ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Η πανδημία καθυστερεί περισσότερο την απόδοση δικαιοσύνης

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:51

Αναμφίβολα στη λειτουργία των Δικαστηρίων της Λάρισας, όπως και όλης της χώρας βέβαια, η πανδημία του κορονοϊού διέκρινε το απερχόμενο δικαστικό έτος, αν και στην πραγματικότητα οι επιπτώσεις αναμένεται να οξυνθούν κατά το 2021 και θα αποτυπωθούν με ακρίβεια όταν κάποια στιγμή επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια.


Ο δικηγορικός κλάδος οικονομικά έχει πληγεί από την πολύμηνη πλέον αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, αλλά περισσότερο έχουν… πληγεί οι πολίτες εκείνοι που αποζητούν απόδοση δικαιοσύνης για τις υποθέσεις τους. Δικαιολογημένα μάλλον η ανησυχία του νομικού κόσμου, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών εστιάζει στην ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης παραμένει ζητούμενο όπως διαχρονικό πρόβλημα παραμένει η καθυστέρηση που αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο από τις σημερινές αναβολές, αφού τα όποια δικαστήρια λειτούργησαν εξετάζοντας μόνο τις υποθέσεις που κινδύνευσαν από παραγραφή, ενώ σχετική απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (παραγραφές πλημμελημάτων κ.λπ.), με αφορμή το πρώτο κύμα, ελάχιστα ανακούφισε τα Πινάκια.
Από τις υποθέσεις ωστόσο που εκδικάσθηκαν, στην προ κορονοϊού εποχή, τα ποινικά δικαστήρια ήταν αυτά που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Μία από αυτές ήταν η ισόβια κάθειρξη την οποία επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε έναν 35χρονο Πακιστανό για την άγρια δολοφονία ενός 32χρονου υπηκόου Γκάμπιας, το καλοκαίρι του 2014.
Ο δολοφόνος εκτελούσε χρέη θρησκευτικού ηγέτη (ιμάμης) σε μερίδα της τοπικής κοινότητας Πακιστανών της Λάρισας, ενώ το ομόθρησκο θύμα του, «ασχολούνταν με τελετές που αντίκεινται στη διδασκαλία του Κορανίου». Ο ιμάμης θεωρούσε πως το θύμα κάνει «μαύρη μαγεία», «προκαλώντας κακό» σε άλλους ανθρώπους και παρά τις συστάσεις του, συνέχιζε να κάνει το ίδιο. Ένα άγριο έγκλημα μίσους με τον δολοφόνο να επιφέρει 29 συνολικά μαχαιριές στο θύμα του. Τα Εφετεία της Λάρισας εκδίκασαν επίσης ικανό αριθμό υποθέσεων που διαδραματίστηκαν σε άλλες θεσσαλικές πόλεις, όπως ανθρωποκτονίες, απάτες, βιασμοί ανηλίκων, υπεξαιρέσεις κ.ά.
Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζονται και αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων. Μεταξύ των οποίων η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να καταβάλλει 630.000 ευρώ ως «αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης» στην οικογένεια του 20χρονου Κύπριου σπουδαστή, Ιάκωβου Μεταξά, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, το 2007 ενώ εξεταζόταν σε εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας, στο τότε ΤΕΙ Λάρισας όπου φοιτούσε.
Όπως η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας σύμφωνα με την οποία, Δήμος Λαρισαίων και Ελληνικό Δημόσιο, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 192.000 ευρώ στην οικογένεια 55χρονης Λαρισαίας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, τον Σεπτέμβριο του 2006. Η 55χρονη στην προσπάθειά της να διασχίσει την οδό Κύπρου, όπου διεξαγόταν η κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις -λόγω έργων ανακατασκευής της οδού Φιλελλήνων- παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο και πέφτοντας στο οδόστρωμα χτύπησε στο κεφάλι για να καταλήξει λίγες ημέρες στο νοσοκομείο.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο αξιωματούχων. Με το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, να απορρίπτει την αγωγή που κατέθεσε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, Νικόλαος Ντίτορας κατά του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γεωργίου Δοδοντσάκη. Αξιώνοντας χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ θεωρώντας εαυτόν θιγμένο από άρθρο του κ. Δοδοντσάκη («Ε», 11 Ιουνίου 2017) ο οποίος ασκούσε κριτική στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων Συντονιστών, θέση για την οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι δυο, αλλά κατέλαβε τελικά ο κ. Ντίτορας.
Στα θέματα υποδομών τέλος, η ελλιπής συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου το καθιστά… πλημμυροπαθές με κάθε έντονη βροχόπτωση. Το πρόβλημα έχει προκαλέσει επανειλημμένα τις παρεμβάσεις του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.
Ετσι ως θετική εκτιμήθηκε η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού, να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, με διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass