ενός βιβλιοπωλείου.

 Το 1922 και μετά από πολύμηνη προετοιμασία, οργάνωση και αγορά σύγχρονων τυπογραφικών μηχανημάτων, ο Γ. Δημητρακόπουλος προχωρά στην έκδοση της «Ελευθερίας», με πρώτο διευθυντή τον Αντώνη Σιτρά, τον οποίο το 1924 αντικαθιστά ο Βασίλης Ναός. Η «Ελευθερία» αποτέλεσε τότε σημαντικό εκδοτικό γεγονός και συνέχισε την παράδοση του Φιλελευθερισμού (ο Γ. Δημητρακόπουλος ήταν ένθερμος οπαδός του Βενιζέλου), που είχε δημιουργήσει η «Μικρά» του Θρασύβουλου Μακρή.

Ο Γ. Δημητρακόπουλος πέθανε το 1967 σε ηλικία 96 ετών.

1935

Τη διεύθυνση της «Ελευθερίας» αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, Βασίλης, σε ηλικία 25 ετών. Πτυχιούχος της Νομικής, στοχεύει στην κυκλοφοριακή άνοδο και τη βελτίωση της θεματολογίας, ανανέωσε τα τυπογραφικά στοιχεία, εκσυγχρόνισε τη σελιδοποίηση και εμπλούτισε το περιεχόμενο με θέματα κουλτούρας.

Η αλλαγή αυτή, πράγματι απέδωσε κυκλοφοριακούς καρπούς. Η εφημερίδα άρχισε σιγά - σιγά να γίνεται οικονομικά αυτοδύναμη, να έχει παρεμβατικό λόγο και να ξεχωρίζει για την ποιότητα της, από τα άλλα επαρχιακά φύλλα της εποχής. Η ανοδική αυτή πορεία διακόπτεται το 1941, με την εισβολή των στρατευμάτων κατοχής. Τη θέση της «Ελευθερίας» και του «Ημερήσιου Κήρυκα» παίρνει η κοινή έκδοσή τους, με τον τίτλο «Λαρισαϊκός Τύπος» και ο Βασίλης Δημητρακόπουλος αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα, αναπτύσσοντας εκεί άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

1945

Τη χρονιά αυτή αρχίζει να έχει ενεργό συμμετοχή και ο δεύτερος γιος του Γ. Δημητρακόπουλου, Παναγιώτης.

Με την απελευθέρωση και την αποχώρηση του αδελφού του Βασίλη, αναλαμβάνει πλήρως την εφημερίδα, για να την οδηγήσει αργά, μεθοδικά και σταθερά, στην κορυφή του επαρχιακού Τύπου.

Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο, αλλά εγκαταστάθηκε στη Λάρισα από τα παιδικά του χρόνια. Την πορεία και την εξέλιξη της «Ελευθερίας» άρχισε να την παρακολουθεί από τα νεανικά του χρόνια και η αγάπη του γι' αυτήν αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την επιχειρηματική κι εκδοτική δραστηριότητά του.

Πρώτος αυτός από τους εκδότες του επαρχιακού Τύπου «πέρασε» την εφημερίδα του από την τυπογραφία στη λινοτυπία (1951). Πρωτοπόρος υπήρξε και στην εισαγωγή της φωτοστοιχειοθεσίας και της όφσετ εκτύπωσης (1981).

Στα χρόνια του η «Ελευθερία» έγινε μια πλήρης εφημερίδα. Καταξιώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Η κυκλοφορία της εκτινάχτηκε, γεγονός που της επιτρέπει να απολαμβάνει, εδώ και χρόνια, τον τίτλο της ναυαρχίδας του επαρχιακού Τύπου.

2004

Με τον θάνατο του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, αναλαμβάνει η σύζυγός του Δανάη. Σε οικονομικά δύσκολες εποχές, η «Ε» παραμένει μια ζωντανή και ελεύθερη φωνή, χάρη στην οικονομική της ανεξαρτησία, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην ανάπτυξη του τόπου και ενισχύοντας, όσο οι καιροί της το επιτρέπουν, φορείς που έχουν ανάγκη.

2017

Η «Ε» συνεχίζει τη σταθερή πορεία της, παρά την οικονομική κρίση στη χώρα, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass