ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Η αγροτική οικονομία στον απόηχο κορονοϊού και «Ιανού»

ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:11

Με λιγότερο μελανά χρώματα μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα -στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού- που βιώσαμε το 2020, σε σχέση πάντα με άλλους παραγωγικούς τομείς.


Και αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του αγροδιατροφικού τομέα όχι μόνο γλίτωσε από τα δεινά του covid, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και αύξηση της ζήτησης των προϊόντων. Δυστυχώς όμως αυτή η αύξηση δεν συνδυάστηκε και με αντίστοιχη αύξηση του κέρδους για τον παραγωγό- αγρότη, παρά μόνο για τους μεσάζοντες οι οποίοι εξακολουθούν να επιβιώνουν με κάθε περίπτωση και τους εμπόρους. Και το 2020 ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος των παραγωγών, καθώς σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, με αποκορύφωμα φυσικά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» τον Σεπτέμβριο. Στους κερδισμένους της πανδημίας εντάσσουμε το γάλα, τα δημητριακά (κυρίως σιτηρά), τα φρούτα-λαχανικά μιας και θεωρήθηκαν ασπίδα του οργανισμού κατά του covid, ενώ στους χαμένους είναι το βαμβάκι, η ελιά, η βιομηχανική τομάτα που χτυπήθηκαν τόσο από τον κορονοϊό, όσο και τον «Ιανό» και ο τομέας των αμπελουργών.

ΚΟΡΟΝΟΠΛΗΡΩΜΕΣ
Σχετικά με το κορονοεπίδομα, ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκλήρωσε μια σειρά πληρωμών αποζημιώσεων σε παραγωγικούς κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι παραγωγοί με ελιές Καλαμών (αναμένεται η πληρωμή και των υπόλοιπων ποικιλιών), των καρπουζιών, η ανοιξιάτικη πατάτα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι και τα οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια. Σε αναμονή βρίσκονται οι χοιροτρόφοι, ενώ αποζημιώθηκαν οι κτηνοτρόφοι. Κι όπως φαίνεται ο κατάλογος των κλάδων προς αποζημίωση συνεχώς μεγαλώνει.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για την πιθανή αποζημίωση του βαμβακιού, μετά το έγγραφο που έστειλε Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο ΥΠΑΑΤ με το οποίο ζήτα αποζημίωση 70 ευρώ το στρέμμα, λόγω των συνθηκών. Από την πλευρά του το Υπουργείο εμφανίζεται επιφυλακτικό, καθώς οι διεθνείς τιμές πώλησης του βαμβακιού κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή, η οποία και εξετάζει την πιθανή απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, ενώ ο υφυπουργός κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μία ακόμη υποστηρικτική δράση, μέσω του προγράμματος «Κομφούζιο», με επιδότηση 33 και 40 ευρώ το στρέμμα, με έτος προκήρυξης το 2021. Μάλιστα, η εν λόγω πρόσκληση μπορεί να τρέξει άμεσα, δηλαδή αρχές του ερχόμενου έτους, καθώς ήδη έχει πραγματοποιηθεί η σχετική τροποποίηση των Προγραμμάτων και η μελέτη κόστους εφαρμογής του Μέτρου στο βαμβάκι. Όσον αφορά στην τιμή που άλλοτε «λευκού χρυσού» και φέτος υπήρξαν γκρίνιες. Κερδισμένοι αλλά λίγοι ήταν όσοι βαμβακοπαραγωγοί δεν βιάστηκαν να κλείσουν συμφωνείς, καθώς στη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου η αγορά τσίμπησε δύο λεπτά περίπου. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών συμφώνησε στα 42 λεπτά (πόρτα εκκοκκιστηρίου), προ ημερών κάποιες συμφωνίες -λίγες- άγγιξαν και τα 44 λεπτά! Ακόμη κι αυτή η τιμή δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής δηλώνουν Λαρισαίοι βαμβακάδες και ήδη στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, όπως π.χ. στο σιτάρι.

ΣΙΤΗΡΑ
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι το 2021 τα καλλιεργούμενα στρέμματα σιτηρών στη Θεσσαλία θα είναι αυξημένα κατά 25 % σε σχέση με πέρυσι, εις βάρος κυρίως του βαμβακιού και λίγο του καλαμποκιού. Η σχετικά καλή τιμή που έδωσε το 2020 το σκληρό σιτάρι (κατά μέσο όρο 25 λεπτά) και συμβολαιακή που δίνει σταθερά 20 λεπτά\κιλό οδήγησαν πολλούς στα δημητριακά, η προοπτική των οποίων λόγω κορονοϊού είναι θετική. Χαμόγελα για μία ακόμη χρονιά για τους παραγωγούς καστάνου στους παραδοσιακούς Δήμους Αγιάς και Τεμπών, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας. Ήδη οι Συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν ξεπουλήσει, αποκομίζοντας ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τα μέλη παραγωγούς τους. Επέστρεψαν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας, η οποία είναι η πιο σημαντική κτηνοτροφική περιοχή, όχι μόνο στη Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας, καθώς ο ανταγωνισμός των τυροκομικών επιχειρήσεων έφερε άνοδο της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα στο 1 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η προσφερόμενη τιμή ήταν στα 93 λεπτά η μέγιστη, ενώ οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν στα 90 λεπτά.
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις τόσο των αμπελουργών, όσο και της διοίκησης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για τη φετινή χρονιά, καθώς ολοκληρώθηκε ο τρύγος με θετικά αποτελέσματα για την ποιότητα και ποσότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών, με καλές τιμές για τους παραγωγούς, ενώ ξεκίνησαν έγκαιρα και χωρίς παρατράγουδα τα καζαναριά του Τυρνάβου για το τσίπουρο.

«ΙΑΝΟΣ» ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Σίγουρα το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη των θεσσαλών και ιδιαίτερα των Καρδιτσιωτών (Δήμος Μουζακίου), των Φαρσαλινών και σε δεύτερο βαθμό των αγροτών των Δήμων Φαρκαδόνας Τρικάλων και Αλμυρού Μαγνησίας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν σε παραγωγή και υποδομές είναι ανυπολόγιστες και πολλοί μιλούν ότι η αγροτική παραγωγή σε αυτές τις περιοχές θα αργήσει πολύ να ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε για τους περισσότερους πληγέντες η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της αποκατάστασης των υποδομών, κυρίως στους ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και Ενιπέα Φαρσάλων. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας σε επίπεδο Θεσσαλίας υποβλήθηκαν 18.308 δηλώσεις για αποζημίωση, ενώ ήδη ο ΕΛΓΑ εξέδωσε 44.144 πορίσματα, εκ των οποίων 25.500 καταγράφηκαν και αναμένονται τις επόμενες ημέρες να καταγραφούν και τα υπόλοιπα. Ελέγχθηκαν 741.000 στρέμματα εκ των οποίων 600.000 στρέμματα βαμβάκι, ενώ για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ ή από τις κρατικές ενισχύσεις αυτές θα εξεταστούν από τις επιτροπές, που συστήνονται από την Περιφέρεια.

Ο ΑΧΕΛΩΟΣ
Δυστυχώς η πονεμένη ιστορία του Αχελώου συνεχίζεται ως κακόγουστο σίριαλ. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων μετά τη συνάντηση, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, που είχαν στις 10 Οκτωβρίου στη Λάρισα, μετά από πρόσκληση του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο καλούν τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο εφαρμοστικό σχέδιο (master plan) για έργα και δράσεις στο πολύπαθο υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας και να εντάξει άμεσα, προς υλοποίηση κάποια από τα έργα ταμίευσης υδάτων, εντός της λεκάνης απορροής του Πηνειού με γνώμονα, εκτός των άλλων σκοπών, την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Είχε προηγηθεί νέα απόφαση του ΣτΕ που δημιουργούσε προσκόμματα στο φράγμα της Μεσοχώρας. Όσον αφορά στα προγράμματα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, μέσω των χρηματοδοτούμενων δράσεων υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλία 1.199 αγροτικά Σχέδια Βελτίωσης, έργα αγροτικής οδοποιίας, αγροτικού εξηλεκτρισμού, έργα αρδευτικά (υπόγειοι αγωγοί σε Καλό Νερό, Χειμάδι-Καλοχώρι, ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου), φράγμα αναστόμωσης πηγών Βρυσιών και καθαρισμός λιμνοδεξαμενής Σκήτης. Στον συνεταιριστικό χώρο ξέσπασε εμφύλιος, με αφορμή τη δημιουργία προ ημερών με την επωνυμία ΕΘΕΑΣ μιας τριτοβάθμιας οργάνωσης, από την οποία αποκλείστηκε ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Ν. Πρίντζος. Το νέο σχήμα θυμίζει πολύ πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ και γι΄ αυτό οι Θεσσαλοί συνεταιριστές δηλώνουν εξοργισμένοι από το άδειασμα που σημειώθηκε, αναφορικά με τη συμμετοχή της ΣΑΣΟΕΕ στο νέο συνεταιριστικό σχήμα. Ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Νικήτας Πρίντζος, μεταφέροντας την άποψη κι αρκετών Λαρισαίων συνεταιριστών θεωρεί ότι το τρίτο τριτοβάθμιο σχήμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό και ήδη έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό Μ. Βορίδη το επόμενο διάστημα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και το νέο συνεταιριστικό σχήμα να είναι λειτουργικό και να αποκτήσει προοπτική.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass