ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

25-11-1942: Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 17:10
Οι 12 σαμποτέρ του Γοργοπόταμου. Όρθιοι από αριστερά, 1ος ο Θέμης Μαρίνος, 4ος ο Γουντχάουζ, 6ος ο Μάγιερ Οι 12 σαμποτέρ του Γοργοπόταμου. Όρθιοι από αριστερά, 1ος ο Θέμης Μαρίνος, 4ος ο Γουντχάουζ, 6ος ο Μάγιερ

Ο γεωπόνος Θανάσης Κλάρας δημιούργησε αντάρτικο στρατό στη Ρούμελη και μάλιστα του έδωσε και την ονομασία Ελληνικός Λαϊκός Αντάρτικος Στρατός (Ε.Λ.Α.Σ.).

Αλλά ο Σιάντος ως γραμματέας του ΚΚΕ και ο Θανάσης Χατζής ως Γ.Γ. του ΕΑΜ στον τίτλο Ε.Λ.Α.Σ. αντί Αντάρτικος Στρατός, είπαν Απελευθερωτικός Στρατός. Ο Κλάρας στη Δομνίτσα της Ευρυτανίας, στις 12 Μαΐου 1942 έβγαλε λόγο στους συγκεντρωμένους χωρικούς: «Πατριώτες, είμαι ο ταγματάρχης του πυροβολικού Άρης Βελουχιώτης. Από σήμερα κηρύσσω την Επανάσταση κατά των κατακτητών της Ελλάδας. Είμαστε το πρώτο τμήμα του Επαναστατικού στρατού που λέγεται Ε.Λ.Α.Σ.» (βιβλ.2,σελ.206).

Ο Ναπολέων Ζέρβας δημιούργησε αντάρτικο στρατό σε συμφωνία με το ΣΜΑ (Στρατηγείο Μέσης Ανατολής). Είπαν ότι θα του έστελναν και 3.500 χρυσές λίρες αλλά τελικά ο Ζέρβας έλαβε 1.000 και άρχισε με φίλους του αποστράτους στρατιωτικούς στην Αθήνα και στην επαρχία τη δημιουργία στρατιωτικών πυρήνων. Η ίδρυση της στρατιωτικής οργάνωσης του Ε.Δ.Ε.Σ. έγινε στις 27.07.1942, την οποία ονόμασε Ε.Ο.Ε.Α. (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1942 ο Άρης είχε 150 άντρες και ο Ζέρβας είχε 60. Το βάπτισμα του πυρός με τους Ιταλούς, ο Άρης το έδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 1942 με καμιά απώλεια. Ο Ζέρβας το έδωσε στις 3 Νοεμβρίου 1942 σε μια συμπλοκή με τους Ιταλούς, όπου είχε την απώλεια του Γεώργιου Αντωνίου από το Κλειδί της Βοιωτίας. Ενώ η ομάδα του υποχωρούσε προς την Ευρυτανία ο ασυρματιστής του από την Αθήνα, Αριστείδης Νικολαΐδης, του έφερε μήνυμα ότι τον αναζητεί κάποιος Άγγλος με το ψευδώνυμο «Αναγνώστου». «Επρόκειτο για τον ταγματάρχη του αγγλικού στρατού Κρίστοφερ ή Κρις Μόνταγκιου Γουντχάουζ, γιος λόρδου και γνωστού κλασικού φιλόλογου. Ο άνθρωπος αυτός επρόκειτο να παίξει τεράστιο ρόλο στον ελληνικό ανταρτοπόλεμο και το όνομά του θα γινόταν πασίγνωστο στην Ελλάδα». (βιβλ.2,σελ.221).

Ο αξιωματικός του Ζέρβα που συνόδευε τον Κρις, Μυριδάκης Μιχαήλ του άλλαξε και το όνομα και από Αναγνώστου, τον έκανε Ευάγγελο Χρήστου και με αυτό τον σύστησε στον Ζέρβα που τους περίμενε στο χωριό Αργύρια Φθιώτιδας, στο σπίτι του παππά Νατσούλη. Εκεί ο Κρις στις 11.11.1942 είπε στον Ζέρβα ότι έρχεται από το ΣΜΑ με αρχηγό τον συνταγματάρχη Έντυ Μάγιερς και με σκοπό να ανατινάξουν μια από τις τρεις γέφυρες: Γοργοπόταμο, Παπαδιά ή Ασωπό. Ο στόχος ήταν να ανακόψουν την τροφοδοσία των Γερμανών στην Βόρεια Αφρική. Ο Ζέρβας συμφώνησε. Στις 12 Νοεμβρίου με τους 60 αντάρτες του και τον Κρις αναχώρησαν για την επιχείρηση Γοργοπόταμος.

Εν τω μεταξύ από τον Απρίλιο του 1942 έγινε συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπου της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ, Δ. Μπενετάτου με εκπρόσωπο του συνδέσμου του στρατηγείου μέσης Ανατολής Γερ. Αλεξάτου με σκοπό την ενίσχυση του αντάρτικου ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από το στρατηγείο με αεροπορικές ρίψεις όπλων και εφοδίων στις αγωνιζόμενες ανταρτικές ομάδες εναντίον των Γερμανών. Τρεις ρίψεις πήρε και ο Άρης Βελουχιώτης, ενώ εκείνη την ημέρα ο Αλεξάτος έδωσε και 220 χρυσές λίρες για ενίσχυση του αγώνα.

Οι 12 Άγγλοι σαμποτέρ ήρθαν με τρεις αεροπορικές αποστολές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Γκιώνα. Τέσσερις σαμποτέρ η κάθε αποστολή και τεχνικό και εκρηκτικό υλικό με δύο αποστολές τον Νοέμβριο και η τελική στις 30 Οκτωβρίου 1942. Σε κάθε αποστολή ο ένας από αυτούς μιλούσε ελληνικά.

Πηγαίνοντας προς Γοργοπόταμο ο Ζέρβας με την ακολουθία του διαπίστωσε ότι η δύναμη των 60 ανταρτών δεν ήταν επαρκής για την ανατίναξη της γέφυρας και έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Άρη Βελουχιώτη για σίγουρο αποτέλεσμα της επιχείρησης. Η συνάντησή τους έγινε στη Βίνιανη στις 17 Νοεμβρίου, όπου ο στρατηγός Ζέρβας διαπίστωσε ότι ο βαθμός του Βελουχιώτη ως ταγματάρχη πυροβολικού ήταν ψεύτικος αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Όλα πήγαν καλά και η ανατίναξη της γέφυρας έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 με την συμμετοχή και των 150 ανταρτών του Άρη και τριών αδελφών Αγουρίδη από τον Γοργοπόταμο, μέλη του ΕΔΕΣ που βοήθησαν τα μέγιστα τον Κρις λόγω εντοπιότητας.

«Ως προς την αξιολόγηση των ηγετών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Κρις Γουντχάουζ ότι χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν η ανατίναξη, χωρίς τον Άρη δεν θα πετύχαινε» (βιβλ.1,σελ.36).

Βιβλιογραφία :

1. «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», ΤΟΜΟΣ 1ος, ΕΚΔ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ,1999

2. «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941-1944», ΤΟΜΟΣ 1, ΣΟΛΩΝ ΝΕΟΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΑΘΗΝΑ,2011

 

Από τον Στέφανο Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass