Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου -Ο συμβολισμός της σταύρωσης του Ιησού

Δημοσίευση: 16 Απρ 2020 10:01

«Το πλήρωμα της Εκκλησίας αυτές τις ημέρες ζει για ακόμα μία φορά τη μεγάλη θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, θυσία από την οποία απορρέουν η θεραπεία, ο αγιασμός και η σωτηρία του ανθρώπου».

Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και συνεχίζει… «Ο Σταυρός του Κυρίου προτυπώνεται στην έρημο με την ύψωση του χάλκινου όφεως, όπου όσοι τον ατένιζαν θεραπεύονταν από το δηλητήριο των όφεων.

Τεκμήριο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο η σταύρωση του Ιησού
Η Σταύρωσή Του αποτελεί το τεκμήριο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Επάνω στον Σταυρό συντελείται η θυσία, όπου ο Βασιλεύς της Δόξης σταυρώνεται και με το αίμα του εξαγοράζει και χαρίζει στον άνθρωπο την αιώνια ζωή στη Bασιλεία του.

Στον Σταυρό εκδηλώνεται το θέλημα του Πατρός, για τη θεραπεία και τη σωτηρία του ανθρώπου, αναφέρει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Είναι η δόξα του Μονογενούς που θυσιάζεται από την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Ο Ιησούς με τη Σταύρωσή του "ανείλε την αμαρτίαν", μύρια αγαθά χορήγησε σε εμάς, "καθάρσιον της οικουμένης εγένετο", έγινε η καταλλαγή χρόνιας έχθρας, άνοιξαν οι πύλες του Ουρανού, τους μισουμένους τους έκαμε φίλους, "την ημετέραν φύσιν στον ουρανόν επανήγαγεν, εν δεξιά του θρόνου εκάθισε".

Εκεί παρών είναι ο κάθε άνθρωπος και δοκιμάζεται η προαίρεσή του. Ο έχων αγαθή προαίρεση και μετάνοια θα αναφωνήσει "Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου" και θα ακούσει από τον Κύριο "Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω" και θα σωθεί.

Αυτός που θα ακολουθεί τον Κύριο ακόμα και στον Σταυρό θα θεραπευθεί από τα πάθη και τις κακές επιθυμίες, ώστε να ακούσει μέσα του "δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι κα' 'γώ αναπαύσω υμάς άρατε τον ζυγόν μου εφ' υμάς και μάθετε απ' εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν"».
Ως ευγνώμων ληστής ο καθένας μας ας αναφωνήσει: "Μνήσθητί μου Κύριε, εν τη Βασιλεία σου" και ο Σταυρός Σου, Κύριε Ιησού Χριστέ, έγινε η πηγή της ζωής και της αναστάσεως για τον πιστό λαό σου* στηριγμένοι με απόλυτη πεποίθηση και εμπιστοσύνη επάνω σ' αυτόν, υμνολογούμε Εσένα τον Αναστάντα εκ νεκρών Θεό μας και σε παρακαλούμε να μας ελεήσης, "Ο Σταυρός σου, Κύριε, ζωή και ανάστασις υπάρχει τω λαώ σου* και επ' αυτώ πεποιθότες σε τον αναστάντα Θεόν ημών υμνούμεν* ελέησον ημάς"».
Πηγή: iefimerida.gr 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass