Πυξίδα για το μέλλον

Προτάσεις - συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 18:30

Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Το Μάρκετινγκ και η Επικοινωνία αποτελούν πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις αγορές, όπως καταναλωτές, αγοραστές, πελάτες, άλλες επιχειρήσεις, εξαγωγές, στις οποίες απευθύνεται μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός, αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία.


Το Μάρκετινγκ ως κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων, μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους στις ανάγκες των πελατών τους. Επικεντρώνεται κυρίως σε αποφάσεις σχετικές με το προϊόν (Product), την τιμή (Price) του, την προβολή (Promotion) και τη διάθεσή (Placement) του στην αγορά (τα τέσσερα «P» του Μάρκετινγκ).
H Επικοινωνία είναι ένας ευρύτατος και δυναμικά εξελισσόμενος επιστημονικός χώρος. Εδώ επικεντρώνεται βασικά στην επιχειρηματική επικοινωνία. Μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τα στελέχη, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να σχεδιάζουν και να μεταδίδουν μηνύματα, που έχουν στόχο να δημιουργήσουν θετική εικόνα για τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους και για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Το Μάρκετινγκ αφορά στην εξωστρεφή διοικητική λειτουργία μιας επιχείρησης που περιλαμβάνει πολλά επιμέρους θέματα. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ πολλών άλλων, η αποτελεσματική ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς, η δημιουργία καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων ή υπηρεσιών, η επικοινωνία με την αγορά, η αποτελεσματική διάθεση προϊόντων μέσω κατάλληλων εμπορικών δικτύων, η τιμολόγηση, η έρευνα και ανάλυση της αγοράς στο φως εμπειρικών δεδομένων, η κατανόηση της αγοραστικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς και η διαχείριση των σχετικών ανθρώπινων πόρων. Οι τέσσερις κατευθύνσεις σπουδών που προσφέρει το Τμήμα σχετίζονται με τις εξειδικεύσεις αιχμής του μάρκετινγκ που αναζητούν πλέον οι περισσότερες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ σχετίζεται με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων που επιτρέπουν την ανίχνευση, πρόσβαση, διαχείριση, και εξαγωγή δεδομένων από το διαδίκτυο (webscraping). Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα οι επαγγελματίες θα είναι ικανοί στη χρήση μεθόδων εξόρυξης γνώσης (textmining) από μη δομημένα κείμενα (π.χ. tweets Facebook, blog, ταινίες, τηλεόραση, σχόλια και αξιολογήσεις χρηστών για εστιατόρια και άρθρα εφημερίδων) και στην εφαρμογή διαφόρων στατιστικών μεθόδων (π.χ. διωνυμική λογιστική παλινδρόμηση, πολλαπλή παλινδρόμηση και ανάλυση διασποράς) προκειμένου να αναλύσουν και να δομήσουν το κείμενο, να εκτελέσουν αναλύσεις συναισθήματος (sentimentanalysis) και να δημιουργήσουν συστήματα συστάσεων (recommendationsystems). Η Επιχειρησιακή Αναλυτική σχετίζεται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, μοντέλα πρόβλεψης (π.χ. προφίλ πελατών), τιμολογιακή πολιτική και προωθητικές πολιτικές των προϊόντων ή των υπηρεσιών. Η Διεθνής Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία από την άλλη στρέφεται γενικότερα στις διεθνείς διαστάσεις της διοικητικής επιστήμης, στην ανάλυση στρατηγικής διεθνοποίησης και στις ευκαιρίες και τους κινδύνους που κρύβει η διεθνής αγορά γενικότερα. Επιπλέον, οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα μπορούν να απασχοληθούν με τη στρατηγική τιμολόγησης και τη στρατηγική των προβλέψεων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα ωστόσο, θα έχει πλουτίσει με γνώση τους αποφοίτους ώστε να προετοιμάσουν και να διαχειριστούν τη δική τους επιχείρηση, να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να χαράξουν τη στρατηγική νεοφυών επιχειρήσεων.
Τέλος, οι οργανισμοί λειτουργούν, αναπτύσσονται και καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Συνεπώς βασική προϋπόθεση επιβίωσης είναι η παρακολούθηση και προσαρμογή στις εξελίξεις και στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος μιας και η αποτελεσματική διοίκηση των ανθρώπων αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα επιτυχίας ενός οργανισμού. Οι επαγγελματίες που θα στελεχώσουν το Ανθρώπινο Δυναμικό θα πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις και να τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους στην άσκηση της διοίκησης.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, αλλά, βάσει των σπουδών τους, πλεονεκτούν ιδιαίτερα στους τομείς: Μάρκετινγκ, Έρευνα Αγοράς, Εταιρική επικοινωνία, Διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις, Πωλήσεις, Εμπόριο, Εξαγωγές, Δίκτυα διανομής, Διοίκηση Παραγωγής, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), Διοίκηση της Ποιότητας, Προγραμματισμό Παραγωγής, Διαχείριση Αποθεμάτων και Social Media.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου. Τέλος, οι απόφοιτοι εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 80 Οικονομίας και μπορούν να διοριστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές. Εναλλακτικά, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά σε βιομηχανίες ως στελέχη στο τμήμα Μάρκετινγκ, σε δημόσιους οργανισμούς ως στελέχη, στον τομέα της Ναυτιλίας ή του Τουρισμού, στον τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων ως στελέχη έρευνας και αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων, στον τομέα της Πληροφορικής και της Ψηφιακής Τεχνολογίας ως προγραμματιστές, σε οποιαδήποτε επιχείρηση ως σύμβουλοι Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.ά.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο»
Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778.777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass