ΠΩΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ * ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ 6 ΛΕΞΕΩΝ…

Karl Marx Stadt gibts nicht mehr! (*)

(*) Η πόλη Καρλ Μαρξ δεν υπάρχει πια!

Δημοσίευση: 10 Νοε 2019 22:09

Όπως συχνά συμβαίνει στην καθημερινή ζωή έτσι και στην Ιστορία, μικρές στιγμές σηματοδοτούν και φέρνουν μεγάλες αλλαγές. Τριάντα χρόνια πριν, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, κατέρρευσε ένας ολόκληρος κόσμος.

Το Τείχος του Βερολίνου δεν συμβόλιζε μόνο τη φυσική-γεωγραφική διαίρεση της Ευρώπης, αλλά πρωτίστως το χάσμα Ανατολικού και Δυτικού κόσμου και την ιδεολογική απόσταση σοσιαλισμού και καπιταλισμού.

Μέσα σε λίγες ώρες γύρισε σελίδα η σύγχρονη Ιστορία. Σε πείσμα μιας παράδοσης της Ευρώπης, αυτή τη φορά η αλλαγή ήταν αναίμακτη και ειρηνική. Σ΄αυτό ίσως συνέβαλε, ότι τα γεγονότα υπήρξαν τόσο απρόσμενα και καταιγιστικά, ώστε ξεπέρασαν όσους είχαν τη δυνατότητα (αν την είχαν πια), να τα χειραγωγήσουν, πόσο μάλλον να τα εκμεταλλευτούν.

Η φράση της νυν καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ότι το βράδυ εκείνο έκανε απλά …τη συνήθη εβδομαδιαία της σάουνα, αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο το πόσο ανυποψίαστος και αποσβολωμένος υπήρξε όλος ο κόσμος για το τι συνέβαινε. Ελλείψει κοινωνικών δικτύων οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι γραφόταν Ιστορία.

Κι αν η Μέρκελ έπαιρνε το καυτό μπάνιο της, κάποιους συμπολίτες μας εδώ στη Λάρισα, είναι βέβαιο ότι τα γεγονότα εκείνων των ωρών είχαν λούσει με κρύο ιδρώτα…

Νοέμβριος του 1989 λοιπόν. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη των διερευνητικών εντολών που θα φέρουν στη διακυβέρνηση την, βραχείας διάρκειας, οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, υπό τον καθηγητή Ξ. Ζολώτα. Η πόλη της Λάρισας αναμένει την ενθρόνιση του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη (νυν Γουμενίσσης) Δημητρίου.

Πέμπτη βράδυ 9 Νοεμβρίου: Στο γραφείο του δημάρχου Λαρίσης Αριστείδη Λαμπρούλη, βρίσκεται όλη σχεδόν η ηγετική ομάδα της δημοτικής αρχής, αλλά και στελέχη του τοπικού ΚΚΕ. Μαζί με τον δήμαρχο, οι διατελέσαντες αντιδήμαρχοι Χριστ. Δαμάνης και Χρ. Σκαρλάτος, ο παλαιός πρόεδρος των επαγγελματιοβιοτεχνών Δημ. Γιαννούκας και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες. Δεν συζητούν για κάποια θέματα της πόλης. Είναι απορροφημένοι στη «μικρή οθόνη», παρακολουθώντας από τα δελτία ειδήσεων τα τεκταινόμενα στο Ανατολικό Βερολίνο. Ανδρωμένοι πολιτικά και ιδεολογικά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάποιοι, θιασώτες του σιδηρού παραπετάσματος, αγωνιούν –και δικαίως- για τα επερχόμενα.

Ένας προτείνει κάτι. Αμέσως καλείται στο γραφείο νεαρός συμπολίτης, οικονομολόγος. Εκείνη την περίοδο κάνει την πρακτική του εξάσκηση στο γραφείο του γενικού συντονιστή του Δήμου. Ως γερμανοτραφής γνωρίζει άπταιστα γερμανικά. Η Λάρισα έχει, εδώ και μερικούς μήνες, αδελφοποιηθεί με την ανατολικογερμανική πόλη Karl Marx Stadt (Κάρλ Μάρξ), μια από τις αρκετές πόλεις του τότε ανατολικού μπλοκ με τις οποίες η δημοτική αρχή του Αριστείδη Λαμπρούλη είχε προχωρήσει σε αδελφοποιήσεις.

Του δίνουν ένα τηλεφωνικό νούμερο και του ζητούν να επικοινωνήσει με το δημαρχείο της πόλης, να αναζητήσει, ει δυνατόν τον δήμαρχο και να μάθει τι συμβαίνει. Διότι, μπορεί η κρατική τηλεόραση να μιλά για κοσμογονικές αλλαγές, αλλά δεν παύει να είναι ένα μέσο ενημέρωσης του δυτικού κόσμου…

Πράγματι ο συμπολίτης μας σχηματίζει το νούμερο. Δεν αποκρίνεται ο δήμαρχος, αλλά κάποιος υπάλληλος του Δημαρχείου, τον οποίο καλησπερίζοντας, ερωτά:

- Δημαρχείο της Κάρλ Μαρξ εκεί;

-Για να λάβει την απάντηση: Η πόλη Καρλ Μαρξ δεν υπάρχει πια (Karl Marx Stadt gibts nicht mehr). Έξι λέξεις συνολικά τις οποίες μετέφερε αμέσως στον δήμαρχο. Ο Αριστείδης Λαμπρούλης δεν χρειάστηκε περισσότερα… Ευχαρίστησε και αποχαιρέτισε τον νεαρό οικονομολόγο.

Κάπως έτσι πληροφορήθηκε η «επίσημη» Λάρισα την πτώση του Τείχους.

Στη Λάρισα, όπως και αλλού, δεν έγιναν κάποιες εκδηλώσεις για το ιστορικό γεγονός. Περίπου 15 ημέρες μετά, ο τοπικός Ελληνοσοβιετικός Σύνδεσμος σε εκδήλωση για τα 72 χρόνια της επανάστασης των μπολσεβίκων, χαρακτήριζε «συγγενείς» την Οκτωβριανή και την «Περεστρόικα».

Προφανώς και δεν ήταν…

Για την ιστορία: Η πόλη Κάρλ Μάρξ είναι το σημερινό Κέμνιτς (Chemnitz). Με πληθυσμό 250.000 κατοίκων περίπου, βρίσκεται στο κρατίδιο της Σαξονίας, νοτιοανατολικά της Λειψίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Ονομάστηκε Καρλ Μαρξ το 1953, ενώ τον Ιούνιο του 1990 με δημοψήφισμα ξαναπήρε την προηγούμενη ονομασία του.

Δ. Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass